Czytasz: Mięta w ciąży – czy herbatę miętową można pić podczas ciąży?

Mięta w ciąży – czy herbatę miętową można pić podczas ciąży?

NAN

Fot: Drobot Dean / fotolia.com

Wiele ziół nie jest wskazanych w ciąży, ale nie dotyczy to mięty. Picie mięty w ciąży jest dozwolone, choć w rozsądnej dawce. Mięta działa delikatnie uspokajająco i wzmacniająco, łagodzi dolegliwości żołądkowe i poprawia samopoczucie.

Herbatka miętowa jest niezwykle aromatyczna i smaczna, ale wiele przyszłych mam ma wątpliwości, czy można pić miętę w ciąży. Tymczasem zioło to znakomicie łagodzi dolegliwości żołądkowe i zapewnia dobry nastrój. Nie wolno go jednak spożywać w nadmiarze, ponieważ jest silnym alergenem i może wywoływać zgagę. Miętowa herbata w ciąży jest dozwolona w ilości 1 lub 2 szklanek naparu dziennie. Najsmaczniejsza jest herbatka przygotowana ze świeżych liści mięty, ale takie samo działanie ma napar z suszonego ziela.

Zobacz także: Herbata rumiankowa dla przyszłych mam - czy można pić rumianek w ciąży?

Właściwości lecznicze mięty

Mięta ma wiele właściwości leczniczych, które sprawiają, że uprawiana jest na całym świecie. Zioło charakteryzuje się silnym zapachem, a surowcem leczniczym są liście i olejek miętowy. W liściach znajduje się olejek eteryczny, garbniki, flawonoidy i kwasy fenolowe.

Liście mięty działają rozkurczająco na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Zawarty w nich mentol ma właściwości wiatropędne i zwiększające wydzielanie żółci. Właśnie dlatego herbata miętowa w ciąży jest wskazana kobietom cierpiącym na mdłości i problemy trawienne. Picie mięty jest szczególnie zalecane po spożyciu ciężkostrawnych i wzdymających potraw. Przy zaburzeniach trawienia należy pić napar z liści mięty 3 razy dziennie.

Mięta wykazuje właściwości antybakteryjne przeciwko bakteriom wywołującym zatrucia pokarmowe, które są szczególnie groźne w ciąży. Napar z mięty jest skuteczny na salmonellę, gronkowca złocistego i Escherichia coli. Ponadto wykazuje właściwości antywirusowe, m.in. na wirusa opryszczki zwykłej. Herbatka miętowa działa tonizująco na układ nerwowy, dlatego napar warto przygotować sobie po stresującym dniu. Zawarty w nim olejek eteryczny skutecznie łagodzi bóle głowy.

Listki mięty można stosować nie tylko do przyrządzania naparów, ale także jako przyprawę do niektórych potraw. Mięta świetnie komponuje się m.in. z deserami, np. z owocami, czekoladą czy lodami. Można ją również dodawać do sosów, dipów czy sałatek. Jej przyjemny smak i aromat sprawia, że chętnie stosowana jest także do odprężających kąpieli.

Mięta pieprzowa w ciąży – jak stosować olejek?

Miętę można stosować nie tylko w formie naparu, ale także olejku. Wykazuje on właściwości ułatwiające oddychanie, wykrztuśne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Przyspiesza powrót do zdrowia podczas przeziębienia, które w ciąży bywa bardzo uciążliwe. Olejek miętowy często jest składnikiem tabletek do ssania, ponieważ zmniejsza ból gardła. Przed zastosowaniem jakiegokolwiek leku w czasie ciąży należy skonsultować się z lekarzem.

Zobacz także: Herbata z kardamonem i kawa z kardamonem - jakie mają właściwości?

Mięta a ciąża

Mięta polna lub pieprzowa w ciąży to znakomite remedium na wiele dolegliwości. Jak wszystkie zioła, można ją przyjmować w rozsądnych ilościach. Warto poinformować lekarza prowadzącego o zamiarze wprowadzenia mięty do codziennego jadłospisu.

Największą zaletą picia mięty w ciąży jest łagodzenie porannych nudności i wzdęć. Są to najbardziej dokuczliwe objawy ciąży, z którymi kobieta musi borykać się bez wsparcia leków. Mięta w ciąży stosowana jest także na zgagę, ale nadmiar zioła może nasilić dolegliwości. Liście mięty rozkurczają mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dzięki czemu zmniejszają skurcze żołądka, które często dokuczają ciężarnym. Ziele mięty poprawia trawienie, dlatego warto napić się naparu po spożyciu ciężkostrawnego posiłku.

Mięta w ciąży jest wskazana w celu wzmocnienia organizmu i ochrony przed przeziębieniami. Dużą zaletą herbatki miętowej jest również to, że działa uspokajająco, skutecznie poprawia nastrój i relaksuje.

Jak przygotować napar z mięty?

Najbardziej aromatyczna i najsmaczniejsza jest mięta świeża, dlatego warto posadzić ją w ogródku lub hodować w doniczce. W sprzedaży jest zarówno tradycyjna mięta pieprzowa, jak i mięta czekoladowa czy cytrynowa. Zioło rośnie bardzo szybko, a z jego dobroczynnych właściwości można korzystać przez cały rok.

To Cię zainteresuje

Dieta śródziemnomorska - wady i zalety, efekty, przepisy Komosa ryżowa (quinoa) – właściwości i wartości odżywcze Olej kokosowy rafinowany – czy jest zdrowy? Jakie ma zastosowanie i właściwości?

Napar ze świeżych liści mięty jest bardzo łatwy do przygotowania. Dwie gałązki lub kilka listków należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, a następnie zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 10–15 minut. Powstały napar przecedzić i pić lekko schłodzony. Można posłodzić go miodem i dodać odrobinę soku z cytryny.

Do przygotowania naparu z suszonej mięty potrzebne są 2 łyżki suszonego ziela. Należy je zalać ok. 200 ml gorącej (ale nie wrzącej) wody. Następnie napar trzeba podgrzewać przez około 15 minut, jednak nie wolno dopuścić do wrzenia. Ostudzić, przecedzić i pić raz dziennie. Najwygodniejsza w stosowaniu jest ekspresowa herbatka miętowa, ale należy wybierać wyłącznie produkty wysokiej jakości.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
1
Więcej na temat
Siemię lniane na włosy, odchudzanie i gardło: właściwości siemienia lnianego i stosowanie
Witamina E – sposób na urodę i płodność
Witamina C w ciąży – nadmiar, niedobór, dawkowanie i jej źródła
Cukier - biała śmierć - jak cukier wpływa na nasz organizm
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Co to jest transplantologia? Definicja, statystyki, etyka
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Fizykoterapia – laser, pole magnetyczne, ultradźwięki, elektrostymulacja