Polub nas na Facebooku
Czytasz: Liofilizowane owoce - co to jest? Wartości odżywcze i właściwości
menu
Polub nas na Facebooku

Liofilizowane owoce - co to jest? Wartości odżywcze i właściwości

Getty Images

Liofilizacja - choć brzmi zagadkowo i chemicznie - w rzeczywistości pomaga na dłużej utrzymać wartości odżywcze i smak owoców. Czy to zdrowa metoda konserwowania żywności? Jakie jeszcze niesie ona ze sobą korzyści? Odpowiedzi szukaj w naszym materiale!

Liofilizacja to nic innego jak jedna z metod konserwacji żywności. Na czym dokładnie polega? Chodzi o usuwanie wody z artykułu spożywczego, będącego w stanie zamrożenia. Robi się to przy zastosowaniu niskiej temperatury (do – 50 stopni) i niskiego ciśnienia. Następnie doprowadza się do procesu, który polega na tym, że kryształki lodu przechodzą w parę wodną, bez etapu stanu ciekłego. W dalszych krokach suszy się produkt w temperaturze od 40 do 50 stopni.

Przeczytaj też: Czy owoce można jeść w dowolnych ilościach?

Warto wiedzieć, że ten sposób konserwowania jedzenia znano już w latach 50. XX wieku. Amerykańskiemu rządowi zależało bowiem, by zmniejszyć objętość i wagę artykułów, nie rezygnując przy tym z wartości odżywczych. Początkowo tego typu jedzenie spożywali żołnierze i astronauci. Dziś może sięgnąć po nie każdy.

Liofilizowane owoce – co to jest?

Czym więc właściwie są liofilizowane owoce? Są to produkty, które przez długi czas zachowują swoje wartości odżywcze, a także kształt, smak, kolor czy chrupkość. Możesz kupić je w paczce – jako przekąskę – i zjeść „na sucho” czy w miksie z jogurtem naturalnym. Coraz częściej spotkasz je też w tak zwanych zdrowych batonach.

Przeczytaj też: Jakie są ulubione warzywa i owoce Polaków?

Liofilizowane owoce – jakie mają wartości odżywcze i właściwości?

Jakie właściwości posiadają produkty liofilizowane owoce? Przede wszystkim warto wiedzieć, że zachowują one makroskładniki, a także składniki mineralne. Specjaliści twierdzą także, że w procesie tym tracą naprawdę niewiele witamin (w przeciwieństwie do mrożonych produktów). Poza tym, dzięki zredukowaniu wody tego typu artykuły spożywcze są mniej narażone na rozwój bakterii i grzybów. Dodatkowo, w wielu przypadkach ich termin przydatności sięga aż 25 lat – należy jednak w tym czasie chronić liofilizowane owoce przed wilgocią. Co ważne, tego rodzaju owoce nie zawierają konserwantów. Mają one też zachowany smak, kształt oraz kolor.

Przeczytaj też: Które owoce zawierają najwięcej cukru, a które najmniej?

Co jeszcze można liofilizować?

Co poza owocami może ulec procesowi liofilizacji? Temu procesowi poddaje się także warzywa, grzyby, mięso, ryby, wędliny, a także zioła czy kawę.

Zobacz też film: Które owoce zawierają dużo cukru?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
51
5
Polecamy
Rambutan – właściwości i smak egzotycznego owocu
Rambutan – właściwości i smak egzotycznego owocu Dzień Dobry TVN
Żurawina – zdrowie zaklęte w owocu.
Jakie właściwości ma ta roślina i przez kogo powinna być stosowana
Żurawina – zdrowie zaklęte w owocu. Jakie właściwości ma ta roślina i przez kogo powinna być stosowana Dzień Dobry TVN
Suszone owoce:
właściwości, metody suszenia i wpływ na zdrowie.
Zdrowa przekąska czy bomba kaloryczna?
Suszone owoce: właściwości, metody suszenia i wpływ na zdrowie. Zdrowa przekąska czy bomba kaloryczna? TVN zdrowie
Co to jest liofilizacja?
Czym charakteryzuje się liofilizowana żywność?
Co to jest liofilizacja? Czym charakteryzuje się liofilizowana żywność? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty