Polub nas na Facebooku
Czytasz: Lubisz frytki? Sprawdź, co się dzieje, kiedy jesz ich za dużo i za często
menu
Polub nas na Facebooku

Lubisz frytki? Sprawdź, co się dzieje, kiedy jesz ich za dużo i za często

Frytki

Fot: nitrub / gettyimages.com

Przeciętny Polak zjada rocznie ok. 6 kg frytek. Bardzo rzadko przygotowujemy je sami i wolimy kupić gotowy, mrożony produkt lub korzystamy z oferty popularnych sieci restauracji. Dzięki temu fundujemy sobie spore problemy ze zdrowiem. Dlaczego lepiej uważać na takie frytki?

Frytki, zaraz po hamburgerze to najczęściej zamawiane jedzenie w restauracjach typu fast food. Mimo że powstają z ziemniaków, które same w sobie są bardzo zdrowe i pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów, to gotowe frytki nie mają takich właściwości. Dlaczego?

Szkodliwe tłuszcze i konserwanty

Nikt w takich restauracjach nie obiera ziemniaków na miejscu i nie przygotowuje świeżych frytek. Te, które kupujemy samodzielnie lub w zestawie najczęściej są mrożone. Aby można było jej odpowiednio długo przechowywać producenci dodają do nich konserwanty, które nie są obojętne dla naszego zdrowia.

Zobacz film: Rakotwórcza substancja we frytkach. Źródło: Co nas truje.

Wśród nich znajduje się między innymi olej palmowy. Co ciekawe, jest on także wykorzystywany do smażenia frytek. Dlaczego jest niebezpieczny? Z oleju palmowego rozgrzanego do 120 stopni Celsjusza (warto zaznaczyć, że frytki smażone są w jeszcze wyższej temperaturze) w połączeniu ze skrobią, która znajduje się w ziemniakach zaczyna wytrącać się akrylamid. Co to takiego? To związek o bardzo silnym działaniu rakotwórczym. Ale nie tylko. Jego nadmiar w codziennej diecie sprzyja rozwojowi stanu zapalnego, który może wywołać choroby układu krążenia, np. miażdżycę czy chorobę wieńcową. Do tego większość z nas zjada go tyle, że organizm nie jest w stanie sobie z nim poradzić.

Ale nie tylko frytki są źródłem tego szkodliwego związku. Znajdziemy go także w chipsach oraz niektórych kosmetykach. Mało, kto wie, że olej palmowy, na którym wcześniej smażone były frytki nie jest utylizowany, tylko ponownie przetwarzany. Wykorzystuje się go m.in. do produkcji szminek.

Zobacz film: Produkty fast food źródłem nadmiaru soli w diecie. Źródło: Co nas truje.

Zrób to sam

Mimo że frytki mogą być niebezpieczne dla zdrowia, nie znaczy to, że należy zrezygnować z ich jedzenia. Ziemniaki dostępne są przez cały rok, przepis na frytki nie jest skomplikowany i nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je samemu. Najzdrowsze będą te pieczone w piekarniku. Jeśli jednak wolimy smażone to najbezpieczniej będzie sięgnąć po olej rzepakowy. Ma on stosunkowo wysoką temperaturę spalania, nie jesteśmy w stanie uzyskać jej w domowej kuchni, dlatego nawet podczas smażenia nie wytrącają się żadne groźne dla naszego zdrowia związki. Trzeba jednak pamiętać, aby nie smażyć na jednym oleju więcej niż dwóch partii frytek.

Nawet najlepszy olej wielokrotnie podgrzewany będzie niebezpieczny dla zdrowia, ponieważ wytwarzają się związki polarne, które są rakotwórcze. Jakość oleju można ocenić korzystając ze specjalnych odczynników. Po czym poznać, że tłuszcz nie nadaje się do użytku? Zobacz eksperyment Katarzyny Bosackiej.

Zobacz film: Frytura pod kontrolą. Źródło: Co nas truje.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
11
2
Polecamy
Eksperyment:
olej rzepakowy vs olej palmowy – który z nich jest zdrowszy?
Eksperyment: olej rzepakowy vs olej palmowy – który z nich jest zdrowszy? TVN zdrowie
Tłuszcz wcale nie jest taki zły?
Dlaczego tłuszcze są nam potrzebne i które wybierać?
Tłuszcz wcale nie jest taki zły? Dlaczego tłuszcze są nam potrzebne i które wybierać? TVN zdrowie
Na czym najlepiej smażyć?
Zalecane tłuszcze do smażenia
Na czym najlepiej smażyć? Zalecane tłuszcze do smażenia Dzień Dobry TVN
Olej lniany – najważniejsze właściwości i zastosowanie.
Dlaczego warto go używać w kuchni i w kosmetyce?
Olej lniany – najważniejsze właściwości i zastosowanie. Dlaczego warto go używać w kuchni i w kosmetyce? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty