Polub nas na Facebooku
Czytasz: Masło migdałowe – właściwości, zastosowanie, przepis
menu
Polub nas na Facebooku

Masło migdałowe – właściwości, zastosowanie, przepis

Masło migdałowe.

Fot. DNY59 / Getty Images

Masło migdałowe to krem, który powstaje po zmieleniu na jednolitą masę nasion migdałowca. Jeśli produkt taki składa się w 100% z migdałów, jest zasobnym źródłem witamin, minerałów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i błonnika. Stanowi doskonałą alternatywę dla zwykłego masła.

Ponieważ nie istnieją regulacje określające minimalną, procentową zawartość migdałów w kremie, pod nazwą „masło migdałowe” do sprzedaży trafiają produkty o rozmaitym składzie. Obok ziaren migdałowca często zawierają (znacznie tańsze, więc obniżające koszt produkcji) orzechy arachidowe, olej słonecznikowy, tłuszcz palmowy lub inne utwardzone oleje roślinne, cukier, sól, a także dodatki chemiczne, takie jak emulgatory, aromaty, konserwanty. Prawdziwe masło migdałowe powinno być jednoskładnikowe. Tylko takie ma walory, które przedstawione zostaną w niniejszym artykule.

Masło migdałowe – wartości odżywcze

Masło migdałowe nazywane bywa masłem orzechowym z migdałów. Migdały nie są orzechami, lecz nasionami owoców migdałowca. Wartością odżywczą dorównują jednak najzdrowszym z orzechów. Stanowią wyjątkowo bogate źródło witaminy E, nie bez przyczyny zwanej „witaminą młodości”. Zawierają też sporo witamin z grupy B (zwłaszcza B2). W migdałach znajduje się bardzo dużo fosforu, magnezu, miedzi, cynku, manganu, a także sporo żelaza, wapnia i potasu. Ważąca 100 g porcja nasion jest w stanie zaspokoić prawie połowę dziennego zapotrzebowania człowieka na błonnik. W 45% migdały składają się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, 20% to pełnowartościowe białko. W nasionach obecne są także cenne fitozwiązki, m.in. flawonoidy, olejki eteryczne. Niezwykle bogaty skład migdałów czyni z masła migdałowego przysmak wyjątkowo korzystny dla zdrowia.

Właściwości masła migdałowego

Masło migdałowe, zasobne w przeciwutleniacze, błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe, to doskonały składnik diety w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Obecne w nim związki:

  • regulują ciśnienie krwi,
  • wzmacniają naczynia krwionośne,
  • zapewniają właściwą krzepliwość krwi i przeciwdziałają agregacji (zlepianiu się) jej płytek,
  • wpływają korzystnie na profil lipidowy krwi, obniżając poziom cholesterolu i trójglicerydów.

Ograniczając szkodliwą aktywność wolnych rodników prowadzącą do mutacji komórek, substancje zawarte w maśle migdałowym:

  • utrzymują młody wygląd skóry, dobry stan włosów i paznokci,
  • wspomagają funkcjonowanie narządu wzroku,
  • zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych.

Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin B masło migdałowe wpływa korzystnie na funkcjonowanie mózgu, m.in. wzmacniając pamięć i koncentrację. Przeciwdziała także depresji i negatywnym skutkom stresu i przemęczenia.

Wbrew pozorom spożywanie umiarkowanych ilości masła ze słodkich, tłustych migdałów może przeciwdziałać najczęstszym z chorób cywilizacyjnych – cukrzycy typu II i otyłości. Zawarte w migdałach substancje zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę, regulują pracę jelit, sprzyjają redukcji tkanki tłuszczowej.

Obecna w maśle migdałowym „witamina młodości” nazywana jest także „witaminą płodności”. Wraz z innymi cennymi składnikami migdałów wpływa na wydzielanie hormonów płciowych, stanowiąc o jakości plemników i komórek jajowych. Niezbędna jest także dla prawidłowego rozwoju płodu – z udziałem witaminy E kształtują się m.in. narząd wzroku i układ nerwowy. Dodatkowo w czasie ciąży masło migdałowe ułatwia przyszłym mamom radzenie sobie z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego – mdłościami, zgagą.

Masło migdałowe wzmacnia układ odpornościowy, tym samym zapobiega infekcjom. Dodaje energii, wpływa na wydolność mięśni. Dostarcza też substancji budulcowych dla zębów i kości.

Poznajcie całą prawdę o superfoods:

Zobacz film: Superfoods. Co jeść, a czego powinno się unikać? Źródło: 36,6

Masło migdałowe – zastosowanie

Masło migdałowe to wyśmienity dodatek do chleba, którym można zastąpić zwykłe masło czy margarynę. Jest bardzo smaczne i aromatyczne, więc nadaje się do wypieków. Można wykorzystywać je do deserów, naleśników czy musli. Komponuje się także z daniami wytrawnymi, np. z mięsami.

Ze względu na wysoką zawartość cynku, olejków eterycznych, witaminy E i innych przeciwutleniaczy masło migdałowe znalazło szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Występuje w składzie kremów, maści, odżywczych masek, balsamów.

Przepis na masło migdałowe

Czyste masło migdałowe nie jest produktem powszechnie dostępnym w polskich sklepach. Częściej spotkać można wyrób o złożonym składzie, w którym procentowa zawartość ziaren migdałowca jest stosunkowo niewielka. Najłatwiej znaleźć masło migdałowe w internetowych sklepach z tzw. zdrową żywnością. Biorąc jednak pod uwagę wysoką cenę tego produktu, warto pokusić się o jego samodzielne wykonanie.

Istnieje wiele wariantów przepisu na masło migdałowe. W niektórych migdały praży się kilka minut w nagrzanym do 180°C piekarniku, w innych blanszuje się nasiona w gorącej wodzie. Autorzy proponują, by wzbogacić domowe masło migdałowe wanilią, cynamonem, miodem, solą lub inną spośród wielu przypraw, z którymi nasiona migdałowca świetnie się komponują. Każdy z tych przepisów może dać interesujące efekty kulinarne. Czyste i najbardziej wartościowe masło migdałowe uzyskuje się jednak po prostu z dowolnej ilości nasion, które należy blendować tak długo, aż utworzą jednolitą, gładką masę. Na początku migdały zmieniają się w suchy proszek, który z czasem zaczyna wydzielać tłuszcz. Gęsty krem powstaje po 15–20 minutach miksowania. W blendowaniu warto robić przerwy, by nie doprowadzić do przegrzania urządzenia. Wykonane w ten sposób masło migdałowe można przechowywać w lodówce przez mniej więcej 2 tygodnie.

Zobacz też: Migdały – właściwości i kalorie. Zdrowe czy trujące?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
14
0
Polecamy
Dania ze słonecznikiem zwycięzcy MasterChefa, Mateusza Zielonki. Dlaczego warto jeść słonecznik?
Dania ze słonecznikiem zwycięzcy MasterChefa, Mateusza Zielonki. Dlaczego warto jeść słonecznik? Dzień Dobry TVN
Dlaczego warto stosować spirulinę? Właściwości i działanie jednego z najzdrowszych produktów na świecie
Dlaczego warto stosować spirulinę? Właściwości i działanie jednego z najzdrowszych produktów na świecie Dzień Dobry TVN
Nasiona słonecznika – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie
Nasiona słonecznika – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie TVN zdrowie
Chałwa – zdrowa przekąska. Jak powstaje i jaką wybrać?
Chałwa – zdrowa przekąska. Jak powstaje i jaką wybrać? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Czym jest detektor tętna płodu i jak działa? Od kiedy można go używać?
Czym jest detektor tętna płodu i jak działa? Od kiedy można go używać?
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami Materiał sponsorowany
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?