Polub nas na Facebooku
Czytasz: Czy produkty typu "light" są zdrowe?

Czy produkty typu "light" są zdrowe?

Wszyscy chcielibyśmy jak najdłużej zachować zdrowie, młodość i smukłą sylwetkę, nie rezygnując przy tym z ulubionych przekąsek. Niestety, nie tędy droga!

Czy talerz owoców może być równie kaloryczny, co czekoladowy batonik? Okazuje się, że tak. Wbrew pozorom to, co na pierwszy rzut oka wydaje nam się zdrowe, wcale takie nie jest. Komponując posiłki, bez względu na to, czy jesteśmy na diecie czy też nie, musimy patrzeć na nie z dwóch perspektyw. Pierwsza to zawartość witamin, białka, tłuszczów, mikro- i makroelementów, druga to wartość kaloryczna. 

Ogromna grupa produktów typu light, zwłaszcza tych, które możemy kupić w sklepie wcale nie jest zdrowsza ani mniej kaloryczna od tych normalny. Bardzo często mają one bardzo dużo konserwantów, ulepszaczy smaku czy sztucznych aromatów.

Najwięcej szkody wywołują jednak te z adnotacją „low fat”. Dlaczego? Tłuszcz nie tylko nadaje jedzeniu zwartej konsystencji, ale przede wszystkim odpowiada za jego smak oraz zapach. Jeśli dany produkt ma go nie mieć, to producent musi go czymś zastąpić. Najczęściej sięga wtedy po cukier lub sztuczne wzmacniacze smaku. Aby nadać im odpowiednią konsystencję także trzeba skorzystać z „pomocy” niezbyt zdrowy ulepszacz.

Zatem, jak jeść, żeby nasz posiłek był zdrowy i mało kaloryczny? Przede wszystkim do przygotowywania posiłków trzeba podchodzić mądrze i tam gdzie to możliwe, to, co bardzo kaloryczne zastąpić produktem o mniejszej wartości energetycznej. Warto też przygotowywać niektóre posiłki samemu. Jeśli mamy ochotę na modne od pewnego czasu owocowe czy warzywne chipsy – przygotujmy je sami. Te domowe będą nie tylko o wiele smaczniejsze, ale co najważniejsze, pozbawione konserwantów i sztucznych polepszaczy smaku.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
62
7
Polecamy
Produkty zbożowe, czyli jakie? Właściwości odżywcze produktów zbożowych
Produkty zbożowe, czyli jakie? Właściwości odżywcze produktów zbożowych Dzień Dobry TVN
Najzdrowsze pieczywo – jaki chleb warto włączyć do diety?
Najzdrowsze pieczywo – jaki chleb warto włączyć do diety? Dzień Dobry TVN
Czy produkty typu light są zdrowe i czy pomagają utrzymać zgrabną sylwetkę?
Czy produkty typu light są zdrowe i czy pomagają utrzymać zgrabną sylwetkę? TVN zdrowie
5 najbardziej szkodliwych artykułów spożywczych, po które sięgamy praktycznie każdego dnia
5 najbardziej szkodliwych artykułów spożywczych, po które sięgamy praktycznie każdego dnia TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta?
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta? Materiał sponsorowany
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?