Polub nas na Facebooku
Czytasz: Mięso szkodzi nam jak azbest! Więcej o szkodliwości mięsa dowiecie się w programie 36,6°C
menu
Polub nas na Facebooku

Mięso szkodzi nam jak azbest! Więcej o szkodliwości mięsa dowiecie się w programie 36,6°C

Zobacz film: Czy mięso nam szkodzi? Źródło: 36,6

Wysoko przetworzone mięso jest rakotwórcze dla człowieka, podobnie jak azbest. Czerwone mięso jest w grupie produktów, które mogą powodować nowotwory. Dr Michał Domaszewski w najnowszym sezonie i pierwszym odcinku programu 36,6°C ostatecznie rozwieje wszelkie wątpliwości na temat tego, czy mięso można jeść i to bez żadnych ograniczeń. 

Pierwszy odcinek programu 36,6°C będziemy mogli obejrzeć już 7 września 2019 roku o godzinie 18.00 na antenie TVN. W pierwszym odcinku poznamy fakty i mity na temat wegetarianizmu. Z badań naukowych wynika jasno, że mięso, to wysoko przetworzone, jest rakotwórcze. Jednak czy wegetarianizm jest najzdrowszym i jedynym słusznym rozwiązaniem?

Ewa Drzyzga wraz z prof. Krzysztofem Łabuzkiem w najzdrowszym programie w Polsce pokazują Polakom zdrowsze alternatywy żywienia, zachęcają do ruchu i promują najnowsze zdobycze medycyny. W tym sezonie spektrum poruszanych tematów będzie szerokie, ale w pierwszym odcinku uwagę prowadzących zwróci odpowiednia dieta. Przeciętny Polak zjada około 1,3 kg mięsa na tydzień, a tymczasem lekarze i dietetycy zalecają, by nie jeść więcej niż 0,5 kg mięsa! Ważne jest także to, jakie mięso wybierzemy - czy będzie to mięso drobiowe, wieprzowe, wołowe, dziczyzna... rodzajów jest dużo i każde cechuje coś innego. 

Piramida Zdrowego Żywienia promowana przez Instytut Żywności i Żywienia jasno mówi, by mięso spożywać trzy razy w tygodniu, a w pozostałe dni jeść ryby lub warzywa strączkowe, które są doskonałym źródłem białka. Niestety mięso może nam zaszkodzić - zwłaszcza to spożywane w nadmiarze. Czerwone mięso (czyli wieprzowina, baranina, wołowina, gęś, kaczka oraz konina) przyczynia się do rozwoju nowotworów jelit lub żołądka.  Jedząc 100 g mięsa czerwonego każdego dnia zwiększamy ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 18 proc. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
72
8
Polecamy
Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe? Oto cała prawda
Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe? Oto cała prawda Dzień Dobry TVN
Czerwone mięso - rodzaje, wpływ na zdrowie, wartość odżywcza
Czerwone mięso - rodzaje, wpływ na zdrowie, wartość odżywcza Dzień Dobry TVN
Jak przekonać dziecko do zdrowej diety? Dlaczego warto jeść kiszonki? Chcecie poznać odpowiedzi? Oglądajcie program 36,6°C!
Jak przekonać dziecko do zdrowej diety? Dlaczego warto jeść kiszonki? Chcecie poznać odpowiedzi? Oglądajcie program 36,6°C! TVN zdrowie
#jembozdrowe – Jak w nowym sezonie Ewa Drzyzga będzie zachęcała dzieci do zmiany nawyków żywieniowych?
#jembozdrowe – Jak w nowym sezonie Ewa Drzyzga będzie zachęcała dzieci do zmiany nawyków żywieniowych? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami Materiał sponsorowany
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Czy przed okresem można zajść w ciążę? Zapłodnienie przed miesiączką
Czy przed okresem można zajść w ciążę? Zapłodnienie przed miesiączką
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia Materiał sponsorowany
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby