Polub nas na Facebooku
Czytasz: Lecytyna sojowa: właściwości, gdzie szukać i jak dawkować?
menu
Polub nas na Facebooku

Lecytyna sojowa: właściwości, gdzie szukać i jak dawkować?

lecytyna

Fot.: MIGUEL GARCIA SAAVED / stock.adobe.com

Lecytyna sojowa to grupa naturalnych związków chemicznych, a w szczególności fosfolipidów oraz steroli. Pozyskiwana jest z soi, rośliny strączkowej znanej ze swoich prozdrowotnych właściwości od tysięcy lat. Regularne zażywanie lecytyny sojowej poprawia pamięć, pracę wątroby.

Lecytyna sojowa nie jest pojedynczą substancją, lecz mieszaniną związków, w których dominuje fosfatydylocholina. Lecytyna sojowa dostarcza wielu związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należy pamiętać, że stosowanie lecytyny sojowej w niektórych przypadkach może mieć skutki uboczne.

Lecytyna sojowa a soja

Lecytyna jest naturalnie występującą grupą związków w organizmie, obecną w każdej komórce błony komórkowej. Jak informują dietetycy, duże stężenie lecytyny można znaleźć również w tkance nerwowej oraz w mózgu. W skład lecytyny wchodzą związki fosfolipidowe, związki glikolipidowe, sterole roślinne, triglicerydy oraz w mniejszej ilości również kwasy tłuszczowe.

Lecytyna po raz pierwszy została wyekstrahowana z żółtek kurzych jaj. Dobrym źródłem tej grupy związków chemicznych są także podroby, kiełki pszenicy oraz suche nasiona roślin strączkowych. W niewielkich ilościach lecytyna sojowa jest obecna w rybach morskich oraz rzepaku.

Jednym ze źródeł lecytyny może być soja. Pozyskiwana z niej substancja określana jest lecytyną sojową. Soja to roślina strączkowa, występująca naturalnie na terenie Azji, gdzie jest uprawiana od blisko 5000 lat. Lecytyna sojowa wytwarzana jest z nasion, które są bogate w składniki odżywcze. Soja jest powszechnie wykorzystywanym produktem w diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej, ponieważ stanowi źródło cennego białka. W soi można znaleźć fitoestrogeny (substancje zalecane kobietom cierpiącym na objawy menopauzy) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.

Zobacz film: Skąd pochodzi soja? Źródło: Wiem, co jem

Właściwości lecytyny sojowej (funkcje w organizmie)

W lecytynie sojowej znajduje się cholina. Związek ten należy do grupy fosfolipidów. Jest składnikiem wszystkich błon komórkowych w organizmie. Zapotrzebowanie na cholinę występuje już od urodzenia, ponieważ odgrywa on ważną rolę w kształtowaniu się układu nerwowego. Ponadto cholina wraz z kwasem foliowym przeciwdziałają rozwojowi miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia. Jak wyjaśniają lekarze, niedobory choliny w organizmie skutkują skłonnością do gromadzenia się cholesterolu i triglicerydów wątrobie. W skrajnych sytuacjach brak tego związku wywołuje zaparcia, bóle głowy, a nawet stany lękowe. Uważa się, że lecytyna sojowa jest jednym z najlepszych źródeł choliny. Regularne dostarczanie choliny z lecytyny sojowej poprawia metabolizm cholesterolu. Cholina przyczynia się do wytwarzania osłonek mielinowych, chroniących komórki nerwowe. Jest również niezbędna do syntezy neuroprzekaźnika mózgowego – acetylocholiny. Odpowiednia suplementacja choliny z lecytyny sojowej znacznie przyczynia się do poprawy pamięci, ułatwiając procesy zapamiętywania.

Suplementacja lecytyny sojowej za sprawą zawartego w niej inozytolu umożliwia zwiększenie wrażliwości na serotoninę, co również wpływa na wzrost sprawności umysłowej. Inozytol, podobnie jak cholina, należy do składników błon komórek nerwowych. Lecytyna sojowa zalecana jest w stanach depresji, w celu poprawy sprawności umysłowej (koncentracji, pamięci), regeneracji i usprawnienia czynności wątroby oraz pęcherzyka żółciowego. Lecytyna sojowa znalazła również zastosowanie jako istotny suplement diety w neuropatii cukrzycowej, ponieważ w przebiegu tej choroby dochodzi do utraty funkcji nerwowych, a inozytol obecny w lecytynie sojowej wzmacnia przewodzenie sygnałów nerwowych. Lekarze zalecają stosowanie lecytyny sojowej w czasie ciąży, laktacji oraz pomocniczo w przebiegu chorób zaburzających pracę układu nerwowego. Lecytyna sojowa jest polecana także osobom cierpiącym z powodu chorób sercowo-naczyniowych.

Kontrowersje wokół lecytyny sojowej – skutki uboczne

Lecytyna sojowa jest składnikiem wielu produktów spożywczych, a dodawanie jej do żywności wzmacnia trwałość i jakość, przy jednoczesnym zmniejszeniu kosztów produkcji danego produktu. Lecytyna sojowa może występować na etykietach żywności pod oznaczenie E322. Producenci żywności stosują ją np. w celu uzyskania lepszej konsystencji ciasta bądź właściwej miękkości skórki w pieczywie. Lecytyna sojowa zawarta w pączkach sprawia, że zjedzony smakołyk wydaje się mniej tłusty. Dodawana do czekolady, umożliwia zapewnienie wyrobom większej gładkości oraz aksamitności. Niestety, lecytyna sojowa używana jako dodatek spożywczy E322 jest w większości przypadków pozyskiwana w postaci produktu ubocznego w procesie produkcji oleju.

Uprawy soi, z której pochodzi lecytyna sojowa, bardzo często są poddawane modyfikacji genetycznej, co może wpłynąć na szkodliwość długotrwałego stosowanie tego związku. Zawarta w lecytynie sojowej cholina, choć ma wiele prozdrowotnych właściwości, może być przekształcana w szkodliwy dla zdrowia gaz – trimetyloaminę (TMA). Zanieczyszczona lecytyna sojowa może wywołać zmiany skórne (m.in. wysypki), zanik łaknienia, biegunki, nudności, wymioty, uczucie dezorientacji, problemy z dokładnym widzeniem oraz przyczyniać się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi.


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
193
17
Polecamy
Chrom na odchudzanie
Chrom na odchudzanie Dzień Dobry TVN
Przeciwutleniacze - czym są, jaką pełnią funkcję?
Czy znajdziemy przeciwutleniacze w żywności?
Przeciwutleniacze - czym są, jaką pełnią funkcję? Czy znajdziemy przeciwutleniacze w żywności? Dzień Dobry TVN
Lecytyna – na pamięć, serce oraz wątrobę.
Działanie, skutki uboczne i właściwości lecytyny
Lecytyna – na pamięć, serce oraz wątrobę. Działanie, skutki uboczne i właściwości lecytyny TVN zdrowie
Co to jest fosfatydylocholina?
Jaki ma wpływ na organizm?
Co to jest fosfatydylocholina? Jaki ma wpływ na organizm? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby