Polub nas na Facebooku
Czytasz: Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno?
menu
Polub nas na Facebooku

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno?

Zdrowa dieta

Fot: Foxys_forest_manufacture / gettyimages.com

Pożywienie jest źródłem energii, składników odżywczych, witamin i minerałów. Witaminy i minerały są bardzo ważne, gdyż wspierają prawidłową pracę organizmu i pozwalają mu na zachowanie dobrej kondycji. Odpowiadają także za szereg reakcji zachodzących w organizmie. Należy pamiętać, że składniki odżywcze często różnią się stopniem absorpcji, niektóre ze sobą konkurują lub wspierają przyswajalność innego składnika odżywczego. Zatem jakich połączeń należy unikać, a jakie będą korzystne dla zdrowia?

Od czego zależy przyswajalność składników odżywczych?

Czynniki ogólnoustrojowe:

  • wiek,
  • płeć,
  • stan fizjologiczny,
  • stan zdrowia,
  • stan odżywienia organizmu danym pierwiastkiem/witaminą,
  • stres.

Czynniki żywieniowe:

  • rodzaj spożywanej diety (dobór produktów),
  • zawartość danego pierwiastka/witaminy w diecie i jego forma chemiczna,
  • proporcje między składnikami odżywczymi w diecie,
  • ilość substancji antyodżywczych pochodzenia głownie roślinnego (np. błonnik, kwas fitynowy i jego sole, kwas szczawiowy), substancji szkodliwych, a także związków utrudniających wchłanianie danego składnika odżywczego.

Jakich połączeń unikać?

Wino + produkty bogate w żelazo

Takimi produktami jest np. czerwone mięso, ryby, żółtko jaja, suche nasiona roślin strączkowych, szpinak, amarantus. Czerwone wino zawiera garbniki, które ograniczają wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Przyswajanie żelaza pochodzenia roślinnego wynosi ok. 3-8%, czyli bardzo mało. Popijając posiłek winem, dodatkowo ogranicza się jego absorpcję. Co więcej, wino hamuje również wchłanianie witamin z grupy B, witaminę D i K, magnez oraz potas.

Gorąca herbata z miodem i cytryną

Liście herbaty zawierają glin (nieprzyswajalny), który podczas parzenia przedostaje się do wywaru. Po dodaniu cytryny lub samego soku do parzącej się herbaty, powstaje przyswajalny związek – cytrynian glinu. Związek ten jest szkodliwy dla zdrowia. Przypuszcza się, że może przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera. Dlatego cytrynę najlepiej dodać do lekko przestudzonej herbaty, wcześniej wyjmując z niej liście. Miód zachowa swoje zdrowotne właściwości tylko wtedy, gdy temperatura herbaty nie będzie przekraczała 45°C.

Zobaczcie na filmie, jak powinna wyglądać zdrowa dieta:

Zobacz film: Jak powinna wyglądać zdrowa dieta? Źródło: Co nas truje

Kawa + produkty bogate w magnez

Magnez stabilizuje funkcje układu nerwowego i naczyniowo-sercowego, bierze udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów, wspomaga trawienie i reguluje napięcie mięśni. Kofeina zawarta w kawie przyspiesza wydalanie magnezu z organizmu i zmniejsza jego przyswajanie nawet o 60%.

Witamina D + alkohol

Witamina D znajduje się w rybach, pełnych produktach mlecznych, jednak ciężko ją przyswoić z pożywienia. Witaminę D w większej części organizm produkuje sam przez syntezę skóry ze słońcem. W okresie jesienno-zimowym organizm narażony jest na jej niedobór, a alkohol dodatkowo wpływa na jej wypłukiwanie.

Ryby + oleje roślinne

Ryby są źródłem kwasów omega-3, które m.in. potrzebne są do przyswajania witaminy A, D, E i K, chronią układ nerwowy i przeciwdziałają nowotworom. W organizmie powinien być zachowany stosunek omega-3 do omega-6 tj. 1:5. Gdy omega-6 jest zbyt dużo to zakłócają pozytywne działanie kwasów omega-3. Często ta proporcja wynosi 1:10-12. Smażenie ryb na olejach roślinnych, które są źródłem omega-6 jest złym pomysłem. Ryby najlepiej przygotować na parze lub upiec.

Korzystne połączenia żywieniowe

Produkty pełnoziarniste + witamina C

Kwas fitynowy zawarty w łusce zboża, wiąże w organizmie niezbędne minerały – żelazo, magnez, wapń i utrudnia przy tym ich wchłanianie. Dodatek witaminy C zapobiega przyłączaniu tych pierwiastków do fityn. Do kanapek z ciemnym pieczywem wystarczy dodać, np. papryki, a do płatków czy otrębów owsianych dodać kiwi lub truskawek.

Czerwone, żółte i zielone warzywa + oliwa z oliwek

Warzywa w tych kolorach są źródłem witamin, które potrzebują zdrowego tłuszczu (nienasyconych kwasów tłuszczowych), aby mogły pełnić swoje funkcje. Witaminy A, E i K są niezwykle ważne i są rozpuszczalne w tłuszczu, bez niego nie zostają prawidłowo wykorzystane przez organizm. Dlatego do sałatek warto dodać odrobinę oliwy z oliwek, awokado, orzechów lub pestek dyni czy słonecznika, które są źródłem zdrowego tłuszczu.

Żelazo pochodzenia roślinnego + witamina C

Żelazo z produktów roślinnych (szpinak, suche nasiona roślin strączkowych, amarantus, ciemne pieczywo) jest słabo przyswajalne przez organizm. Aby uzyskać maksymalne wchłanianie tego pierwiastka należy spożyć jednocześnie witaminę C oraz mięso. Dobrym źródłem witaminy C jest żywność fermentowana, np. kiszonki.

Kurkuma + czarny pieprz

Kurkuma jest termogenikiem, który wspiera spalanie tkanki tłuszczowej, przyspiesza metabolizm, wykazuje działanie antywirusowe, antynowotworowe, zwiększa odporność organizmu. Pepiryna zawarta w pieprzu, zwiększa biodostępność kurkuminy dla organizmu.

Inne korzystne połączenia:

Składnik odżywczy Poprawia wchłanianie
B₁ Kompleks witamin B, witamina C, E, magnez
B₉ (kwas foliowy) Kompleks witamin B, Witamina C, H
C Witamina A, E, wapń, magnez, cynk, potas
A Kompleks witamin B, witamina C, E, D, wapń, cynk, NNKT
D Witamina A, C, E, wapń, fosfor, NNKT, światło słoneczne
Wapń Witamina C, D, magnez (proporcja 3:2), laktoza
Magnez Witamina B₁, B₆, D, bor, wapń, fosfor, białko
Potas Witamina B₆, magnez
Żelazo Witamina B₆, B₉, B₁₂, miedź, mangan, żywność pochodzenia zwierzęcego (czynnik mięsny)
Cynk Witamina A, C, E, białko, magnez, potas
Miedź Kobalt, żelazo
Selen Witamina E, A, C


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
9
0
Polecamy
Charakterystyka witamin rozpuszczalnych w wodzie – występowanie, zapotrzebowanie, znaczenie
Charakterystyka witamin rozpuszczalnych w wodzie – występowanie, zapotrzebowanie, znaczenie Dzień Dobry TVN
Zdrowa dieta:
jakich produktów nie należy ze sobą łączyć i dlaczego?
Zdrowa dieta: jakich produktów nie należy ze sobą łączyć i dlaczego? TVN zdrowie
Niezbędny składnik diety - żelazo.
Zawartość żelaza w produktach - najlepsze źródła
Niezbędny składnik diety - żelazo. Zawartość żelaza w produktach - najlepsze źródła Dzień Dobry TVN
Produkty naturalne bogate w żelazo
Produkty naturalne bogate w żelazo TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Orgazm wielokrotny – na czym polega i jak go osiągnąć?
Orgazm wielokrotny – na czym polega i jak go osiągnąć?