Polub nas na Facebooku
Czytasz: W Polsce powstaje system, który ułatwi wykluczenie COVID-19 u osób, które podejrzewają u siebie tę chorobę, ale nie mają charakterystycznych objawów
menu
Polub nas na Facebooku

W Polsce powstaje system, który ułatwi wykluczenie COVID-19 u osób, które podejrzewają u siebie tę chorobę, ale nie mają charakterystycznych objawów

Getty Images

Kalkulator ryzyka, bo tak właśnie nazywa się projekt Politechniki Śląskiej w Gliwicach opracowany we współpracy ze Szpitalem Specjalistycznym nr 1 w Bytomiu, ma pomóc wykluczyć COVID-19 osobom, które podejrzewają u siebie zakażenie SARS-CoV-2, ale nie posiadają żadnych objawów typowych dla tej infekcji.

Kalkulator ryzyka – jak działa?

Na jakiej zasadzie działa ten system? Twórcom zależy, aby był on dostępny online – zarówno dla lekarzy, jak i pacjentów. Dzięki niemu łatwiej będzie wskazać osoby, które faktycznie powinny trafić na oddział zakaźny i przechodzić odpowiednią procedurę. Takie działanie w pewnym stopniu zapobiegnie więc wysyłaniu osób bez koonawirusa do miejsc (szpitali), gdzie szybko mogą się nim zarazić.

Przeczytaj też: Raport specjalny o koronawirusie

DECODE – tak brzmi robocza nazwa systemu – działa w oparciu o algorytm, który uwzględnia takie dane jak płeć, wiek, choroby współistniejące, objawy kliniczne. Projekt działa też w oparciu o odpowiedni wywiad z pacjentem. Czym system różni się od pozostałych?

Podobne serwisy zostały już opracowane, ale zadają one np. tylko trzy pytania, te najważniejsze, dotyczące temperatury, duszności i kaszlu. To tymczasem – jak sprawdziliśmy – nie zawsze jest objawem COVID-19, jeśli np. równolegle panuje grypa. Rozszerzyliśmy ten zakres o bardziej szczegółowe pytania, np. o objawy współistniejące – tłumaczy profesor Marek Sikora z Politechniki Śląskiej.

Dodajmy, że system ten oczywiście nie jest w stanie zastąpić konsultacji lekarskiej czy testów na obecność koronawirusa. Aby jednak ułatwić pracę służbie zdrowia i zwiększyć bezpieczeństwo pacjentów, projekt ma być na bieżąco aktualizowany.

Przeczytaj też: Czy podatność na COVID-19 jest zapisana w genach?

Aby kalkulator ryzyka był jak najlepszy, musimy dostarczyć jak największą liczbę danych od chorych z różnych lokalizacji, dlatego zachęcamy inne szpitale do udziału w tym projekcie. Mamy nadzieję, że wstępna wersja będzie gotowa jeszcze przed spodziewanym wzrostem zachorowań we wrześniu" – dodaje dr hab. Jerzy Jaroszewicz, kierownik Oddziału Obserwacyjno-Zakaźnego i Hepatologii Szpitala Specjalistycznego nr 1 w Bytomiu.

Zobacz też film: Walka lekarzy z Covid-19 od kulis

Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
58
7
Polecamy
Szpitalne oddziały ratunkowe w czasie pandemii.
Jak wygląda przyjmowanie pacjentów? 
Szpitalne oddziały ratunkowe w czasie pandemii. Jak wygląda przyjmowanie pacjentów?  Dzień Dobry TVN
Jak uniknąć koronawirusa i kiedy minie pandemia?
Wątpliwości rozwiewa prof. Zbigniew Gaciong
Jak uniknąć koronawirusa i kiedy minie pandemia? Wątpliwości rozwiewa prof. Zbigniew Gaciong Dzień Dobry TVN
Badacze z WUM testują kamerę termowizyjną
Badacze z WUM testują kamerę termowizyjną TVN zdrowie
Powstała aplikacja, która ocenia ryzyko zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2
Powstała aplikacja, która ocenia ryzyko zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2 TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Olejek rozmarynowy – zdrowotne i kosmetyczne właściwości olejku z rozmarynu
Olejek rozmarynowy – zdrowotne i kosmetyczne właściwości olejku z rozmarynu
Co powoduje kłucie w uchu? Jak łagodzić kłujący ból ucha?
Co powoduje kłucie w uchu? Jak łagodzić kłujący ból ucha?
Ile trwa gorączka przy ząbkowaniu i jak wysoka może być?
Ile trwa gorączka przy ząbkowaniu i jak wysoka może być?
Szyjka macicy w ciąży – dlaczego należy kontrolować tę część macicy?
Szyjka macicy w ciąży – dlaczego należy kontrolować tę część macicy?
Choroba Battena – objawy rzadkiej choroby spichrzeniowej
Choroba Battena – objawy rzadkiej choroby spichrzeniowej
Suszone morele – pyszna przekąska na zdrowe serce, kości i żołądek. Dlaczego warto je jeść po chorobie?
Suszone morele – pyszna przekąska na zdrowe serce, kości i żołądek. Dlaczego warto je jeść po chorobie?