Polub nas na Facebooku
Czytasz: Mirakulina, czyli cudowna substancja zmieniająca smak. Jak działa i kiedy warto ją stosować?
menu
Polub nas na Facebooku

Mirakulina, czyli cudowna substancja zmieniająca smak. Jak działa i kiedy warto ją stosować?

Kobieta jedząca czekoladę.

Fot. skynesher / Getty Images

Mirakulina to produkt stosunkowo mało popularny w Polsce. Wynika to z tego, że jest trudno dostępny, a jego cena nie należy do najniższych. Czym jednak właściwie jest mirakulina i dlaczego warto ją stosować?

Mirakulina to substancja pozyskiwana z owoców synsepala słodkiego (Synsepalum dulcificum). Jest to roślina z rodziny sączyńcowatych, która rośnie naturalnie na terenie Afryki Zachodniej. Występuje tam pod takimi nazwami, jak agbayun czy taami. W celach komercyjnych hoduje się ją jednak również w innych zakątkach świata, m.in. w Stanach Zjednoczonych (głównie na Florydzie). Wyjątkowy składnik owocu, czyli mirakulina, dostępny jest w Polsce w formie tabletek (np. pod nazwą mirakulin). Jego główne działanie to zdolność zmiany smaku z kwaśnego na słodki.

Co to jest mirakulina?

Pod nazwą mirakulina ukrywa się białko, a konkretnie glikoproteina. Składa się ze 191 aminokwasów i łańcuchów węglowodanowych, w tym glukozaminy, fukozy, mannozy, ksylozy i galaktozy. Mirakulina znajduje się we wspomnianym synsepalu słodkim. Roślina została sprowadzona do Europy w XVIII wieku przez francuskiego podróżnika Chevaliera des Marchaisa. Co ciekawe, jej owoce same w sobie nie wyróżniają się słodkim smakiem. Zawarta w nich mirakulina ma jednak prawdziwie cudowne właściwości.

Zobaczcie na filmie, jak kolor jedzenia wpływa na nasze wybory żywieniowe:

Zobacz film: Jak kolor jedzenia wpływa na wybory żywieniowe i odczucie smaku? Źródło: Co nas truje?

Właściwości mirakuliny

Białko mirakulina zostało wyizolowane dopiero w drugiej połowie XX wieku. Przyczynił się do tego japoński naukowiec, prof. Kenzo Kurihara, który opisał swoje dokonanie w 1968 roku. Wtedy też upowszechniła się nazwa mirakulina, która została nadana od angielskiego sformułowania miracle fruit, którym określane są czasami owoce synsepala słodkiego.

Właściwości mirakuliny związane są ze zmienianiem przez nią smaku potraw i innych produktów spożywczych. Skąd bierze się takie działanie? Okazuje się, że mirakulina ma zdolność czasowego zablokowania receptorów smaku kwaśnego oraz gorzkiego. Wynikiem tego jest wrażenie, że spożywane produkty są słodkie, nawet gdy w rzeczywistości wyróżniają się kwaskowatym smakiem. Warto przy tym wiedzieć, że istnieje zależność między nasileniem działania białka a pH spożywanych pokarmów. Naukowcy odkryli, że im bardziej kwaśna jest przyjmowana substancja, tym mocniejszy jest efekt słodkości wywołany przez zażycie mirakuliny.

Należy pamiętać, że białko zawarte w synsepalu słodkim nie działa jak typowy słodzik dodawany do różnego typu potraw. Aby móc obserwować efekty spożycia mirakuliny, należy przyjąć ją przed zjedzeniem wybranego produktu. Zmiana smaku kwaśnego na słodki następuje już po kilku minutach i utrzymuje się od 15 minut do nawet 2 godzin. Czas i intensywność działania mirakuliny może się różnić w zależności od rodzaju spożywanych produktów.

Zastosowanie mirakuliny

Mirakulinę wykorzystuje się m.in. podczas diety odchudzającej. Jako że białko zmienia smak spożywanych produktów na słodki, osoby, które są do niego przyzwyczajone, nie muszą z niego rezygnować. Dzięki mirakulinie mogą więc ograniczyć spożywanie cukru i jeść zdrowo, a przy tym pozwolić sobie na chwilę słodkiej przyjemności. Warto też dodać, że białko odznacza się niską kalorycznością, co stanowi dodatkowy atut w przypadku osób na diecie redukcyjnej.

Innym zastosowaniem mirakuliny jest wykorzystanie jej przy okazji przyjmowania leków o nieprzyjemnym smaku. To dobre rozwiązanie zwłaszcza dla dzieci, które niechętnie połykają gorzkie tabletki czy syropy.

Prowadzone są badania nad stosowaniem mirakuliny u pacjentów poddanych chemioterapii. Ten rodzaj leczenia może wywoływać wiele nieprzyjemnych dolegliwości, w tym uczucie metalicznego posmaku w ustach. Jedzenie mirakuliny pozwala na zmniejszenie go i poprawienie komfortu życia chorych.

Mirakulina bywa stosowana po prostu jako urozmaicenie spożywania pokarmów. Przyjmuje to często formę zabawy i może stanowić ciekawy element różnego typu imprez. Za granicą przez pewien czas popularny był nawet internetowy trend pod nazwą Miracle Berry Flavor Tripping Party, który w podobnej postaci dotarł również do Polski. Polegał on na tym, że ludzie przyjmowali mirakulinę w tabletkach, a potem jedli kwaśne produkty (np. cytrynę), po czym wrzucali nagrany eksperyment na serwis internetowy Youtube.

Niektórzy stosują mirakulinę podczas erotycznych zbliżeń. Zmiana smaku pozwala na przekraczanie nowych granic w kontaktach seksualnych, a także może wzmagać doznania.

Ile kosztują tabletki z mirakuliną?

W Polsce dostępne są tabletki z mirakuliną. Niestety nie należą one do tanich i łatwo dostępnych produktów. Najłatwiej kupić je za pośrednictwem aukcji internetowych lub sklepów online, gdzie określane są czasami jako „mirakulin”.

Cena tabletek z mirakuliną uzależniona jest od ilości drażetek w opakowaniu. Za 10 sztuk trzeba zapłacić ok. 60 zł, za 20 – ok. 90 zł, a za 40 – ok. 140 zł. Dodatkowo do zakupu tabletek z mirakuliną należy doliczyć koszt przesyłki. Biorąc pod uwagę wysoką cenę białka z synsepala słodkiego, używane jest ono zazwyczaj w celach rozrywkowych, a nie dietetycznych.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
8
0
Polecamy
Czym jest synsepal słodki?
Właściwości prozdrowotne tzw. cudownego owocu
Czym jest synsepal słodki? Właściwości prozdrowotne tzw. cudownego owocu TVN zdrowie
Żurawina – zdrowie zaklęte w owocu.
Jakie właściwości ma ta roślina i przez kogo powinna być stosowana
Żurawina – zdrowie zaklęte w owocu. Jakie właściwości ma ta roślina i przez kogo powinna być stosowana Dzień Dobry TVN
Magiczne właściwości czarciego pazura.
Na co pomaga?
Magiczne właściwości czarciego pazura. Na co pomaga? Dzień Dobry TVN
Grzyby mun – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie
Grzyby mun – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty