Czytasz: Michel Moran radzi jak przechowywać żywność

Michel Moran radzi jak przechowywać żywność

Zobacz film: Michel Moran radzi jak przechowywać żywność. Źródło: 36,6

Jak przechowywać żywność, żeby jak najdłużej była świeża? Porad udziela Michel Moran, który na sprawach kuchennych zna się najlepiej!

Jak przechowywać sery i wędliny, żeby jak najdłużej były świeże i nie pleśniały? Jakie banany i jakie awokado wybrać? Czy owoce i warzywa powinno się trzymać w lodówce? Jak zabezpieczyć koncentrat pomidorowy przed zepsuciem? Na te wszystkie pytania odpowiada Michel Moran!

A teraz kilka praktycznych porad dotyczących przechowywania żywności, o których Michel nie powiedział.

Przede wszystkim ważne jest miejsce przechowywania żywności w lodówce. Zazwyczaj na górnych półkach temperatura jest wyższa niż na dolnych, dlatego tam powinniśmy znaleźć miejsce na mleko, kefiry, jogurty. Środkowa półka powinna zawierać produkty o krótkiej dacie przydatności, np. biały ser, twarożek, pokrojona wędlina czy ugotowana zupa. Dolna półka powinna uginać się od warzyw i owoców.  

Dlaczego nie warto myć jajek przed schowaniem ich do lodówki? Niemyte jajka mogą stać w lodówce nawet 3 tygodnie. Ich skorupka pokryta jest naturalną warstwą ochronną. Ugotowane danie dobrze jest spożyć tego samego lub następnego dnia (jest to obowiązek w przypadku dań z rybą) lub w terminie krótszym niż 3 dni od ugotowania.

Bardzo ważne jest częste mycie lodówki. Na jej ściankach osadzają się bowiem bakterie z już psujących się dań. Produkty, które spleśniały zawierają bardzo niebezpieczne dla zdrowia mykotoksyny, dlatego nie powinno się ich jeść. Mykotoksyn nie zabija nawet obróbka termiczna, a są to substancje mutagenne, odpowiedzialne m. in. za powstawanie nowotworów!

To Cię zainteresuje

Dlaczego nie powinno się popijać leków sokiem grejpfrutowym? Budowa mózgu człowieka, charakterystyka pracy poszczególnych płatów Co to jest kręgozmyk zwyrodnieniowy? 

Odpowiednie przechowywanie żywności, mycie produktów przed spożyciem oraz dokładnie sprzątanie w kuchni pomoże nam zachować higienę i uniknąć wielu poważnych chorób - od zatrucia pokarmowego do rozwoju pasożytów w naszym organizmie.


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Więcej na temat
Zdrowy kręgosłup - prawidłowe postawy
Pierwsza pomoc przy zatrzymaniu akcji serca
Czy warto szczepić się przeciwko grypie? 
Skuteczne domowe sposoby na przeziębienie
Komentarze (0)
Nie przegap
Rak piersi to nowotwór złośliwy: rodzaje raka piersi, objawy, rozpoznanie i profilaktyka
Jak naturalnie przyciemnić siwe włosy? Domowe sposoby na siwiznę – orzechy włoskie, cebula, ziemniaki, rumianek, lawenda, szałwia, czarna herbata
Zielona herbata – właściwości odchudzające i inne. Parzenie herbaty
Typy sylwetki kobiecej a wygląd brzucha – wystający brzuch może oznaczać chorobę
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?
Czy herbata z cytryną jest szkodliwa dla zdrowia – test