Polub nas na Facebooku
Czytasz: Lubisz grzyby? Zbieraj tylko te, do których masz całkowitą pewność!
menu
Polub nas na Facebooku

Lubisz grzyby? Zbieraj tylko te, do których masz całkowitą pewność!

Podgrzybek zajączek

Fot. Adam88xx / Getty Images

Grzyby są zdrowe i doskonale podkreślają smak potraw. Nic więc dziwnego, że w lasach zaroiło się od grzybiarzy. Niestety nie wszyscy zbieracze potrafią odróżnić grzyba jadalnego od trującego. Taka pomyłka niekiedy kosztuje zdrowie, a nawet życie. O czym pamiętać wybierając się na grzyby?

Porozumienie Pracodawców Ochrony Zdrowia wydało specjalny komunikat skierowany do grzybiarzy. PPOZ apeluje, aby podczas zbierania grzybów kierować się żelazną zasadą: zbieramy tylko takie grzyby, które znamy, a kupujemy wyłącznie te oznaczone specjalnym atestem.  Jeśli nie mamy pewności co do danego okazu, lepiej, a przede wszystkim, bezpieczniej będzie go zostawić.

Zatrucie grzybami – rodzaje

Dlaczego ma to tak duże znaczenie? Grzyby mogą być trujące i wywoływać różnego rodzaju zatrucia.

  • Cytotoksyczne prowadzą do uszkodzeń komórek narządów wewnętrznych, a w przypadku spożycia muchomora sromotnikowego do skazy krwotocznej i hemolizy krwi. Takie same objawy występują także po spożyciu muchomora wiosennego i jadowitego (od 8 –14 godzin), piestrzenicy kasztanowatej (od 5 –8 godzin), czy zasłonka rudego (od 3 –14 dni). Bardzo często spożycie tych grzybów kończy się śmiercią.
  • Zatrucia neurotoksyczne oddziałują na układ nerwowy człowieka. Powodują spowolnienie akcji serca, spadek tętna, zaburzenia oddychania, uczucia gorąca, silny ślinotok, albo podniecenie nerwowe, napady szału, halucynacje, przyspieszenie akcji serca.
  • Zatrucia gastryczne wywołują ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy. Pierwsze dolegliwości pojawiają się nagle po 3-5 godzin po zjedzeniu grzybów. Zatrucie ma ostry przebieg i wywołuje nudności, wymioty, ból brzucha i biegunkę. Może także dojść do odwodnienia. Choroba ustępuje zwykle w ciągu 24 godzin i nie prowadzi do uszkodzenia wątroby.

Zatrucie grzybami – jak pomagać?

W przypadku grzybów kluczowe znaczenie ma czas. Pierwsza pomoc przy zatruciu polega na prowokowaniu wymiotów, zabezpieczeniu wymiocin, kału, moczu i resztek potrawy grzybowej. Dzięki temu lekarze będą mogli wykonać badanie mykologiczne i ustalić, co dokładnie wywołało zatrucie. Chorego trzeba także natychmiast odwieźć do szpitala. Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.

Zatrucie grzybami – leczenie

W pierwszej kolejności u osoby, która zatruła się grzybami wykonuje się płukanie żołądka. Następnie podaje się dużą ilość węgla aktywnego, który dobrze wiąże trucizny grzybowe. Poza tym prowadzone jest leczenie objawowe wyrównujące niedobory płynowo-elektrolitowe. Niezbędne jest także ustalenie toksyczności grzyba oraz monitorowanie czynności wątroby (sprawdza się stężenie enzymów wątrobowych) oraz krzepliwości krwi (INR). W bardzo ciężkich przypadkach, jeśli doszło do uszkodzenia wątroby, konieczny może być przeszczep narządu. Trzeba sobie zdawać sprawę, że zatrucie grzybami może być bardzo niebezpieczne i w niektórych przypadkach kończy się śmiercią pacjenta.

Dlaczego warto jeść grzyby? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Grzyby dary lasu Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Które grzyby są mylone najczęściej?

Zbierania grzybów powinny podejmować się tylko te osoby, które mają odpowiednią wiedzę i bardzo dobrze znają się na grzybach. Osoby, które nie mają pewność, czy grzyby, które zebrały są bezpieczne powinny skorzystać z pomocy specjalistów. Można ją uzyskać w najbliższej stacji sanepidu. Do najczęściej mylonych grzybów należą:

  • gołąbek zielonawy, gąska zielonka i czubajka kania (jadalne) z muchomorem sromotnikowym (trujący),
  • pieczarka (jadalna) z muchomorem wiosennym i muchomorem jadowitym (trujące),
  • smardz (jadalny) z piestrzenicą kasztanowatą (trująca),
  • zasłoniaki, skórzaki (jadalne) z zasłonakiem rudym (trujący),
  • majówka wiosenna (jadalna) ze strzępiakiem ceglastym (trujący),
  • borowik szlachetny (jadalny) z goryczakiem żółciowym (trujący).

Jak zbierać i kupować grzyby?

Najlepiej zbierać dojrzałe grzyby, w tych starych mogą już zachodzić przemiany związków chemicznych i tworzyć się substancje toksyczne, które mogą wywołać zatrucie. Należy wybierać te okazy, które mają dobrze wykształcone charakterystyczne cechy i pozwalają rozpoznać dany gatunek (zabarwienie, pory lub blaszki, obecność pierścienia i pochwy). Nie można zbierać młodych grzybów. Okaz, który dopiero wyrasta, nie jest jeszcze dobrze wykształcony i łatwo można go pomylić z innym grzybem. Wszystkie gatunki śmiertelnie trujące mają blaszki pod kapeluszem (wśród nich są trujące muchomory, i to niekoniecznie tylko czerwone). W razie jakichkolwiek wątpliwości należy porównać znaleziony okaz z opisem w atlasie grzybów, który warto mieć przy sobie.

Grzyby zbieramy w całości i wrzucamy do przewiewnego koszyka (w torebce foliowej grzyby ulegają zaparzeniu, a obecne w ich ścianach komórkowych ścina się i staje się toksyczne). Po powrocie do domu grzyby szybko oczyszczamy, segregujemy i pozostawiamy w suchym, przewiewnym miejscu. Nie należy spożywać grzybów na noc, bo są ciężkostrawne. Lekarze odradzają spożywanie ich przez kobiety w ciąży i matki karmiące, dzieci, osoby starsze oraz osoby z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.

Osoby, które decydują się na kupno grzybów muszą pamiętać, że świeże grzyby, zbierane w warunkach naturalnych, mogą być wprowadzone do obrotu tylko i wyłącznie w sklepach i na targowiskach, zatrudniających klasyfikatorów, czyli osoby posiadające uprawnienia do oceny grzyba i wydawania odpowiedniego dokumentu, czyli atestu.

Źródło: Porozumienie Pracodawców Ochrony Zdrowia

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
94
6
Polecamy
Zatrucie grzybami - co robić? Objawy, pierwsza pomoc
Zatrucie grzybami - co robić? Objawy, pierwsza pomoc Dzień Dobry TVN
Grzyby niejadalne – przykładowe gatunki, których powinni unikać wszyscy grzybiarze
Grzyby niejadalne – przykładowe gatunki, których powinni unikać wszyscy grzybiarze Dzień Dobry TVN
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej?
Maślak sitarz – co to za grzyb? Gdzie można go spotkać? W jakiej postaci smakuje najlepiej? TVN zdrowie
Zatrucie grzybami – jakie objawy powinny wzbudzić niepokój? Jak wygląda pierwsza pomoc?
Zatrucie grzybami – jakie objawy powinny wzbudzić niepokój? Jak wygląda pierwsza pomoc? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
 Choroba Alzheimera – objawy, diagnostyka, rokowania
Choroba Alzheimera – objawy, diagnostyka, rokowania
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?