Polub nas na Facebooku
Czytasz: Młody jęczmień pomoże pozbyć się niestrawności i zadba o gładką cerę
menu
Polub nas na Facebooku

Młody jęczmień pomoże pozbyć się niestrawności i zadba o gładką cerę

Młody jęczmień

Geshas/getty images

Młody jęczmień słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Ma wiele dobroczynnych działań. Docenią go zwłaszcza osoby zmagające się z dolegliwościami trawiennymi, takimi jak wzdęcia, zaparcia, niestrawności.

Młody jęczmień – jak go używać?

Młody jęczmień można kupić jako proszek i rozdrobnioną trawę, a także w postaci kapsułek i tabletek. Zarówno proszek, jak i trawa z młodego jęczmienia mają dość specyficzny smak. dlatego przy pierwszej kuracji zaleca się dodawanie młodego jęczmienia jako dodatek np. do koktajlu owocowego.

Ważne jest odpowiednie stosowanie i dawkowanie jęczmienia, tak by zachować jego wszystkie cenne właściwości.

Nie powinno się spożywać więcej niż 1-2 łyżeczki dziennie.

Podczas przygotowywania koktajlu z dodatkiem jęczmienia, nie wolno zalewać wrzącą gorącą wodą, ponieważ jęczmień straci wszystkie swoje właściwości.

Młody jęczmień dodaje się do wielu potraw, od owocowo-warzywnych koktajli, ale również do ciast, Można nim zabarwić sos do sałatki lub chłodnik.

Młody jęczmień – źródło witamin

Młody, zielony jęczmień to bogactwo witamin i minerałów a także aminokwasów i enzymów.

Jęczmień jest bogatym źródłem błonnika i aminokwasów, w tym przede wszystkim: tryptofanu, kwasu glutaminowego, kwasu asparaginowego, argininy, lecytyny i fenyloalaniny. Ponadto młody zielony jęczmień zawiera witaminę A, C, E i K, a także witaminy z grupy B. Wśród wartości odżywczych tego zboża należy wymienić również takie minerały jak: cynk, selen, fosfor, potas, wapń, brom, chrom, miedź, jod, żelazo, magnez, sód i siarkę.

Właściwości lecznicze zielonego jęczmienia

Młody jęczmień dodaje energii, reguluje procesy zachodzące w organizmie i wzmacnia odporność. Oprócz tego:

  • obniża stężenie cholesterolu
  • obniża stężenie cukru
  • pomaga przy anemii
  • zmniejsza objawy reumatyzmu
  • korzystnie wpływa na wątrobę
  • korzystnie wpływa na cerę, włosy i paznokcie
  • wykazuje właściwości antyoksydacyjne, które opóźniają procesy starzenia i przeciwdziałają chorobom nowotworowym,
  • właściwości przeciwdepresyjne – pozwalają na zmniejszenie wpływu stresu na zdrowie człowieka; przyjmowanie preparatów z zielonym jęczmieniem przyczynia się do podwyższenia poziomu serotoniny w mózgu;

Zobacz film: Sposoby na trawienie

źródło: Dzień dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
84
6
Polecamy
Zielony jęczmień (młody jęczmień) – właściwości lecznicze, zastosowanie i skutki uboczne
Zielony jęczmień (młody jęczmień) – właściwości lecznicze, zastosowanie i skutki uboczne TVN zdrowie
Herbata.
Jaka herbata jest zalecana dla dzieci, a jaka jest najlepsza na jesienne dni?
Herbata. Jaka herbata jest zalecana dla dzieci, a jaka jest najlepsza na jesienne dni? Dzień Dobry TVN
Stewia - zdrowa alternatywa dla cukru.
Stewia - właściwości i jak jej używać?
Stewia - zdrowa alternatywa dla cukru. Stewia - właściwości i jak jej używać? Dzień Dobry TVN
Otręby pszenne – właściwości i kalorie.
Jak je jeść?
Otręby pszenne – właściwości i kalorie. Jak je jeść? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Leki obniżające poziom cholesterolu mogą chronić przed rakiem
Leki obniżające poziom cholesterolu mogą chronić przed rakiem
Co jest przyczyną nieświeżego oddechu?
Co jest przyczyną nieświeżego oddechu?
Morsowanie. Zimne kąpiele nie tylko hartują, ale mogą też chronić przed demencją
Morsowanie. Zimne kąpiele nie tylko hartują, ale mogą też chronić przed demencją
Kasztany jadalne  - jakie mają właściwości i co można z nich przygotować?
Kasztany jadalne  - jakie mają właściwości i co można z nich przygotować?
Złote mleko z kurkumą - pomoże zwalczyć infekcję, zmniejszy problemy ze snem i depresją
Złote mleko z kurkumą - pomoże zwalczyć infekcję, zmniejszy problemy ze snem i depresją
Codzienne picie mleka może zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 50 proc.
Codzienne picie mleka może zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 50 proc.