Polub nas na Facebooku
Czytasz: Masło tucuma – pielęgnujący kosmetyk rodem z Amazonii. Jakie ma właściwości?

Masło tucuma – pielęgnujący kosmetyk rodem z Amazonii. Jakie ma właściwości?

Tucuma - owoce w siatce

Fot. Beto_Junior / Getty Images

Masło tucuma jest stosunkowo mało popularne w Polsce. Warto jednak wiedzieć, że produkt może stanowić świetny dodatek do wielu kosmetyków pielęgnacyjnych. Jakie właściwości ma masło tucuma i dlaczego warto go używać?

Masło tucuma jest rodzajem roślinnego masła kosmetycznego. Występuje w postaci twardego produktu, który pod wpływem temperatury zmienia konsystencję i staje się miękką pastą. Z łatwością można rozprowadzić ją na skórze lub dodać do innych kosmetyków. Masło tucuma charakteryzuje się jasnym kolorem – przybiera barwę kremową lub jasnożółtą, czasami lekko beżową. Wyróżnia się również przyjemnym, delikatnym zapachem, który przypomina nieco karmel. Najważniejszymi zaletami masła tucuma są jednak jego właściwości, które sprawiają, że substancja stanowi doskonały środek pielęgnacyjny.

Z czego wytwarzane jest masło tucuma?

Masło tucuma pozyskiwane jest z nasion owoców palmy Astrocaryum vulgare. Roślina ta rośnie w puszczy amazońskiej i można ją spotkać głównie na terenie Brazylii. Jej zwyczajowa nazwa w tamtym rejonie to Tucum lub Tucumã-do-Pará.

Palma, z której nasion wytwarza się masło tucuma, stanowi ważny element Amazonii. Jej mieszkańcy od pokoleń wykorzystują różne części drzewa. Zarówno liście, jak i owoce oraz nasiona stosowane były m.in. w gastronomii i rzemieślnictwie. Co ciekawe, z włókien palmowych liści robiono też czarne pierścienie, które w przeszłości stanowiły symbol małżeństw zawieranych przez niewolników i tubylców pozostających pod jarzmem kolonizatorów. We współczesnych czasach tego typu pierścienie są też noszone przez katolickich misjonarzy jako wyraz solidarności z miejscową ludnością.

Masło tucuma, wykorzystywane w kosmetyce, pozyskiwane jest w sposób mechaniczny. Proces polega na tłoczeniu ziaren palmy Astrocaryum vulgare na zimno. Finalny produkt nie podlega rafinacji, dzięki czemu jest w 100% naturalny.

Jak dbać o skórę wrażliwą? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Jak dbać o skórę wrażliwą? Źródło: Dzień Dobry TVN

Korzystne właściwości masła tucuma

Masło tucuma nazywane bywa skarbem amazońskiej dżungli. Wynika to z wielu korzystnych składników, które zawiera produkt. Przede wszystkim masło tucuma bogate jest w nasycone kwasy tłuszczowe, wśród których znajdują się kwasy laurynowy, mirystynowy i linolenowy. Wykazują one działanie antybakteryjne i antywirusowe, a także wyróżniają się właściwościami regeneracyjnymi, nawilżającymi oraz uelastyczniającymi. Oprócz tego zmiękczają skórę i zapobiegają nadmiernej utracie wody.

W skład masła tucuma wchodzi też prowitamina A, czyli beta-karoten. Substancja ta pozytywnie wpływa na stan skóry – poprzez stymulację regeneracji naskórka spowalnia procesy starzenia. Oprócz tego masło tucuma zawiera witaminę E, która działa nawilżająco i natłuszczająco, a także chroni skórę przed nadmiernym promieniowaniem UV. Dodatkowo znane są jej właściwości pomagające w leczeniu trądziku i łuszczycy.

Masło tucuma stanowi doskonały kosmetyk pielęgnacyjny. Jako że wyróżnia się działaniem antyoksydacyjnym, wspiera skórę w walce z pierwszymi oznakami starzenia. Ponadto wnika głęboko w strukturę komórkową, dzięki czemu zapewnia odpowiednie odżywienie. Masło tucuma nadaje też skórze rozświetlenie i blask.

Zastosowanie masła tucuma

Ze względu na szereg korzystnych właściwości pielęgnacyjnych masło tucuma polecane jest zwłaszcza osobom ze skórą dojrzałą, wrażliwą lub suchą, a także w przypadku łuszczycy czy egzemy. Co ważne, nie zatyka porów, w związku z czym mogą stosować je również osoby ze skórą tłustą. Oprócz tego masło tucuma dobrze sprawdzi się jako produkt łagodzący różnego typu zaczerwienienia i podrażnienia, będące skutkiem nadmiernej ekspozycji na takie czynniki zewnętrzne, jak promienie słoneczne, wiatr, mróz oraz zanieczyszczone powietrze.

Masło tucuma wykorzystywane bywa jako dodatek do kremów czy balsamów nakładanych na skórę twarzy lub całego ciała. Oprócz tego można znaleźć je w produktach stosowanych w ramach pielęgnacji po opalaniu. Masło tucuma stanowi też niekiedy składnik nawilżających pomadek i balsamów, których celem jest zabezpieczenie delikatnej i wrażliwej skóry ust.

Co ciekawe, masło tucuma to także świetny składnik produktów do pielęgnacji włosów. Dzięki zawartości witamin i nasyconych kwasów tłuszczowych doskonale je nawilża, uelastycznia i nadaje im zdrowego połysku. Polecane jest zwłaszcza osobom z włosami zniszczonymi lub przesuszonymi.

Masło tucuma może być wykorzystywane jako produkt do masażu. Pod wpływem temperatury zmienia konsystencję z twardej na elastyczną, a w kontakcie z ciałem się topi. W związku z tym masaż z wykorzystaniem masła tucuma może być nie tylko przyjemny, ale również korzystny dla stanu skóry.

Gdzie można kupić masło tucuma?

Nierafinowane masło tucuma można kupić w oddzielnych opakowaniach. Dzięki temu istnieje możliwość samodzielnego dodania go do wybranych produktów. Masło tucuma dostępne jest najczęściej online, a także w sklepach stacjonarnych specjalizujących się w sprzedaży kosmetyków naturalnych. Cena zależy od producenta, jednak zazwyczaj waha się między 15 a 30 zł za 50 g.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
0
Polecamy
Aloes i żel aloesowy - działanie, właściwości i zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie
Aloes i żel aloesowy - działanie, właściwości i zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie Dzień Dobry TVN
Mydło aleppo - skład, właściwości i zastosowanie.
Mydło aleppo - skład, właściwości i zastosowanie. Dzień Dobry TVN
Jakie są najważniejsze właściwości oleju abisyńskiego?
Jakie są najważniejsze właściwości oleju abisyńskiego? TVN zdrowie
Masło kakaowe na twarz, ciało i włosy – właściwości kosmetyczne i lecznicze, stosowanie
Masło kakaowe na twarz, ciało i włosy – właściwości kosmetyczne i lecznicze, stosowanie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Małe AGD, które warto mieć w domu
Małe AGD, które warto mieć w domu Materiał sponsorowany
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Smog latem. Jak się przed nim chronić?
Smog latem. Jak się przed nim chronić? Materiał sponsorowany
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego