Polub nas na Facebooku
Czytasz: Masz alergię? Choroba utrudnia ci codzienne funkcjonowanie? Weź udział w live czacie i poradź się eksperta!
menu
Polub nas na Facebooku

Masz alergię? Choroba utrudnia ci codzienne funkcjonowanie? Weź udział w live czacie i poradź się eksperta!

Dziewczyna, która ma alergię

Fot: bluecinema / gettyimages.com

Alergia nie bez powodu bywa nazywana dżumą XXI wieku. Szacuje się, że z chorobą zmaga się nawet 15 mln ludzi na całym świecie. Skąd właściwie bierze się alergia? Jak sobie z nią poradzić? Czy odczulanie to najlepsza forma leczenia? Na wszystkie wasze pytania dotyczące alergii - na specjalnym live czacie - odpowie dr Michał Sutkowski,

Kontakt z alergenem sprawia, że organizm chorego reaguje nieadekwatnie do zagrożenie i robi wszystko, aby za wszelką cenę zneutralizować zagrożenie. Co wywołuje taką reakcję? Najczęściej rozpoznaje się uczulenie na:

  • pyłki roślin;
  • zarodniki grzybów pleśniowych;
  • wełnę i pierze.

Te pozornie niegroźnymi czynnikami może wywołać szereg nieprzyjemnych dolegliwości. Chorzy zaczynają kichać, oczy swędzą i łzawią, a na skórze pojawia się wysypka. Mimo że objawy alergii wydają się błahe i niegroźne, to mogą bardzo mocno utrudnić codzienne funkcjonowanie. Co gorsza alergia pozostawiona bez leczenia może zmienić się astmę, dlatego lepiej jej nie lekceważyć.

Dlaczego niektórzy chorują na alergię, a inni nie? Medycyna nie potrafi odpowiedzieć na to pytanie. Zdaniem badaczy nie bez znaczenia są uwarunkowania genetyczne. Przypuszcza się, że dziecko może odziedziczyć alergię nie tylko po rodzicach, ale także po dziadkach. Jedna z teorii mówi ze za rosnącą liczbę osób z alergią odpowiada przesadna dbałość o higienę. Czy w tej teorii jest ziarno prawdy? Czy alergię da się całkowicie wyleczyć? Kto i kiedy powinien poddać się odczulaniu? Na te i inne wasze dotyczące alergii i metod jej leczenia - na specjalnym live czacie - odpowie dr Michał Sutkowski.

Live ze specjalistą odbędzie się we wtorek, 26 maja, o godzinie 20.00 na Facebooku programu 36,6°C oraz serwisu Zdrowie TVN. Swoje pytania dotyczące alergii można wpisywać w komentarzach pod postem.

Dr Michał Sutkowski to specjalista medycyny rodzinnej i chorób wewnętrznych. Jest prezesem Warszawskich Lekarzy Rodzinnych, Rzecznikiem Prasowym Kolegium Lekarzy Rodzinnych w Polsce. Doświadczenie zdobywał na Oddziałach Szpitalnych i Klinicznych (wewnętrznym, pediatrii, neonatologii i SOR). Jest także autorem publikacji prasowych oraz popularyzatorem zagadnień z zakresu medycyny i sportu.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
62
6
Polecamy
Ekspert:
Odczulanie to najlepszy sposób leczenia alergii, ale musi być systematyczne
Ekspert: Odczulanie to najlepszy sposób leczenia alergii, ale musi być systematyczne TVN zdrowie
Alergie i odczulanie - czy można pozbyć się alergii pokarmowej
Alergie i odczulanie - czy można pozbyć się alergii pokarmowej TVN zdrowie
Zespół Chronicznego Zmęczenia.
"Nawet niewielki wysiłek powoduje gwałtowne osłabienie"
Zespół Chronicznego Zmęczenia. "Nawet niewielki wysiłek powoduje gwałtowne osłabienie" Dzień Dobry TVN
Choroby nie są uwarunkowane genetycznie?
"Geny z jakimi się rodzimy nie są najważniejsze"
Choroby nie są uwarunkowane genetycznie? "Geny z jakimi się rodzimy nie są najważniejsze" Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Olejek rozmarynowy – zdrowotne i kosmetyczne właściwości olejku z rozmarynu
Olejek rozmarynowy – zdrowotne i kosmetyczne właściwości olejku z rozmarynu
Co powoduje kłucie w uchu? Jak łagodzić kłujący ból ucha?
Co powoduje kłucie w uchu? Jak łagodzić kłujący ból ucha?
Ile trwa gorączka przy ząbkowaniu i jak wysoka może być?
Ile trwa gorączka przy ząbkowaniu i jak wysoka może być?
Szyjka macicy w ciąży – dlaczego należy kontrolować tę część macicy?
Szyjka macicy w ciąży – dlaczego należy kontrolować tę część macicy?
Choroba Battena – objawy rzadkiej choroby spichrzeniowej
Choroba Battena – objawy rzadkiej choroby spichrzeniowej
Suszone morele – pyszna przekąska na zdrowe serce, kości i żołądek. Dlaczego warto je jeść po chorobie?
Suszone morele – pyszna przekąska na zdrowe serce, kości i żołądek. Dlaczego warto je jeść po chorobie?