Polub nas na Facebooku
Czytasz: Mięso z kurczaka – czy jest zdrowe i jak wybrać to najlepsze?

Mięso z kurczaka – czy jest zdrowe i jak wybrać to najlepsze?

Mięso z kurczaka

Fot: bit245 / gettyimages.com

Mięso jest źródłem wartościowego białka. Mimo że powinno znaleźć się w zdrowej, zbilansowanej diecie to nie należy z nim przesadzać. Dietetycy zalecają, aby tygodniowa porcja mięsa nie przekraczała 0,5 kg. Dodatkowo powinno być to mięso drobiowe. Czy faktycznie jest zdrowsze od wieprzowego czy wołowego? Jeśli tak, to jak wybrać to najlepszej jakości?

Co najmniej połowę naszego talerza (niezależnie od posiłku) powinny zajmować warzywa. Resztę mogą zająć np. produkty z pełnego ziarna i mięso. Niestety codzienne menu większości z nas mocno odbiega od ideału i zamiast warzyw sięgamy właśnie po mięso. Teoretycznie nie ma w tym nic złego. Mięso jest doskonałym źródłem białka, żelaza oraz witamin z grupy B. Organizm potrzebuje żelaza do produkcji czerwonych krwinek. Witaminy z grupy B wspomagają natomiast układ nerwowy. Jednak, aby z tego wszystkiego skorzystać ogromne znaczenie ma to, jaki rodzaj mięsa wybieramy i jak często je jemy. Najlepszym i najzdrowszym rozwiązaniem będzie mięso drobiowe, np. z kurczaka.

Mięso z kurczaka – czy jest zdrowe?

Mięso z kurczaka uchodzi za jedno z najzdrowszych. Ma więcej dobrze przyswajalnego białka niż wieprzowina. Dodatkowo zawiera znacznie więcej witaminy B3 niż czerwone mięso. Dlaczego jest taka cenna? Po pierwsze uczestniczy w procesach krwiotwórczych, po drugie reguluje poziom cholesterolu, po trzecie niweluje szkodliwe działanie toksyn, które trafiają do naszego organizmu choćby z leków.

Na mięso kurczaka warto zwrócić uwagę także ze względu na sporą wartość witaminy B6. Bierze ona udział w procesach krwiotwórczych oraz odpowiada za produkcję hormonów. Dodatkowo mięso z kurczaka dostarcza cennego cynku i selenu. Dlaczego te pierwiastki są nam potrzebne? Dowiecie się tego z filmu. Katarzyna Bosacka tłumaczy w nim także dlaczego lepiej jeść kurczaka bez skóry:

Zobacz film: Czy mięso z kurczaka jest zdrowe? Źródło: Wiem co jem

Jak kupić dobrego kurczaka?

Kurczak kupiony na bazarze, w porównaniu z tym sklepowym wygląda dość mizernie. Jest mniejszy, zapadnięty i raczej mało apetyczny. Kurczaki dostępne w klepach to tzw. bojlery, czyli drób hodowany na masowa skalę. Różni się od wiejskiego kurczaka ponieważ jego menu składa się w dużej mierze z mieszanek, które pobudzają jego apetyt. Podawana jest mu także soja modyfikowana, mączka rybna oraz różnego rodzaju antybiotyki. Czy jedzenie takich kurczaków jest zdrowe i przede wszystkim bezpieczne? Zobaczcie co na ten temat mówi prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska:

Zobacz film: Jak kupić dobrego kurczaka? Źródło: Wiem co jem.

Zdrowszym i pewniejszym rozwiązaniem mogą być kurczaki zagrodowe. Nie są one trzymane w klatkach. Mogą wychodzić na dwór, są też zachęcane do ruchu. Mimo że są znacznie mniejsze to w ich paszy nie ma antybiotyków ani hormonów. Jeśli chcecie przekonać się jak wygląda hodowla kurczaków zagrodowych, koniecznie zobaczcie film:

Zobacz film: Czy mięso z kurczaka zagrodowego jest zdrowsze? Źródło: Wiem co jem.

A jak wybrać tego naprawdę dobrego i smacznego kurczaka? Jeśli kupujemy zapakowanego kurczaka na opakowaniu powinna pojawić informacja skąd pochodzi zwierzę. Co w sytuacji, gdy mięso zostało rozpakowane i sprzedawane jest na wagę? Na co warto zwrócić uwagę? Przede wszystkim na kolor. Dobre i świeże mięso powinno być lekko różowe i delikatnie błyszczące. Mięso powinno być zwarte i sprężyste. Jeśli naciśniemy je palcem to szybko powinno wrócić do swojej poprzedniej formy. Unikać trzeba tych kurczaków, których mięso prześwituje przez skórę oraz po prostu brzydko pachną. Psujący się kurczak będzie miał także śliski nalot na skórze. Na co jeszcze warto zwrócić uwagę dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Na co zwracać uwagę kupując kurczaka na wagę? Źródło: Wiem co jem.

W sklepach można znaleźć także kurczaki na tzw. tackach. Mimo że mięso jest szczelnie zapakowane i ma datę przydatności do spożycia to łatwo ją zmienić. Na tatce układana jest tzw. pielucha, której zadaniem jest zbieranie odcieków z mięsa. Szacuje się, że może ona wchłonąć nawet szklankę wody. Bezpieczne są tylko te wkładki, które spełniają normy unijne. Oznacza to, że producent nie może przekraczać jego zdolności absorbcyjnych, a także substancja chemiczna, która zbiera wodę nie może mieć kontaktu z mięsem. Bardzo często związki wykorzystywane do pochłaniania wody wykazują działanie rakotwórcze. Zatem, jeśli chcemy kupić kurczaka w sklepie, to który będzie najlepszy? W filmie tłumaczy to Katarzyna Bosacka:

Zobacz film: Wady mięsa paczkowanego. Źródło: Wiem co jem.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak zadbać o właściwe nawilżenie powietrza w mieszkaniu?
Jak zadbać o właściwe nawilżenie powietrza w mieszkaniu? Materiał sponsorowany
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie
Witamina K i K2 MK-7 - występowanie, właściwości, przeciwdziałanie
Przepisy na pięć zdrowych posiłków (śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja)
Przepisy na pięć zdrowych posiłków (śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja) Materiał sponsorowany
Test: Jak wyglądają płuca e-palacza i palacza tradycyjnego? Wpływ nikotyny na organizm
Test: Jak wyglądają płuca e-palacza i palacza tradycyjnego? Wpływ nikotyny na organizm
Jak podnieść ciśnienie tętnicze krwi?
Jak podnieść ciśnienie tętnicze krwi? Materiał sponsorowany
Czerwone oczy (zespół czerwonego oka) – przyczyny, domowe sposoby, leczenie
Czerwone oczy (zespół czerwonego oka) – przyczyny, domowe sposoby, leczenie