Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy produkty typu "light" są zdrowe?

Czy produkty typu "light" są zdrowe?

Zainteresował Cię ten artykuł?

Wszyscy chcielibyśmy jak najdłużej zachować zdrowie, młodość i smukłą sylwetkę, nie rezygnując przy tym z ulubionych przekąsek. Niestety, nie tędy droga!

Czy talerz owoców może być równie kaloryczny, co czekoladowy batonik? Okazuje się, że tak. Wbrew pozorom to, co na pierwszy rzut oka wydaje nam się zdrowe, wcale takie nie jest. Komponując posiłki, bez względu na to, czy jesteśmy na diecie czy też nie, musimy patrzeć na nie z dwóch perspektyw. Pierwsza to zawartość witamin, białka, tłuszczów, mikro- i makroelementów, druga to wartość kaloryczna. 

Ogromna grupa produktów typu light, zwłaszcza tych, które możemy kupić w sklepie wcale nie jest zdrowsza ani mniej kaloryczna od tych normalny. Bardzo często mają one bardzo dużo konserwantów, ulepszaczy smaku czy sztucznych aromatów.

Najwięcej szkody wywołują jednak te z adnotacją „low fat”. Dlaczego? Tłuszcz nie tylko nadaje jedzeniu zwartej konsystencji, ale przede wszystkim odpowiada za jego smak oraz zapach. Jeśli dany produkt ma go nie mieć, to producent musi go czymś zastąpić. Najczęściej sięga wtedy po cukier lub sztuczne wzmacniacze smaku. Aby nadać im odpowiednią konsystencję także trzeba skorzystać z „pomocy” niezbyt zdrowy ulepszacz.

Zatem, jak jeść, żeby nasz posiłek był zdrowy i mało kaloryczny? Przede wszystkim do przygotowywania posiłków trzeba podchodzić mądrze i tam gdzie to możliwe, to, co bardzo kaloryczne zastąpić produktem o mniejszej wartości energetycznej. Warto też przygotowywać niektóre posiłki samemu. Jeśli mamy ochotę na modne od pewnego czasu owocowe czy warzywne chipsy – przygotujmy je sami. Te domowe będą nie tylko o wiele smaczniejsze, ale co najważniejsze, pozbawione konserwantów i sztucznych polepszaczy smaku.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Więcej na temat
Czy pleśń jest w całym produkcie - test
Czy pleśń jest w całym produkcie - test
Czym jest gen BRCA? Jaka jest rola genu BRCA w diagnozowaniu nowotworów?
Czym jest gen BRCA? Jaka jest rola genu BRCA w diagnozowaniu nowotworów?
Co zrobić, gdy jesteśmy uczuleni na farby do włosów?
Co zrobić, gdy jesteśmy uczuleni na farby do włosów?
Skąd się biorą wrzody żołądka?
Skąd się biorą wrzody żołądka?
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Normy poziomu cukru we krwi i sposoby regulacji stężenia glukozy w organizmie
Normy poziomu cukru we krwi i sposoby regulacji stężenia glukozy w organizmie
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników 
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników 
Podagra (dna moczanowa) – co to jest? Przyczyny, badania, leczenie
Podagra (dna moczanowa) – co to jest? Przyczyny, badania, leczenie