Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy produkty typu "light" są zdrowe?

Czy produkty typu "light" są zdrowe?

Wszyscy chcielibyśmy jak najdłużej zachować zdrowie, młodość i smukłą sylwetkę, nie rezygnując przy tym z ulubionych przekąsek. Niestety, nie tędy droga!

Czy talerz owoców może być równie kaloryczny, co czekoladowy batonik? Okazuje się, że tak. Wbrew pozorom to, co na pierwszy rzut oka wydaje nam się zdrowe, wcale takie nie jest. Komponując posiłki, bez względu na to, czy jesteśmy na diecie czy też nie, musimy patrzeć na nie z dwóch perspektyw. Pierwsza to zawartość witamin, białka, tłuszczów, mikro- i makroelementów, druga to wartość kaloryczna. 

Ogromna grupa produktów typu light, zwłaszcza tych, które możemy kupić w sklepie wcale nie jest zdrowsza ani mniej kaloryczna od tych normalny. Bardzo często mają one bardzo dużo konserwantów, ulepszaczy smaku czy sztucznych aromatów.

Najwięcej szkody wywołują jednak te z adnotacją „low fat”. Dlaczego? Tłuszcz nie tylko nadaje jedzeniu zwartej konsystencji, ale przede wszystkim odpowiada za jego smak oraz zapach. Jeśli dany produkt ma go nie mieć, to producent musi go czymś zastąpić. Najczęściej sięga wtedy po cukier lub sztuczne wzmacniacze smaku. Aby nadać im odpowiednią konsystencję także trzeba skorzystać z „pomocy” niezbyt zdrowy ulepszacz.

Zatem, jak jeść, żeby nasz posiłek był zdrowy i mało kaloryczny? Przede wszystkim do przygotowywania posiłków trzeba podchodzić mądrze i tam gdzie to możliwe, to, co bardzo kaloryczne zastąpić produktem o mniejszej wartości energetycznej. Warto też przygotowywać niektóre posiłki samemu. Jeśli mamy ochotę na modne od pewnego czasu owocowe czy warzywne chipsy – przygotujmy je sami. Te domowe będą nie tylko o wiele smaczniejsze, ale co najważniejsze, pozbawione konserwantów i sztucznych polepszaczy smaku.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Więcej na temat
Jak przygotować domową wędlinę?
Jak przygotować domową wędlinę?
Zwykłe mydło czy żel antybakteryjny? Co jest skuteczniejsze?
Zwykłe mydło czy żel antybakteryjny? Co jest skuteczniejsze?
Czy glutenu trzeba się bać?
Czy glutenu trzeba się bać?
Co się dzieje z ciałem człowieka podczas wypadku komunikacyjnego?
Co się dzieje z ciałem człowieka podczas wypadku komunikacyjnego?
Komentarze (0)
Nie przegap
Nowy rok, nowa Ty – jak mieć więcej czasu dla siebie?
Nowy rok, nowa Ty – jak mieć więcej czasu dla siebie? Materiał sponsorowany
Najczęstsze błędy popełniane podczas pielęgnacji twarzy
Najczęstsze błędy popełniane podczas pielęgnacji twarzy Materiał sponsorowany
Czynnik reumatoidalny (badanie RF) – jak odczytać wyniki badania? 
Czynnik reumatoidalny (badanie RF) – jak odczytać wyniki badania? 
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu