Polub nas na Facebooku
Czytasz: Najlepsze przekąski na sylwestra. Wypróbuj przepisy od Darii Ładochy
menu
Polub nas na Facebooku

Najlepsze przekąski na sylwestra. Wypróbuj przepisy od Darii Ładochy

Daria Ładocha

Fot: Ewa i Marek Gracz oraz Bartek Kulita

Do sylwestra zostało bardzo mało czasu. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu co przygotować na imprezę, kilka sprawdzonych - szybkich - przepisów poleca Daria Ładocha.

Kapusta czerwona na Nowy Rok

Składniki:

  • 1 średnia czerwona kapusta;
  • 1/4 łyżeczki soli;
  • 5 łyżek oleju arachidowego lub z orzechów włoskich;
  • 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu;
  • 1 papryczka chilli drobno posiekana;
  • 1/2 łyżeczki cynamonu;
  • 4 łyżki sosu sojowego;
  • 1/3 szklanki ziaren słonecznika podprażonych na suchej patelni;
  • 100 g koziego sera twardego;
  • garść liści rukoli.
Czerwona kapusta

Fot: mamalyga.org

Przygotowanie:

Z pomarańczy zetrzyj skórkę na drobnych oczkach a następnie wyciśnij sok. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Kapustę obierz z liści zewnętrznych i pokrój na plastry o grubości 2 cm. W misce wymieszaj sok z pomarańczy, sos sojowy, olej, skórkę i cynamon. Blachę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na niej plastry kapusty. Dodaj soli i pieprzu, posyp posiekanym chilli i polej pomarańczową marynatą. Zapiekaj około 25 minut. Upieczona kapustę posyp rozrobionymi orzechami, pozostałościami z pomarańczy oraz pokruszonym kozim serem. Wyłóż na talerz udekorowany rukolą.

Bezglutenowe wrapy z papieru ryżowego

  • 1 opakowanie papieru ryżowego;
  • marchewka pokrojona w słupki;
  • czerwona kapusta pokrojona w słupki;
  • 150 g groszku cukrowego;
  • papryka czerwona pokrojona w słupki;
  • kiełki lucerny;
  • kiełki rzodkiewki;
  • papryczka chili;
  • kalarepa pokrojona w słupki o obrana ze skórki;
  • rzodkiewka pokrojona w słupki;

Składniki sos:

  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego;
  • 1 łyżka sosu rybnego;
  • 1 łyżeczka miodu lub więcej.
Wrapy

Fot: mamalyga.org

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa umyj i pokrój w słupki. Przygotuj głęboki talerz z zimną wodą. Namaczaj papier ryżowy przez kilka sekund tak, by stał się miękki. Przełóż na deskę i wkładaj do środka dowolną ilość warzyw. Następnie zroluj i zawiń tak, by powstały wrapy na surowo. Czynność powtarzaj do wyczerpania zapasów warzywnych. Wszystkie składniki sosu wymieszaj i podawaj razem z wrapami. Bezglutenowe wrapy na pewno zrobią wrażenie na waszym stole.

Pasta z awokado

  • kilka mini marchewek obranych ze skórki;
  • parę rzodkiewek przekrojonych na połówki;
  • mini grzanki bezglutenowe (podpieczone pieczywo na patelni z dodatkiem przypraw i oliwy z oliwek).

Składniki pasty:

  • 2 miękkie awokado;
  • 2 garście świeżych liści bazylii;
  • 1 garść świeżej kolendry;
  • liście rzodkiewki;
  • 2 szalotki obrane z łupiny;
  • 2 zielone papryczki chili;
  • 1 ząbek czosnku obrany z łupiny;
  • 1 łyżka Tahiny;
  • sok z 1 limonki;
  • 1 łyżeczka octu winnego;
  • sól i pieprz do smaku;
  • opcjonalnie woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Dip do warzyw

Fot: mamalyga.org

Przygotowanie pasty:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj za pomocą blendera. Jeśli to konieczne dodaj trochę wody do uzyskania aksamitnej konsystencji. Podawaj z ulubionymi warzywami i dodatkami. Pasta z awokado powstaje zaledwie w kilka minut.

Muffiny wiśniowe

  • 6 łyżek wiśni – mogą być mrożone – bez pestek;
  • 1 czekolada gorzka;
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego;
  • 2 jajka;
  • 2 szklanki mąki orkiszowej;
  • 2 łyżki kakao;
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 100 g cukru trzcinowego;

Składniki polewy:

  • 100 g śmietany 36 proc.;
  • orzechy włoskie do dekoracji;
Muffiny z wiśniami

Fot: mamalyga.org

Przygotowanie:

Czekoladę pokrój na drobne kawałki lub zmiksuj w mikserze. Roztop masło i ostudź. Przygotuj wszystkie suche składniki. Mąkę przesiej. Składniki wymieszaj w misce. W osobnym naczyniu wymieszaj składniki mokre: roztrzepane jajka, masło, jogurt. Wymieszaj zawartość obu misek, dodaj czekoladę oraz wiśnie i wymieszaj. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste to dodaj więcej jogurtu. Formę do muffinów wyłóż papilotkami, przełóż do nich masę na muffiny ale tylko do wysokości 3/4 gdyż ciasto podczas pieczenia będzie rosło. Zapiekaj piekarniku w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka – będzie to około 20 minut. Następnie po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia i przygotuj polewę. Śmietanę umieść w garnuszku i zagotuj. Następnie dodaj zmieloną czekoladę i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut. Następnie polej muffiny i udekoruj połówką orzecha włoskiego.

Więcej przepisów Darii Ładochy znajdziecie na stronie mamalyga.org.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
87
8
Polecamy
Przepisy na smaczne i zdrowe pasty do kanapek
Przepisy na smaczne i zdrowe pasty do kanapek TVN zdrowie
Przepis na świąteczne pierogi i pasztet w wersji wege Darii  Ładochy
Przepis na świąteczne pierogi i pasztet w wersji wege Darii  Ładochy TVN zdrowie
Józka przekąski do bąbelków
Józka przekąski do bąbelków Dzień Dobry TVN
Smakołyki dla Justyny
Smakołyki dla Justyny Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby