Polub nas na Facebooku
Czytasz: Mango – kaloryczność, właściwości i wartości odżywcze

Mango – kaloryczność, właściwości i wartości odżywcze

Owoc mango w różnych konfiguracjach

Fot: nata_vkusidey / fotolia.com

Mango to jedno określenie obejmujące grupę ok. 45 różnych gatunków drzew owocowych. Popularny owoc mango zawiera dużą dawkę witaminy C, która wspiera walkę z przeziębieniami. Mango także pomaga zrzucić zbędne kilogramy, a także obniżyć cholesterol.

Mango było uprawiane już kilka tysięcy lat temu. Jego smakowe i zdrowotne właściwości doceniane są obecnie na całym świecie. Mimo znacznej słodyczy owoc mango pozwala obniżyć poziom cukru we krwi.

Mango – owoc znany od pokoleń

Owoc mango był uprawiany i doceniany w Indiach już ponad 4 tysiące lat temu. Hindusi nazywają mango „owocem bogów”. W Europie pojawiło się natomiast dopiero w XVI wieku, kiedy miały miejsce tzw. wielkie odkrycia geograficzne. We współczesnym świecie uprawy mango rozlokowane są w objętych klimatem tropikalnym częściach Ameryki, Afryki, Australii i Oceanii. Mango rośnie także w Europie. Ma 60 kcal w 100 g, z czego większość stanowią węglowodany. Zawiera dużo witaminy C, więc przyda się na przykład przy leczeniu gardła i przeziębień.

Owoc mango – właściwości

  • Mango w kosmetyce

Wiele kosmetyków dostępnych na rynku ma w składzie ekstrakt i olejek z mango. Dotyczy to zwłaszcza kosmetyków do cery dojrzałej i suchej. Właściwości nawilżające i odmładzające tych dodatków pozwalają ukoić napiętą i przesuszoną skórę, dodają jej blasku i zdrowszego, młodego wyglądu. Te właściwości mango sprawiają, że znajdziemy go także w balsamach do ciała.

  • Mango a zespół metaboliczny

Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Oklahoma przekonują o możliwości uregulowania poziomu lipidów dzięki spożywaniu mango. Zmniejsza to znacznie ryzyko powstania chorób sercowo-naczyniowych. Potwierdzają to badacze z Uniwersytetu w Queensland. Ponadto przekonują o większych korzyściach płynących z „leczenia się” mango niż przyjmowania niektórych leków na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu czy w przypadku cukrzycy. Mango nie zastąpi jednak leczenia, dlatego wszelkie zmiany należy konsultować z lekarzem.

Jedzenie mango przyczynia się także do obniżenia insulinooporności i pomaga w poprawie tolerancji glukozy.

Podczas spotkania Federacji Amerykańskich Stowarzyszeń Biologii Doświadczalnej (FASEB - Federation of American Societies for Experimental Biology) zaprezentowano szereg badań, których wyniki dowodzą, że dzięki spożywaniu mango każdego dnia możliwe jest obniżenie poziomu cukru we krwi – mimo że owoc jest nasycony cukrami. Badania nie były jednak przeprowadzone na ludziach, tylko myszach, dlatego nie można odnieść tych wyników w sposób pewny do ludzi.

  • Mango a odchudzanie

Badania grupy naukowców z Kamerunu pokazują, że afrykańskie mango – dokładniej wyciąg z nasion tego owocu – pomaga w relatywnie szybkim pozbyciu się zbędnych kilogramów. W Stanach Zjednoczonych tabletki z ekstraktem z mango są niezwykle popularne, bardziej niż inne specyfiki wspomagające proces odchudzania.

Zobacz także: Liczi – jakie ma właściwości i jak je spożywać

Doniesienia Kameruńczyków nie wzbudzają jednak optymizmu wśród szerszego grona naukowców – jest to tylko suplement, a jego pozytywne działanie spowodowane jest zawartością błonnika w ekstrakcie z mango. Błonnik przyczynia się do regulacji wypróżnień i wypełnienia żołądka, tak aby nawet po niewielkim posiłku długo odczuwać sytość. Uczeni podają ponadto w wątpliwość bezpieczeństwo stosowania ekstraktu z nasion mango. Obawy wywołuje taka zawartość błonnika, która może zaburzyć przyswajanie wartościowych składników.

  • Mango a nowotwory

Zawarte w mango substancje podejrzewane są o powstrzymywanie rozwoju raka piersi oraz okrężnicy.

Wyciągi z mango poddawane były testom na komórkach nowotworowych białaczki, płuc, piersi, prostaty i okrężnicy. Wyniki badań wskazywały najlepsze działanie mango w przypadku nowotworów piersi i okrężnicy – ekstrakty z tego owocu hamowały wzrost komórek poprzez tzw. śmierć komórkową (apoptozę) przy jednoczesnym braku naruszenia komórek niezaatakowanych przez nowotwór. Przyczyniły się do tego polifenole zawarte w mango.

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem

Jak wybrać, obrać i jeść mango?

Skórka dojrzałego mango powinna mieć barwy zarówno czerwone, jak i żółte oraz zielone. Całkowicie zielone owoce są niedojrzałe, czerwone zaś – przejrzałe. W mango nadającym się do spożycia skórka się nie klei, za to lekko ugina pod naciskiem palca. W okolicy szypułki owoc wydziela przyjemny zapach.

Przed obraniem mango należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Owoc trzeba umieścić na desce w pozycji pionowej – ogonkiem w dół. Następnie należy odciąć szersze boki, a miąższ, który znajduje się wewnątrz skórki, naciąć dogłębnie tak, by powstała kratka. Teraz wystarczy odgiąć skórkę w taki sposób, by kostki były wypukłe – wystarczy odciąć je nożem przy samej skórce. Można zjeść same kawałki albo dodać do deseru (np. sernika na zimno) lub ulubionej sałatki.

Spożycie mango – przeciwwskazania

Osoby cierpiące na kamicę szczawianowo-wapniową powinny wystrzegać się jedzenia mango. Jest to spowodowane obecnością w miąższu szczawianów. Owoc ten może również wywołać reakcję alergiczną – po spożyciu pojawiają się podrażnienia skóry i wysypka.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
205
7
Polecamy
Żurawina – zdrowie zaklęte w owocu. Jakie właściwości ma ta roślina i przez kogo powinna być stosowana
Żurawina – zdrowie zaklęte w owocu. Jakie właściwości ma ta roślina i przez kogo powinna być stosowana Dzień Dobry TVN
Właściwości babki płesznik – jak ją stosować? Babka płesznik - działanie, zastosowanie, skutki uboczne
Właściwości babki płesznik – jak ją stosować? Babka płesznik - działanie, zastosowanie, skutki uboczne Dzień Dobry TVN
Pomelo – właściwości i wartości odżywcze owocu
Pomelo – właściwości i wartości odżywcze owocu TVN zdrowie
Guawa (gujawa, gruszla, psydia) – jak ją jeść? Właściwości, zastosowanie
Guawa (gujawa, gruszla, psydia) – jak ją jeść? Właściwości, zastosowanie TVN zdrowie
Komentarze (1)
Mario
Odkad jem mango,wstajemy we dwoch z rana!
Czytaj całość
Nie przegap
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta?
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta? Materiał sponsorowany
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Uczulenie na komary – jakie są objawy? Jak zmniejszyć opuchliznę?
Uczulenie na komary – jakie są objawy? Jak zmniejszyć opuchliznę?