Polub nas na Facebooku
Czytasz: Mąka migdałowa i jej cenne wartości odżywcze. Jak ją zrobić?
menu
Polub nas na Facebooku

Mąka migdałowa i jej cenne wartości odżywcze. Jak ją zrobić?

migdał

Fot.: marekuliasz / Getty Images

Mąka migdałowa należy do jednego z najzdrowszych tego typu produktów, które cieszą się coraz większą popularnością w dietach: bezglutenowej, paleo, wegetariańskiej czy tej o niskiej zawartości węglowodanów. Jest źródłem cennych jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Mąka migdałowa posiada zalety, które powinny zostać szczególnie docenione przez osoby ze zbyt wysokim cholesterolem, cukrzycą i nadciśnieniem tętniczym. Jest także źródłem cennych dla organizmu minerałów: magnezu, wapnia i żelaza.

Mąka migdałowa

Mąkę migdałową wytwarza się w procesie mielenia migdałów. Jest biała i ma lekko słodki, charakterystyczny dla tych pestek, smak. Może być używana jako zamiennik mąki pszennej. W wielu kuchniach podkreśla się, że migdały należą do jednych z najzdrowszych produktów świata i mimo że są kaloryczne, to pozwalają pozbyć się niechcianej tkanki tłuszczowej.

Migdały są w rzeczywistości jadalnymi pestkami owoców migdałowca pospolitego, który od tysięcy lat uprawiany był na Dalekim Wschodzie, a obecnie występuje też w basenie Morza Śródziemnego, na Kaukazie, w Portugalii, słonecznej Kalifornii oraz w Szwajcarii. Niestety w Polsce spotykany jest niezwykle rzadko, przez swoją znaczną wrażliwość na mróz, ale jest to bliski krewny wiśni, moreli, brzoskwini, czereśni czy powszechnie występującej śliwy.

Mąka migdałowa – jak zrobić?

Jest wiele dostępnych przepisów podpowiadających jak zrobić mąkę migdałową w domu. Do jej przygotowania konieczne są oczywiście pestki migdałowca – mogą być łuskane, niełuskane, prażone, w całości lub w płatkach. Wystarczy je zmielić w młynku do kawy lub orzechów, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji proszku. Należy pamiętać, że pestki mają dużą zawartość oleju, dlatego użycie do mielenia blendera w trybie innym niż pulsacyjny, może spowodować wydzielenie się tłuszczu, co zamiast mąki da masło orzechowe. Podczas blendowania należy więc robić krótkie przerwy, aby uzyskać pożądaną sypką konsystencję.

Polecamy: Masło migdałowe – jakie ma właściwości i jak przygotować masło w domu

Domową mąkę migdałową można też przyrządzić z tzw. pulpy, która pozostaje po przygotowaniu mleka migdałowego. Substancję należy najpierw wysuszyć w piekarniku, a następnie przemielić w młynku. Mąkę dobrze jest przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ponadto ta wykonana w domu w zasadzie nie różni się od kupionej w sklepie, ponieważ za pomocą młynka do kawy można uzyskać bardzo dobrą teksturę.

Mąka migdałowa – kalorie i właściwości

Należy pamiętać, że mąka migdałowa należy do jednej z bardziej kalorycznych (100 g produktu to ponad 600 kcal). Ponadto zawiera znaczne ilości białka i tłuszczów. Jej cenne właściwości wynikają z tego, że do jej produkcji zostały użyte migdały. Jest jednym z lepszych źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych, a przy tym zawiera stosunkowo niewielkie ilości węglowodanów. Poza tym, że nie ma glutenu, to dostarcza znacznych ilości żelaza, wapnia i magnezu, czyli pierwiastków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Właściwości mąki migdałowej są bardzo szerokie. Produkt ten:

  • zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, ponieważ zawiera zdrowe tłuszcze; jednocześnie obniża ryzyko wystąpienia chorób serca;
  • obniża ciśnienie krwi;
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu okrężnicy;
  • chroni przed działaniem szkodliwych wolnych rodników (dzięki właściwościom antyoksydacyjnym);
  • poprawia glikemię u osób ze zdiagnozowaną cukrzycą i zmniejsza ryzyko wystąpienia tej choroby.

Ma więc nie tylko cenne właściwości odżywcze, ale także zdrowotne.

Warto wiedzieć: Olejek migdałowy – jak działa na włosy, skórę twarzy i całego ciała

Mąka migdałowa – do czego można jej używać?

Jeżeli ktoś zastanawia się, do czego użyć mąki migdałowej, w internecie dostępnych jest wiele przepisów, ponieważ ma ona zastosowanie głównie w kuchni. Można zastąpić nią z powodzeniem mąkę pszenną w proporcjach 1:1, z tą tylko uwagą, że wypieki na bazie proszku z migdałów nie będą tak pulchne. Jeśli ktoś nie chce przygotowywać jej samodzielnie w domu, gotowy produkt dostępny jest zwykle w sklepach i na stoiskach ze zdrową żywnością. Można ją dostać także w hipermarketach. Niestety nie należy do najtańszych – za 500 g produktu trzeba zapłacić od około 13 do 25 zł. Cena uzależniona jest od producenta, ale też jakości, dlatego zawsze należy zapoznać się ze składem – najwięcej właściwości ma ta mąka, która wytworzona jest w 100% z pestek migdałów.

Polecamy: Mleko migdałowe – kalorie, właściwości, skład. Jak zrobić mleko migdałowe?

Może stanowić bazę wypieków, np. wszelkich ciast i ciasteczek, które sporządzane są zarówno na słodko, jak i na słono, mimo że ma naturalny słodkawy posmak. Stosowana jest jako dodatek przy wypiekaniu chleba lub ciasta do pizzy. Nadaje się do przygotowania naleśników oraz wszelkich placków i racuchów, mimo że nie będą miały one tak dużej pulchności jak przy użyciu mąki pszennej. Jest zdrowym zamiennikiem do zagęszczania sosów czy zup, a także składnikiem panierki do mięsa czy ryb. Zaletą mąki migdałowej jest również to, że nadaje się do spożycia na surowo np. w formie słodkiego i zagęszczającego dodatku do płatków śniadaniowych, deserów czy koktajli.

Zobacz film: W jakich produktach znajdziesz izolaty białkowe. Źródło: Wiem, co jem

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
11
0
Polecamy
Mąka kasztanowa – jakie ma właściwości?
Do czego można ją stosować?
Mąka kasztanowa – jakie ma właściwości? Do czego można ją stosować? TVN zdrowie
Masło migdałowe – do czego je dodać?
Zastosowanie, właściwości i przepis na masło orzechowe z migdałów
Masło migdałowe – do czego je dodać? Zastosowanie, właściwości i przepis na masło orzechowe z migdałów Dzień Dobry TVN
Bezglutenowa mąka owsiana – wartość odżywcza, właściwości prozdrowotne i zastosowanie
Bezglutenowa mąka owsiana – wartość odżywcza, właściwości prozdrowotne i zastosowanie Dzień Dobry TVN
Mąka kukurydziana – jakie ma zastosowanie w kuchni?
Jakie posiada właściwości?
Mąka kukurydziana – jakie ma zastosowanie w kuchni? Jakie posiada właściwości? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty