Polub nas na Facebooku
Czytasz: Michel Moran radzi jak przechowywać żywność

Michel Moran radzi jak przechowywać żywność

Zainteresował Cię ten artykuł?

Zobacz film: Michel Moran radzi jak przechowywać żywność. Źródło: 36,6

Jak przechowywać sery i wędliny, żeby jak najdłużej były świeże i nie pleśniały? Jakie banany i jakie awokado wybrać? Czy owoce i warzywa powinno się trzymać w lodówce? Jak zabezpieczyć koncentrat pomidorowy przed zepsuciem? Na te wszystkie pytania odpowiada Michel Moran!

A teraz kilka praktycznych porad dotyczących przechowywania żywności, o których Michel nie powiedział.

Przede wszystkim ważne jest miejsce przechowywania żywności w lodówce. Zazwyczaj na górnych półkach temperatura jest wyższa niż na dolnych, dlatego tam powinniśmy znaleźć miejsce na mleko, kefiry, jogurty. Środkowa półka powinna zawierać produkty o krótkiej dacie przydatności, np. biały ser, twarożek, pokrojona wędlina czy ugotowana zupa. Dolna półka powinna uginać się od warzyw i owoców.  

Dlaczego nie warto myć jajek przed schowaniem ich do lodówki? Niemyte jajka mogą stać w lodówce nawet 3 tygodnie. Ich skorupka pokryta jest naturalną warstwą ochronną. Ugotowane danie dobrze jest spożyć tego samego lub następnego dnia (jest to obowiązek w przypadku dań z rybą) lub w terminie krótszym niż 3 dni od ugotowania.

Bardzo ważne jest częste mycie lodówki. Na jej ściankach osadzają się bowiem bakterie z już psujących się dań. Produkty, które spleśniały zawierają bardzo niebezpieczne dla zdrowia mykotoksyny, dlatego nie powinno się ich jeść. Mykotoksyn nie zabija nawet obróbka termiczna, a są to substancje mutagenne, odpowiedzialne m. in. za powstawanie nowotworów!

Odpowiednie przechowywanie żywności, mycie produktów przed spożyciem oraz dokładnie sprzątanie w kuchni pomoże nam zachować higienę i uniknąć wielu poważnych chorób - od zatrucia pokarmowego do rozwoju pasożytów w naszym organizmie.

Zobacz film: Jak długo można przechowywać określone produkty? Źródło: Stylowy Magazyn.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
13
1
Więcej na temat
Eksperyment: które jajko  - z fermy czy wiejskie – jest lepsze?
Eksperyment: które jajko - z fermy czy wiejskie – jest lepsze?
Wkładki do butów - kiedy warto po nie sięgnąć?
Wkładki do butów - kiedy warto po nie sięgnąć?
Co jeść, aby mieć zdrowe i mocne kości?
Co jeść, aby mieć zdrowe i mocne kości?
Badania prenatalne - kiedy trzeba je wykonać? Jakie wady wykrywają?
Badania prenatalne - kiedy trzeba je wykonać? Jakie wady wykrywają?
Komentarze (0)
Nie przegap
W jakich produktach jest najwięcej cukru?
W jakich produktach jest najwięcej cukru?
Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?
Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?
Aparaty ortodontyczne – rodzaje, zakładanie, higiena i koszty
Aparaty ortodontyczne – rodzaje, zakładanie, higiena i koszty
Elektroniczna recepta. Wszystko, co musisz wiedzieć o e-receptach
Elektroniczna recepta. Wszystko, co musisz wiedzieć o e-receptach
E-zwolnienia lekarskie. Co trzeba wiedzieć o nowym systemie wystawiania L4?
E-zwolnienia lekarskie. Co trzeba wiedzieć o nowym systemie wystawiania L4?
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?