Polub nas na Facebooku
Czytasz: Miodla indyjska, czyli drzewo neem – właściwości i zastosowanie

Miodla indyjska, czyli drzewo neem – właściwości i zastosowanie

Zainteresował Cię ten artykuł?
 Drzewo Neem, kwiat neem,

Fot. Jnie / Getty Images

Miodla indyjska ma wiele właściwości, a przez to szerokie zastosowanie. Działa łagodząco na trądzik, łupież, hamuje procesy starzenia się skóry. Olej neem, czyli z miodli indyjskiej, działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie.

Miodla indyjska to inne określenie na drzewo neem. Ma liczne właściwości wykorzystywane przez wieki w medycynie naturalnej, w szczególności w medycynie ajurwedyjskiej. Używana jest w niej do leczenia wielu chorób. Pochodzi z subkontynentu indyjskiego. Jest to drzewo mające doskonałą odporność na niekorzystne warunki środowiska, zwłaszcza na wysokie temperatury i suszę. Dlatego też bez najmniejszego problemu rozwija się na półpustynnych, suchych terenach Indii. Można ją jednak również spotkać na kontynencie afrykańskim czy w Australii.

Olej z neem

Olej jest pozyskiwany z nasion miodli indyjskiej tłoczonych na zimno. Olej może mieć różne odcienie. Czasem przybiera barwę żółtą, innym razem jego kolor bardziej wpada w brąz, co jednak w żaden sposób nie wpływa na jego właściwości. Olej z neem ma bardzo wszechstronne zastosowanie, szczególnie w kosmetologii. Może stanowić doskonały składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry, jak również włosów. Ze względu na zawarte w nim witaminy z grupy E czy A, działa antyoksydacyjnie, czyli zwalcza szkodliwe wolne rodniki tlenowe w skórze, co przekłada się na hamowanie procesów starzenia i poprawę witalności skóry.

Miodla indyjska – właściwości neem

Z każdej części drzewa neem można pozyskać drogocenne substancje aktywne biologicznie. Każdy element drzewa, czyli nasiona, owoce, kora, kwiaty, korzenie, a także gałęzie, mogą zostać wykorzystane w celach leczniczych. Właściwości drzewa neem obejmują działanie:

  • przeciwbólowe,
  • przeciwświądowe,
  • przeciwgorączkowe,
  • antybakteryjne,
  • antymalaryczne,
  • przeciwgrzybiczne.

Miodla indyjska może obniżać również poziom cukru we krwi. Jej właściwości przeciwzapalne obejmują szeroką gamę schorzeń, począwszy od reakcji alergicznych, jak pokrzywka, przez zakażenia świerzbem, zmiany trądzikowe czy łuszczycę. Właściwości miodli indyjskiej opierają się głównie o wykorzystanie jej pod postacią oleju neem w kosmetykach.

Olej z miodli indyjskiej – zastosowanie

Działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i antybakteryjne to podstawowe właściwości miodli indyjskiej wykorzystywane w kosmetyce. Roślina działa także hamująco w zmianach łojotokowych, dlatego też pierwsze zastosowanie obejmuje trądzik. Trądzik to zmiany, w których etiologii rolę odgrywają nadmiar łoju (sebum) oraz bakterie. Olej z miodli indyjskiej neutralizuje oba te czynniki, jednocześnie działając łagodząco na występujące na skórze zmiany. Wspomaga gojenie się ran, przebarwień, łagodzi stany zapalne, chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi. Może być składnikiem różnego typu kosmetyków do cery trądzikowej. Bardzo skuteczna może okazać się maseczka zawierająca olej z neem.

Poza działaniem antybakteryjnym olej z miodli indyjskiej doskonale sprawdza się w naturalnej walce z grzybicą stóp, paznokci czy z zapaleniem grzybiczym innych części ciała. Ma bardzo szerokie i silne działanie przeciwgrzybiczne, a przy okazji nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej skóry.

Olej neem działa łagodząco na atopowe zapalenie skóry. Należy początkowo zachować ostrożność, ponieważ w przypadku nadwrażliwej skóry może okazać się, że nie wszystkie naturalne rozwiązania sprawdzają się u danej osoby. Początkowo należy więc nanieść niewielką ilość oleju na niewielki obszar skóry i zaobserwować, czy dochodzi w tym miejscu do powstania zaczerwienienia bądź wystąpienia świądu.

Zobacz film i sprawdź jakie funkcje pełni skóra człowieka: 

Zobacz film: Jakie funkcje pełni skóra człowieka? Źródło:  Bez skazy

Ze względu na wysokie zawartości antyoksydantów, olej neem doskonale wpływa na poprawę kondycji skóry, jej regenerację. Wpływa na uelastycznienie skóry, poprawę jej wyglądu, przywrócenie miękkości i delikatności. Wspomaga walkę z wolnymi rodnikami tlenowymi, dzięki czemu hamuje procesy starzenia się skóry.

Poza skórą olej z neem doskonale sprawdzi się jako dodatek do kosmetyków do włosów. Jest szczególnie polecany dla włosów przetłuszczających się, z tendencją do łupieżu.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
W jakich produktach jest najwięcej cukru?
W jakich produktach jest najwięcej cukru?
Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?
Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?
Aparaty ortodontyczne – rodzaje, zakładanie, higiena i koszty
Aparaty ortodontyczne – rodzaje, zakładanie, higiena i koszty
Elektroniczna recepta. Wszystko, co musisz wiedzieć o e-receptach
Elektroniczna recepta. Wszystko, co musisz wiedzieć o e-receptach
E-zwolnienia lekarskie. Co trzeba wiedzieć o nowym systemie wystawiania L4?
E-zwolnienia lekarskie. Co trzeba wiedzieć o nowym systemie wystawiania L4?
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?