Polub nas na Facebooku
Czytasz: Majonez wegański. Sposób przygotowania i wartość odżywcza 

Majonez wegański. Sposób przygotowania i wartość odżywcza 

Zainteresował Cię ten artykuł?
majonez

Fot. tashka2000 / Getty Images

Majonez wegański może pojawić się nie tylko w diecie wykluczającej jajka, ale również w diecie bezglutenowej i bezmlecznej. Jest produktem niskokalorycznym w porównaniu do tradycyjnego majonezu. Majonezem wegańskim o wysokiej wartości odżywczej jest ten przygotowany na bazie kaszy jaglanej lub awokado.

Majonez wegański można przygotować, bazując na różnych składnikach. Najpopularniejszym, a zarazem najłatwiejszym przepisem na ten wegański przysmak jest połączenie mleka sojowego i roślinnego oleju. Pyszny majonez przyrządzi się również, wykorzystując kaszę jaglaną, białą fasolę, ziemniaki, awokado lub aquafabę, czyli wodę po ciecierzycy.

Majonez wegański – jak zrobić?

Majonez wegański nie zawiera jajek, mleka czy glutenu. Doskonale sprawdzi się w diecie wegetariańskiej, bezmlecznej i bezglutenowej, a także u osób z alergią na białko jaja kurzego. Klasyczny majonez przygotowuje się, bazując na żółtkach jaj lub całych jajkach. Zamiennikami jajek w przepisach na wegańską wersję tego przysmaku mogą być różne składniki: mleko sojowe, fasola, ziemniaki, kasza jaglana, awokado. W diecie wegańskiej dużą popularność zyskał majonez z aquafaby, czyli wody pozostającej po ugotowaniu ciecierzycy. Drugim niezbędnym składnikiem do przygotowania majonezu jest olej roślinny – rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron, ryżowy lub oliwa z oliwek. Dodatkami są najczęściej: świeżo wyciśnięty sok z cytryny, musztarda lub gorczyca, sól, pieprz oraz słód – ksylitol, miód lub syrop z agawy. Sposób przygotowaniu majonezu wegańskiego jest niezwykle prosty. Wystarczy za pomocą blendera zmiksować wszystkie składniki, dodając stopniowo olej. Majonez wegański doskonale sprawdzi się jako smarowidło do kanapek lub dodatek do różnych sałatek. Można go również wykorzystywać w roli dipów do warzywnych frytek lub innych przekąsek.

Majonez wegański – wartość odżywcza i energetyczna

Majonez wegański odznacza się niższą kalorycznością w porównaniu do tradycyjnego majonezu bazującego na jajkach. 100 g majonezu wegańskiego dostarcza około 479 kcal, podczas gdy taka sama ilość klasycznej wersji to już około 663 kcal. Majonez wegański zawiera średnio:

  • 1,7 g białka/100 g produktu,
  • 50 g tłuszczu/100 g produktu,
  • 5,5 g węglowodanów/100 g produktu.

Dodatek oleju roślinnego lub oliwy z oliwek sprawia, że majonez wegański jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Związki te wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe oraz chronią przed chorobami układu sercowo–naczyniowego. Zdrową propozycją majonezu wegańskiego jest ten na bazie awokado. Owoc ten ma wysokie wartości odżywcze. Dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, dużej ilości błonnika pokarmowego (6,7 g/100 g awokado) oraz licznych witamin i minerałów. W składzie awokado znajdują się m.in. witaminy z grupy B, witaminy C, E, K i beta-karoten, a także potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo i cynk. Wysoką wartość odżywczą ma również majonez wegański z kaszy jaglanej. Cechuje się ona wysoką zawartością witamin z grupy B oraz obecnością krzemu przyspieszającego przemianę materii i zapewniającego dobrą kondycję skóry, włosów i paznokci. Kasza jaglana dostarcza również lecytyny, która reguluje poziom cholesterolu oraz poprawia pamięć i koncentrację.

Majonez wegański na bazie mleka sojowego – przepis

Składniki:

  • 180 ml mleka sojowego,
  • 550 ml oleju roślinnego,
  • 1 cytryna,
  • 1 czubata łyżka musztardy,
  • 3 łyżki octu,
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia blendera wlej mleko sojowe. Dodaj ocet, miód, sól i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Całość zmiksuj.
  2. Do naczynia, cały czas blendując, wlej cienkim strumieniem olej. Po wykorzystaniu całego oleju wyłącz blender.
  3. W razie konieczności majonez można doprawić.
  4. Gotowy majonez wegański przełóż do słoików.

Majonez wegański z białej fasoli – przepis

Składniki:

  • 200 g ugotowanej białej fasoli lub z zalewy,
  • 50 ml wody po ugotowanej fasoli lub zalewy,
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • sól i pieprz biały do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę podgrzej wraz z zalewą. Odsącz zalewę. Ciepłą fasolę zmiksuj na gładką masę pozbawioną grudek.
  2. Do masy fasolowej dodaj musztardę oraz wodę lub zalewę z fasoli. Miksując, dodawaj stopniowo olej. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  3. Do majonezy dodawaj wody i oleju aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  4. Gotowy majonez wegański przełóż do miski i schłódź w lodówce.

Majonez wegański z kaszy jaglanej – przepis

Składniki:

  • ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 2 duże łyżki słonecznika,
  • ½ szklanki wody,
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka białej gorczycy,
  • ¾ szklanki oleju ryżowego,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Blenduj: kaszę jaglaną, nasiona słonecznika, gorczycę, wodę, sól i ksylitol do momentu uzyskania gładkiej masy.
  2. Cały czas blendując, dodawaj stopniowo olej.
  3. Majonez wegański dopraw do smaku.

Majonez wegański z ziemniaków – przepis

Składniki:

  • kilka sztuk ugotowanych ziemniaków,
  • 1 szklanka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • pieprz biały i sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane, lekko ciepłe ziemniaki utrzyj mikserem na gładką masę. Dodaj musztardę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Ponownie zmiksuj.
  2. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo i małymi porcjami olej.
  3. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji majonez wegański dopraw solą i pieprzem.

Majonez wegański z awokado – przepis

Składniki:

  • 2 sztuki awokado,
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Awokado przekrój na pół, wzdłuż. Usuń pestkę. Miąższ awokado wydrąż łyżką i przełóż do blendera.
  2. Dodaj sok z cytryny, musztardę, ząbek czosnku i oliwę z oliwek. Wszystko zmiksuj na gładką i jednolitą masę.
  3. Na koniec dodaj przyprawy: sól i świeżo zmielony pieprz.

Zobacz film: Eksperyment: Jak naprawdę działa gluten? Źródło: 36,6


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Najlepsze zioła na wątrobę – oczyszczające, regenerujące, wspomagające
Najlepsze zioła na wątrobę – oczyszczające, regenerujące, wspomagające
WBC, czyli white blood cells – rodzaje, badanie, normy
WBC, czyli white blood cells – rodzaje, badanie, normy
Zespół Gerstmanna – przyczyny i objawy zespołu tętnicy kątowej
Zespół Gerstmanna – przyczyny i objawy zespołu tętnicy kątowej
Transferyna: co oznacza niski lub podwyższony poziom w badaniu?
Transferyna: co oznacza niski lub podwyższony poziom w badaniu?
Zapalenie gardła w ciąży – przyczyny i sposoby leczenia
Zapalenie gardła w ciąży – przyczyny i sposoby leczenia
Zobacz zapis czatu z ekspertem, fizjoterapeutką Katarzyną Krzysztoszek, specjalizującą się w terapii uroginekologicznej
Zobacz zapis czatu z ekspertem, fizjoterapeutką Katarzyną Krzysztoszek, specjalizującą się w terapii uroginekologicznej