Polub nas na Facebooku
Czytasz: Najlepiej spożyć "do" lub "przed". Co to oznacza w praktyce i które produkty można zjeść po terminie ?
menu
Polub nas na Facebooku

Najlepiej spożyć "do" lub "przed". Co to oznacza w praktyce i które produkty można zjeść po terminie ?

Zobacz film: Co można spożywać po terminie? Źródło: Dzień Dobry TVN

W wielu, zwłaszcza dużych sklepach, można znaleźć półki z przecenionymi artykułami spożywczymi. Trafiają tam produkty, które mają już krótki termin przydatności do spożycia. Czy warto je kupować?

Osoby, które decydują się na zakup produktów z tej sekcji powinny pamiętać, że producenci żywności stosują dwa rodzaje oznaczenia daty przydatności do spożycia - "najlepiej spożyć do" oraz "najlepiej spożyć przed". Co one oznaczają?

Przed czy do?

Pierwsza adnotacja, czyli "najlepiej spożyć do" znajduje się na produktach, które psują się stosunkowo szybko, czyli ser, jogurt, mięso czy ryby. Zjedzenie tych produktów po terminie przydatności do spożycia może być groźne dla zdrowia, ale w cale nie musi. Jak podkreśla Urszula Somow, dietetyk np. po zjedzeniu jogurtu, który jest zaledwie jeden dzień po terminie nic nie powinno się nam stać. Chyba że produkt brzydko pachnie lub smakuje nie tak, jak powinien. Wtedy należy go wyrzucić.

Zobacz także: Jak kupować mądrze i zdrowo? Krótki poradnik

Druga adnotacja stosowana przez producentów to "najlepiej spożyć przed". Co on oznacza? Jak tłumaczy dietetyczka producent w ten sposób gwarantuje nam, że do daty wybitej na wieczku produkt zachowa najwyższą jakość. Co się stanie z produktem po tej dacie? Tego nie wiadomo. Warto jednak zaznaczyć, że określenie "najlepiej spożyć przed" pojawia się na produktach, które dobrze się przechowują i długo zachowują świeżość, czyli cukier, makaron, kasza, płatki czy sól. I to właśnie te produkty można bez obaw brać z półek z przecenioną żywnością.

Co się stanie kiedy zjemy coś przeterminowanego?

Trzeba sobie zdawać sprawę, że zjedzenie produktu, któremu już dawno minął termin przydatności to spożycia może skończyć się zatruciem. Do najbardziej charakterystycznych objawów zatrucia pokarmowego należą:

  • nudności;

Najlepszym sposobem na uniknięcie zatrucie jest rozsądne robienie zakupów. Warto także pamiętać o jeszcze jednej zasadzie. Jakiej? Dowiecie się tego z powyższego filmu!

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
63
5
Polecamy
Jak rozpoznać dobry produkt spożywczy?
O czym świadczą certyfikaty jakości?
Jak rozpoznać dobry produkt spożywczy? O czym świadczą certyfikaty jakości? Dzień Dobry TVN
Stop marnowaniu żywności!
Sklepy wprowadzają 50-procentowe obniżki
Stop marnowaniu żywności! Sklepy wprowadzają 50-procentowe obniżki Dzień Dobry TVN
Jak przechowywać żywność, by była dłużej świeża i zachowała smak?
Jak przechowywać żywność, by była dłużej świeża i zachowała smak? TVN zdrowie
GIS ostrzega:
wykryto bakterie Listeria w łososiu sałatkowym.
Sprawdź, czy masz go w lodówce i zwróć do sklepu
GIS ostrzega: wykryto bakterie Listeria w łososiu sałatkowym. Sprawdź, czy masz go w lodówce i zwróć do sklepu TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Jakie są objawy depresji maskowanej? Przyczyny i leczenie choroby
Jakie są objawy depresji maskowanej? Przyczyny i leczenie choroby
Rwa kulszowa – przyczyny. Czy można jej uniknąć?
Rwa kulszowa – przyczyny. Czy można jej uniknąć?
Olejek eteryczny lawendowy, pomarańczowy, z drzewa herbacianego i nie tylko. Zastosowanie w kąpieli, masażu i kominku.
Olejek eteryczny lawendowy, pomarańczowy, z drzewa herbacianego i nie tylko. Zastosowanie w kąpieli, masażu i kominku.
Co jeść, aby na dłużej zachować sprawny umysł?
Co jeść, aby na dłużej zachować sprawny umysł?
Wady serca u dzieci i u dorosłych – jak wcześnie można je wykryć? Objawy i leczenie wad serca
Wady serca u dzieci i u dorosłych – jak wcześnie można je wykryć? Objawy i leczenie wad serca
Awokado pomaga obniżyć zły cholesterol i poprawia zdrowie jelit. Co zawiera awokado, jakie ma właściwości i wartości odżywcze?
Awokado pomaga obniżyć zły cholesterol i poprawia zdrowie jelit. Co zawiera awokado, jakie ma właściwości i wartości odżywcze?