Polub nas na Facebooku
Czytasz: Nadmiar fruktozy powoduje nieszczelność jelit i stłuszczenie wątroby - alarmują naukowcy
menu
Polub nas na Facebooku

Nadmiar fruktozy powoduje nieszczelność jelit i stłuszczenie wątroby - alarmują naukowcy

syrop glukozowo-fruktozowy

Jose A. Bernat Bacete GettyImages

Zbyt duża ilość fruktozy w diecie może powodować zespół nieszczelnego jelita i przyczyniać się do niealkoholowego stłuszczenia wątroby – donoszą naukowcy na łamach czasopisma  "Nature Metabolism".

Fruktoza to cukier prosty znajdujący się w owocach. Jednak to nie w jabłkach czy pomarańczach jest szkodliwy, a pod postacią syropu glukozowo-fruktozowego, który dodawany jest powszechnie do przemysłowo wytwarzanej żywności. Producenci faszerują nim nie tylko słodycze, ale też produkty dietetyczne, soki owocowe, serki homogenizowane, jogurty, sosy. Syrop glukozowo-fruktozowy jest nawet w piwie, chlebie czy wędlinach.

Syrop glukozowo-fruktozowy a jelita

Nadmierne spożycie fruktozy może powodować zespół nieszczelnego jelita i przyczyniać się do niealkoholowego stłuszczenia wątroby – wynika z badań opublikowanych w piśmie "Nature Metabolism".

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego wykazali, że fruktoza najpierw uszkadza nabłonek stanowiący barierę ochronną jelit, a następnie wpływa na gromadzenie się tłuszczu w wątrobie.

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby jest najczęstszą przyczyną przewlekłych chorób wątroby prowadzących m.in. do marskości, raka, niewydolności wątroby i zgonu - mówi autor analizy dr Michael Karin.

Czytaj też: Jaka powinna być dieta przy stłuszczeniu wątroby? Zalecane i niewskazane produkty

Spożycie fruktozy w Stanach Zjednoczonych zaczęło szybko wzrastać w latach 70. wraz z wprowadzeniem na rynek syropu glukozowo-fruktozowego - tańszego i wydajniejszego zamiennika cukru. Wiele badań wskazało, że obecność syropu w szerokiej gamie przetworzonej i pakowanej żywności ma związek z epidemią otyłości, a także zwiększonym ryzykiem rozwoju m.in. cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego i nowotworów.

Za rozkład fruktozy w układzie pokarmowym odpowiada enzym o nazwie fruktokinaza, który produkowany jest zarówno przez wątrobę, jak i przez jelita.

Badania prowadzone na myszach wykazały, że nadmierny metabolizm fruktozy w jelitach zmniejsza produkcję białek budujących błonę śluzową chroniącą przed przedostawaniem się m.in. bakterii i endotoksyn do krwiobiegu.

Zaburzenie tej bariery i nieszczelność jelit może prowadzić do stanu zapalnego zwanego endotoksemią. Endotoksyny docierają do wątroby, powodują zwiększoną produkcję cytokin prozapalnych i stymulują gromadzenie się tłuszczu w hepatocytach - tłumaczą autorzy.

Zobacz, dlaczego syrop glukozowo-fruktozowy może być bardziej niebezpieczny niż cukier.

Źródło:X-news

Fruktoza w owocach - czy jest szkodliwa?

Po ograniczeniu spożycia fruktozy nie zaobserwowano jej negatywnego wpływu na zdrowie gryzoni, co sugeruje, że jedynie nadmierne i długotrwale jej spożywanie stanowi czynnik ryzyka. Umiarkowana konsumpcja w postaci owoców jest dobrze tolerowana przez organizm.

Fruktoza od dwóch do trzech razy silniej wpływa na zwiększenie poziomu tłuszczu w wątrobie niż glukoza. Niestety, ze względu na dużą liczbę produktów zawierających syrop glukozowo-fruktozowy, wiele osób nie jest w stanie oszacować spożywanej codziennie ilości. Te badania wskazują, że leczenie niealkoholowego stłuszczenia wątroby powinno obejmować uszczelnienie bariery ochronnej jelit

- komentuje dr Karin.

Żródło: PAP


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
9
0
Polecamy
Szkodliwość cukru – jak cukier wpływa na organizm?
Szkodliwość cukru – jak cukier wpływa na organizm? Dzień Dobry TVN
Jak zastąpić słodycze zdrowszymi produktami, jak z nich zrezygnować?
Jak zastąpić słodycze zdrowszymi produktami, jak z nich zrezygnować? Dzień Dobry TVN
Syrop glukozowo-fruktozowy – zdrowy zamiennik cukru? 
Syrop glukozowo-fruktozowy – zdrowy zamiennik cukru?  TVN zdrowie
Syrop z agawy – pozyskiwanie, zastosowanie, właściwości
Syrop z agawy – pozyskiwanie, zastosowanie, właściwości TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Suszone morele – pyszna przekąska na zdrowe serce, kości i żołądek. Dlaczego warto je jeść po chorobie?
Suszone morele – pyszna przekąska na zdrowe serce, kości i żołądek. Dlaczego warto je jeść po chorobie?
Atrofia jąder - czym jest? Jakie są przyczyny?
Atrofia jąder - czym jest? Jakie są przyczyny?
COVID-19. Jak sprawdzić, że przeszło się zakażenie koronawirusem?
COVID-19. Jak sprawdzić, że przeszło się zakażenie koronawirusem?
Niskorosłość - jakie są przyczyny? Jak wygląda leczenie?
Niskorosłość - jakie są przyczyny? Jak wygląda leczenie?
Szczepionka na COVID-19 od Pfizera różni się od wielu szczepionek. Co zawiera? Kiedy będzie dostępna w Polsce?
Szczepionka na COVID-19 od Pfizera różni się od wielu szczepionek. Co zawiera? Kiedy będzie dostępna w Polsce?
Co to jest bikram joga? Jakie korzyści płyną z uprawiania tzw. gorącej jogi?
Co to jest bikram joga? Jakie korzyści płyną z uprawiania tzw. gorącej jogi?