Polub nas na Facebooku
Czytasz: Mięso szkodzi nam jak azbest! Więcej o szkodliwości mięsa dowiecie się w programie 36,6°C
menu
Polub nas na Facebooku

Mięso szkodzi nam jak azbest! Więcej o szkodliwości mięsa dowiecie się w programie 36,6°C

Zobacz film: Czy mięso nam szkodzi? Źródło: 36,6

Wysoko przetworzone mięso jest rakotwórcze dla człowieka, podobnie jak azbest. Czerwone mięso jest w grupie produktów, które mogą powodować nowotwory. Dr Michał Domaszewski w najnowszym sezonie i pierwszym odcinku programu 36,6°C ostatecznie rozwieje wszelkie wątpliwości na temat tego, czy mięso można jeść i to bez żadnych ograniczeń. 

Pierwszy odcinek programu 36,6°C będziemy mogli obejrzeć już 7 września 2019 roku o godzinie 18.00 na antenie TVN. W pierwszym odcinku poznamy fakty i mity na temat wegetarianizmu. Z badań naukowych wynika jasno, że mięso, to wysoko przetworzone, jest rakotwórcze. Jednak czy wegetarianizm jest najzdrowszym i jedynym słusznym rozwiązaniem?

Ewa Drzyzga wraz z prof. Krzysztofem Łabuzkiem w najzdrowszym programie w Polsce pokazują Polakom zdrowsze alternatywy żywienia, zachęcają do ruchu i promują najnowsze zdobycze medycyny. W tym sezonie spektrum poruszanych tematów będzie szerokie, ale w pierwszym odcinku uwagę prowadzących zwróci odpowiednia dieta. Przeciętny Polak zjada około 1,3 kg mięsa na tydzień, a tymczasem lekarze i dietetycy zalecają, by nie jeść więcej niż 0,5 kg mięsa! Ważne jest także to, jakie mięso wybierzemy - czy będzie to mięso drobiowe, wieprzowe, wołowe, dziczyzna... rodzajów jest dużo i każde cechuje coś innego. 

Piramida Zdrowego Żywienia promowana przez Instytut Żywności i Żywienia jasno mówi, by mięso spożywać trzy razy w tygodniu, a w pozostałe dni jeść ryby lub warzywa strączkowe, które są doskonałym źródłem białka. Niestety mięso może nam zaszkodzić - zwłaszcza to spożywane w nadmiarze. Czerwone mięso (czyli wieprzowina, baranina, wołowina, gęś, kaczka oraz konina) przyczynia się do rozwoju nowotworów jelit lub żołądka.  Jedząc 100 g mięsa czerwonego każdego dnia zwiększamy ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 18 proc. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
73
8
Polecamy
Jakie mięso jest dla nas najlepsze?
Katarzyna Bosacka o nowym odcinku programu "MądrzeJEMY"
Jakie mięso jest dla nas najlepsze? Katarzyna Bosacka o nowym odcinku programu "MądrzeJEMY" Dzień Dobry TVN
Kaszel mokry czy suchy?
Jak je odróżnić?
Odpowiedź poznacie w najnowszym odcinku programu 36,6°C w sobotę 16 marca o 18.00!
Kaszel mokry czy suchy? Jak je odróżnić? Odpowiedź poznacie w najnowszym odcinku programu 36,6°C w sobotę 16 marca o 18.00! TVN zdrowie
Czy w ciąży można jeść grillowane mięso?
Chcecie poznać odpowiedź?
Oglądajcie program 36,6°C!
Czy w ciąży można jeść grillowane mięso? Chcecie poznać odpowiedź? Oglądajcie program 36,6°C! TVN zdrowie
Dziś Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu.
Czy warto jeść czerwone mięso?
Dziś Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Czy warto jeść czerwone mięso? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie