Polub nas na Facebooku
Czytasz: Lubisz grzyby? Zbieraj tylko te, do których masz całkowitą pewność!
menu
Polub nas na Facebooku

Lubisz grzyby? Zbieraj tylko te, do których masz całkowitą pewność!

Podgrzybek zajączek

Fot. Adam88xx / Getty Images

Grzyby są zdrowe i doskonale podkreślają smak potraw. Nic więc dziwnego, że w lasach zaroiło się od grzybiarzy. Niestety nie wszyscy zbieracze potrafią odróżnić grzyba jadalnego od trującego. Taka pomyłka niekiedy kosztuje zdrowie, a nawet życie. O czym pamiętać wybierając się na grzyby?

Porozumienie Pracodawców Ochrony Zdrowia wydało specjalny komunikat skierowany do grzybiarzy. PPOZ apeluje, aby podczas zbierania grzybów kierować się żelazną zasadą: zbieramy tylko takie grzyby, które znamy, a kupujemy wyłącznie te oznaczone specjalnym atestem.  Jeśli nie mamy pewności co do danego okazu, lepiej, a przede wszystkim, bezpieczniej będzie go zostawić.

Zatrucie grzybami – rodzaje

Dlaczego ma to tak duże znaczenie? Grzyby mogą być trujące i wywoływać różnego rodzaju zatrucia.

  • Cytotoksyczne prowadzą do uszkodzeń komórek narządów wewnętrznych, a w przypadku spożycia muchomora sromotnikowego do skazy krwotocznej i hemolizy krwi. Takie same objawy występują także po spożyciu muchomora wiosennego i jadowitego (od 8 –14 godzin), piestrzenicy kasztanowatej (od 5 –8 godzin), czy zasłonka rudego (od 3 –14 dni). Bardzo często spożycie tych grzybów kończy się śmiercią.
  • Zatrucia neurotoksyczne oddziałują na układ nerwowy człowieka. Powodują spowolnienie akcji serca, spadek tętna, zaburzenia oddychania, uczucia gorąca, silny ślinotok, albo podniecenie nerwowe, napady szału, halucynacje, przyspieszenie akcji serca.
  • Zatrucia gastryczne wywołują ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy. Pierwsze dolegliwości pojawiają się nagle po 3-5 godzin po zjedzeniu grzybów. Zatrucie ma ostry przebieg i wywołuje nudności, wymioty, ból brzucha i biegunkę. Może także dojść do odwodnienia. Choroba ustępuje zwykle w ciągu 24 godzin i nie prowadzi do uszkodzenia wątroby.

Zatrucie grzybami – jak pomagać?

W przypadku grzybów kluczowe znaczenie ma czas. Pierwsza pomoc przy zatruciu polega na prowokowaniu wymiotów, zabezpieczeniu wymiocin, kału, moczu i resztek potrawy grzybowej. Dzięki temu lekarze będą mogli wykonać badanie mykologiczne i ustalić, co dokładnie wywołało zatrucie. Chorego trzeba także natychmiast odwieźć do szpitala. Osobie z objawami zatrucia nie należy podawać mleka i alkoholu, ponieważ płyny te przyśpieszają przenikanie toksyn do krwiobiegu.

Zatrucie grzybami – leczenie

W pierwszej kolejności u osoby, która zatruła się grzybami wykonuje się płukanie żołądka. Następnie podaje się dużą ilość węgla aktywnego, który dobrze wiąże trucizny grzybowe. Poza tym prowadzone jest leczenie objawowe wyrównujące niedobory płynowo-elektrolitowe. Niezbędne jest także ustalenie toksyczności grzyba oraz monitorowanie czynności wątroby (sprawdza się stężenie enzymów wątrobowych) oraz krzepliwości krwi (INR). W bardzo ciężkich przypadkach, jeśli doszło do uszkodzenia wątroby, konieczny może być przeszczep narządu. Trzeba sobie zdawać sprawę, że zatrucie grzybami może być bardzo niebezpieczne i w niektórych przypadkach kończy się śmiercią pacjenta.

Dlaczego warto jeść grzyby? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Grzyby dary lasu Źródło: Wiem co jem, wiem co kupuję

Które grzyby są mylone najczęściej?

Zbierania grzybów powinny podejmować się tylko te osoby, które mają odpowiednią wiedzę i bardzo dobrze znają się na grzybach. Osoby, które nie mają pewność, czy grzyby, które zebrały są bezpieczne powinny skorzystać z pomocy specjalistów. Można ją uzyskać w najbliższej stacji sanepidu. Do najczęściej mylonych grzybów należą:

  • gołąbek zielonawy, gąska zielonka i czubajka kania (jadalne) z muchomorem sromotnikowym (trujący),
  • pieczarka (jadalna) z muchomorem wiosennym i muchomorem jadowitym (trujące),
  • smardz (jadalny) z piestrzenicą kasztanowatą (trująca),
  • zasłoniaki, skórzaki (jadalne) z zasłonakiem rudym (trujący),
  • majówka wiosenna (jadalna) ze strzępiakiem ceglastym (trujący),
  • borowik szlachetny (jadalny) z goryczakiem żółciowym (trujący).

Jak zbierać i kupować grzyby?

Najlepiej zbierać dojrzałe grzyby, w tych starych mogą już zachodzić przemiany związków chemicznych i tworzyć się substancje toksyczne, które mogą wywołać zatrucie. Należy wybierać te okazy, które mają dobrze wykształcone charakterystyczne cechy i pozwalają rozpoznać dany gatunek (zabarwienie, pory lub blaszki, obecność pierścienia i pochwy). Nie można zbierać młodych grzybów. Okaz, który dopiero wyrasta, nie jest jeszcze dobrze wykształcony i łatwo można go pomylić z innym grzybem. Wszystkie gatunki śmiertelnie trujące mają blaszki pod kapeluszem (wśród nich są trujące muchomory, i to niekoniecznie tylko czerwone). W razie jakichkolwiek wątpliwości należy porównać znaleziony okaz z opisem w atlasie grzybów, który warto mieć przy sobie.

Grzyby zbieramy w całości i wrzucamy do przewiewnego koszyka (w torebce foliowej grzyby ulegają zaparzeniu, a obecne w ich ścianach komórkowych ścina się i staje się toksyczne). Po powrocie do domu grzyby szybko oczyszczamy, segregujemy i pozostawiamy w suchym, przewiewnym miejscu. Nie należy spożywać grzybów na noc, bo są ciężkostrawne. Lekarze odradzają spożywanie ich przez kobiety w ciąży i matki karmiące, dzieci, osoby starsze oraz osoby z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego.

Osoby, które decydują się na kupno grzybów muszą pamiętać, że świeże grzyby, zbierane w warunkach naturalnych, mogą być wprowadzone do obrotu tylko i wyłącznie w sklepach i na targowiskach, zatrudniających klasyfikatorów, czyli osoby posiadające uprawnienia do oceny grzyba i wydawania odpowiedniego dokumentu, czyli atestu.

Źródło: Porozumienie Pracodawców Ochrony Zdrowia

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
94
6
Polecamy
Zatrucie grzybami - co robić? Objawy, pierwsza pomoc
Zatrucie grzybami - co robić? Objawy, pierwsza pomoc Dzień Dobry TVN
Grzyby niejadalne – przykładowe gatunki, których powinni unikać wszyscy grzybiarze
Grzyby niejadalne – przykładowe gatunki, których powinni unikać wszyscy grzybiarze Dzień Dobry TVN
Zatrucie grzybami – jakie objawy powinny wzbudzić niepokój? Jak wygląda pierwsza pomoc?
Zatrucie grzybami – jakie objawy powinny wzbudzić niepokój? Jak wygląda pierwsza pomoc? TVN zdrowie
Zatrucie grzybami – rodzaje, objawy i leczenie
Zatrucie grzybami – rodzaje, objawy i leczenie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami Materiał sponsorowany
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
Borowik – jakie są rodzaje borowików? Które są jadalne, a które trujące?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Czy przed okresem można zajść w ciążę? Zapłodnienie przed miesiączką
Czy przed okresem można zajść w ciążę? Zapłodnienie przed miesiączką