Polub nas na Facebooku
Czytasz: Makaron z domowym pesto – dlaczego warto zrobić jej samemu? Jakie właściwości ma zielone pesto?

Makaron z domowym pesto – dlaczego warto zrobić jej samemu? Jakie właściwości ma zielone pesto?

Zainteresował Cię ten artykuł?
Makaron z pesto

Fot: aaboikis / gettyimages.com

Każdy posiłek przygotowany w domu ze świeżych składników jest nie tylko smaczniejszy, ale przede wszystkim zdrowszy od tego wykonanego z pół produktów. To samo tyczy się zielonego pesto, które zamiast zrobić samemu, wolimy sięgnąć po gotowe, ze słoiczka. Jak przygotować domowe pesto i dlaczego jest znacznie zdrowsze od tego kupionego w sklepie?

Mimo że sztuka kulinarna zna wiele odmian pesto, to zdecydowanie największą popularnością cieszy się to zielone, czyli zrobione z bazylii. Ta popularna przyprawa zazwyczaj wykorzystywana jest jako dodatek do spaghetti czy innych potraw kuchni włoskiej. Lubiana jest przede wszystkim ze względu na swój niezwykły aromat i zapach. I bardzo często na tym jej obecność w kuchni się kończy, a szkoda, bo można na jej bazie przygotować właśnie domowe pesto.

Bazylia – źródło cennych witamin i minerałów

Bazylia pospolita to najczęściej spotyka odmiana. Doniczkę ze świeżą bazylią można kupić praktycznie w każdym większym sklepie, można także posiać ją samemu i postawić na parapecie. Pielęgnacja rośliny jest niezwykle prosta, wystarczy zapewnić jej dostęp do światła i systematycznie podlewać. Trzeba jednak pamiętać, że bazylia to stosunkowo ekspansywna roślina, dlatego nie należy sadzić jej w jednej doniczce z innymi ziołami, ponieważ może je całkowicie zdominować.

Ryż, kasza, makaron czy ziemniaki? Z czym obiad będzie najzdrowszy? Odpowiedź znajdziesz w filmie 

Zobacz film: Z czym obiad będzie najzdrowszy? Źródło: 36,6.

A dlaczego warto pamiętać o bazylii? Ta niepozornie wyglądająca roślina to przede wszystkim cała masa witamin i substancji odżywczych. Warto o niej pamiętać choćby ze względu na witaminę A, która poprawia wygląd skóry (pomaga pozbyć się trądziku) oraz chroni oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej, czyli AMD. Bazylia tak samo, jak zielone warzywa, zawiera sporo witamin z grupy B – przede wszystkim B6 i B9. Pierwsza z nich uczestniczy w procesach krwiotwórczych. Druga, czyli kwas foliowy potrzebna jest osobom chorującym na anemię lub kobietom w ciąży. Jej niedobór może spowodować, że dziecko urodzi się z wadą układu moczowego.

Dodatkowo bazylia jest doskonałym źródłem witaminy K (odpowiada za krzepliwość krwi, czuwa także nad tym, aby układ krążenia działał jak trzeba), E, czyli witaminy młodości oraz C, która jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy oraz wzmacnia odporność. Znajdziemy w niej także flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki i zapobiegają mutowaniu komórek, które mogą w przyszłości zmienić się w nowotwór. Dzięki błonnikowi – wspomoże trawienie i poprawi perystaltykę jelit.

Domowe, czyli lepsze

Ale pesto to nie tylko bazylia. Do jego wykonania potrzeba jeszcze orzechów. Mimo że oryginalnie znajdują się w nim orzechy piniowe, to nie jest to wymóg. Z powodzeniem można je zastąpić łatwiej dostępnymi pestkami z dyni czy orzechami włoskimi. Warto o nich pamiętać, ponieważ są doskonałym źródłem kwasów omega 3, które korzystnie wpływają na układ krążenia, wzmacniają serce oraz chronią przed miażdżycą. Regularne sięganie po produkty zawierające kwasy omega 3, poprawia pracę mózgu, ułatwia koncentrację oraz przyswajanie nowych informacji. Dodatkowo zawarty w nich czosnek to najlepszy naturalny antybiotyk, który doskonale rozprawia się z infekcjami. Oliwa z oliwek to także bogactwo cennych kwasów, które wspomagają układ krążenia oraz pracę mózgu.

Jaki makaron jest najlepszy? Dowiesz się tego z filmu

Zobacz film: Jaki makaron wybrać? Źródło: Wiem co jem.

Makaron z pesto z bazylii - sposób przygotowania

Pesto:

  • świeża bazylia (listki z jednej małej doniczki powinny wystarczyć)
  • 2 łyżki orzechów pinii uprażonych na patelni (można je zastąpić pestkami dyni lub orzechami włoskimi, których nie trzeba prażyć, wystarczy je posiekać)
  • ząbek czosnku
  • 10 g tartego parmezanu lub innego twardego sera
  • oliwa z oliwek (15 gramów)
  • sól, pieprz

Wszystkie składnik wrzucamy do wysokiej miski lub kielicha blendera i wszystko bardzo dokładnie miksujemy na gładką, jednolitą masę. Tak przygotowane pesto łączymy z makaronem ugotowanym aldente. Najlepiej będzie wybrać ciemny makaron. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, czy makaron faktycznie powstał z mąki pełnoziarnistej czy nie został tylko zabarwiony na ciemny kolor. Taka informacja powinna znajdować się na opakowaniu.

Jakie wartości odżywcze ma domowe pesto (1-2 porcje) ?

kcal
329,3 kcal
białko
8,0
tłuszcz 32,0
węglowodany
3,9
błonnik pokarmowy
1,5
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak dbać o skórę zimą, jakie kosmetyki pielęgnacyjne wybrać?
Jak dbać o skórę zimą, jakie kosmetyki pielęgnacyjne wybrać? Materiał sponsorowany
Czynnik reumatoidalny (badanie RF) – jak odczytać wyniki badania? 
Czynnik reumatoidalny (badanie RF) – jak odczytać wyniki badania? 
Przepisy na potrawy przygotowywane w programie 36,6 °C. Jak ograniczyć sól w diecie?
Przepisy na potrawy przygotowywane w programie 36,6 °C. Jak ograniczyć sól w diecie?
Błędy przy antybiotykoterapii – jakie popełniamy najczęściej?
Błędy przy antybiotykoterapii – jakie popełniamy najczęściej? Materiał sponsorowany
Ciśnieniomierz B2 Basic – co to jest walidacja kliniczna? 
Ciśnieniomierz B2 Basic – co to jest walidacja kliniczna?  Materiał sponsorowany
Jak podnieść ciśnienie tętnicze krwi?
Jak podnieść ciśnienie tętnicze krwi? Materiał sponsorowany