Polub nas na Facebooku
Czytasz: Liofilizowane owoce - co to jest? Wartości odżywcze i właściwości
menu
Polub nas na Facebooku

Liofilizowane owoce - co to jest? Wartości odżywcze i właściwości

Getty Images

Liofilizacja - choć brzmi zagadkowo i chemicznie - w rzeczywistości pomaga na dłużej utrzymać wartości odżywcze i smak owoców. Czy to zdrowa metoda konserwowania żywności? Jakie jeszcze niesie ona ze sobą korzyści? Odpowiedzi szukaj w naszym materiale!

Liofilizacja to nic innego jak jedna z metod konserwacji żywności. Na czym dokładnie polega? Chodzi o usuwanie wody z artykułu spożywczego, będącego w stanie zamrożenia. Robi się to przy zastosowaniu niskiej temperatury (do – 50 stopni) i niskiego ciśnienia. Następnie doprowadza się do procesu, który polega na tym, że kryształki lodu przechodzą w parę wodną, bez etapu stanu ciekłego. W dalszych krokach suszy się produkt w temperaturze od 40 do 50 stopni.

Przeczytaj też: Czy owoce można jeść w dowolnych ilościach?

Redakcja poleca:
OCZYwiście dieta. Co jeść, żeby mieć dobry wzrok?  Materiał sponsorowany
Dlaczego się topimy? Ratownik: zawodzą nas umiejętności i... psychika
10 zdrowotnych właściwości kardamonu. Na problemy trawienne i na potencję!

Warto wiedzieć, że ten sposób konserwowania jedzenia znano już w latach 50. XX wieku. Amerykańskiemu rządowi zależało bowiem, by zmniejszyć objętość i wagę artykułów, nie rezygnując przy tym z wartości odżywczych. Początkowo tego typu jedzenie spożywali żołnierze i astronauci. Dziś może sięgnąć po nie każdy.

Liofilizowane owoce – co to jest?

Czym więc właściwie są liofilizowane owoce? Są to produkty, które przez długi czas zachowują swoje wartości odżywcze, a także kształt, smak, kolor czy chrupkość. Możesz kupić je w paczce – jako przekąskę – i zjeść „na sucho” czy w miksie z jogurtem naturalnym. Coraz częściej spotkasz je też w tak zwanych zdrowych batonach.

Przeczytaj też: Jakie są ulubione warzywa i owoce Polaków?

Liofilizowane owoce – jakie mają wartości odżywcze i właściwości?

Jakie właściwości posiadają produkty liofilizowane owoce? Przede wszystkim warto wiedzieć, że zachowują one makroskładniki, a także składniki mineralne. Specjaliści twierdzą także, że w procesie tym tracą naprawdę niewiele witamin (w przeciwieństwie do mrożonych produktów). Poza tym, dzięki zredukowaniu wody tego typu artykuły spożywcze są mniej narażone na rozwój bakterii i grzybów. Dodatkowo, w wielu przypadkach ich termin przydatności sięga aż 25 lat – należy jednak w tym czasie chronić liofilizowane owoce przed wilgocią. Co ważne, tego rodzaju owoce nie zawierają konserwantów. Mają one też zachowany smak, kształt oraz kolor.

Przeczytaj też: Które owoce zawierają najwięcej cukru, a które najmniej?

Co jeszcze można liofilizować?

Co poza owocami może ulec procesowi liofilizacji? Temu procesowi poddaje się także warzywa, grzyby, mięso, ryby, wędliny, a także zioła czy kawę.

Zobacz też film: Które owoce zawierają dużo cukru?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
51
5
Polecamy
Co to jest liofilizacja?
Czym charakteryzuje się liofilizowana żywność?
Co to jest liofilizacja? Czym charakteryzuje się liofilizowana żywność? TVN zdrowie
Liofilizacja – co to jest i na czym polega?
Liofilizacja – co to jest i na czym polega? Dzień Dobry TVN
Żurawina – zdrowie zaklęte w owocu.
Jakie właściwości ma ta roślina i przez kogo powinna być stosowana
Żurawina – zdrowie zaklęte w owocu. Jakie właściwości ma ta roślina i przez kogo powinna być stosowana Dzień Dobry TVN
Suszone owoce:
właściwości, metody suszenia i wpływ na zdrowie.
Zdrowa przekąska czy bomba kaloryczna?
Suszone owoce: właściwości, metody suszenia i wpływ na zdrowie. Zdrowa przekąska czy bomba kaloryczna? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Olejek rycynowy na włosy, rzęsy i... opaloną skórę. Skąd się bierze jego pielęgnacyjna moc?
Olejek rycynowy na włosy, rzęsy i... opaloną skórę. Skąd się bierze jego pielęgnacyjna moc?
Pluskwa. Jak rozpoznać ugryzienia przez pluskwy i jak sobie z nimi radzić?
Pluskwa. Jak rozpoznać ugryzienia przez pluskwy i jak sobie z nimi radzić?
Co to są kapary? Jakie posiadają wartości odżywcze i właściwości lecznicze?
Co to są kapary? Jakie posiadają wartości odżywcze i właściwości lecznicze?
Menopauza przed 40.? To możliwe! Jak rozpoznać przedwczesną menopauzę?
Menopauza przed 40.? To możliwe! Jak rozpoznać przedwczesną menopauzę?
Kabotegrawir - lek, który w końcu pokona wirusa HIV?
Kabotegrawir - lek, który w końcu pokona wirusa HIV?
Wystawiasz blizny na słońce. To błąd! Sprawdź, dlaczego trzeba je chronić
Wystawiasz blizny na słońce. To błąd! Sprawdź, dlaczego trzeba je chronić