Polub nas na Facebooku
Czytasz: Latem pij nie tylko wodę! Dlaczego warto przygotowywać koktajle z sezonowych warzyw i owoców? 
menu
Polub nas na Facebooku

Latem pij nie tylko wodę! Dlaczego warto przygotowywać koktajle z sezonowych warzyw i owoców? 

Kobieta je smothie

Fot. CoffeeAndMilk / Getty Images

Specjaliści zalecają, aby w bardzo gorące dni przyjmować dużo płynów. Każdy z nas powinien wypić ich co najmniej 2,5 litra. Choć najlepiej w upały sprawdza się woda, to jej smak nie każdemu odpowiada. Doskonałą alternatywą dla wody mogą być soki czy koktajle z sezonowych warzyw i owoców. Dlaczego warto po nie sięgnąć właśnie latem?

Woda (latem zwłaszcza chłodna) doskonale nawadnia. Dostarcza minerałów i substancji odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W bardzo gorące dni, aby uniknąć groźnego dla zdrowia odwodnienia czy udaru słonecznego, wodę trzeba mieć cały czas przy sobie i popijać ją małymi łykami. Niestety woda nie każdemu smakuje. Można do niej dodać sok z cytryny, limonki czy pomarańczy, można też sięgnąć po zdrowe soki owocowo-warzywne. Najlepiej domowej roboty!

Dlaczego warto pić koktajle?

Latem na straganach i w sklepach królują przede wszystkim warzywa i owoce. Warto z tego skorzystać i zafundować swojemu ciału bombę witaminową! Przygotowane z nich koktajle dostarczą nam kalorii, są lekkostrawne i zapewnią nam uzupełnienie płynów. Najlepiej przygotowywać je za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej, która "wyciśnie" z owoców i warzyw to, co najlepsze.

Redakcja poleca:
OCZYwiście dieta. Co jeść, żeby mieć dobry wzrok?  Materiał sponsorowany
Dlaczego się topimy? Ratownik: zawodzą nas umiejętności i... psychika
10 zdrowotnych właściwości kardamonu. Na problemy trawienne i na potencję!
Wyciskarka wolnoobrotowa Sharp SA-FJ3001W

Fot. Wyciskarka wolnoobrotowa Sharp SA-FJ3001W

Warto wiedzieć: Orzeźwiające koktajle, które szybko przygotujesz we własnej kuchni

Wyciskarka do owoców Sharp została zaprojektowana do uzyskania maksymalnej ilości soku, z jednoczesnym zachowaniem najważniejszych składników, np. błonnika i mikroelementów. Jest także łatwa w czyszczeniu, które zwykle nastręcza trudności. Dodatkową zaletą wyciskarki Sharp jest możliwość przygotowania w niej lodów czy ciasteczek ryżowych.

2 w 1

Największą zaletą owocowo-warzywnych soków jest to, że mogą być one zarówno pysznym napojem, jak i zdrowym posiłkiem. Sezonowe warzywa i owoce są najlepszym źródłem witamin i minerałów. Warto zaznaczyć, że wszystkie substancje odżywcze pochodzące z naturalnych źródeł są przyswajane przez organizm znacznie lepiej niż te pochodzenia syntetycznego.

W warzywach i owocach (zwłaszcza tych zielonych) znajduje się sporo błonnika, który pozwala na dłużej zatrzymać uczucie sytości, a także wspomaga przemianę materii. To szczególnie ważne dla tych pań, które są jeszcze przed urlopem, a chcą się pochwalić zgrabną i szczupłą sylwetką na plaży.

Pamiętaj, aby warzywa i owoce - zwłaszcza w ciepłe dni - przechowywać w lodówce. Dzięki temu dłużej będą świeże.

To proste!

Koktajle ze świeżych warzyw i owoców są proste w przygotowaniu i nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności. Dodatkowo nie trzeba ich gotować, co latem ma szczególne znaczenie, bo każde włączenie piekarnika czy kuchenki znacząco podnosi temperaturę w mieszkaniu.

To, czego użyjemy do przygotowania koktajlu zależy tylko od nas. Można dowolnie łączyć ze sobą warzywa i owoce i tworzyć własne oryginale kompozycje. Jeśli jednak nie macie pomysłu na to co i jak ze sobą połączyć możecie skorzystać z naszych propozycji:

Sok owocowo-warzywny z burakiem:

  • 1 burak
  • 1 pomarańcza
  • 1 marchewka
  • 2 jabłka
  • seler naciowy

Obierz i dokładnie umyj wszystkie składniki. Następnie przepuść je przez wyciskarkę. Pamiętaj, że soku z dodatkiem buraka nie można pić od razu. Napój musi odczekać co najmniej pól godziny.

Sok gruszkowo-cytrynowy:

  • 1 gruszka
  • 2 jabłka
  • 4 obrane pomarańcze
  • 1 obrany grejpfrut

Sok pomidorowo-czosnkowy:

  • 2 pomidory
  • 2 jabłka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka pietruszki

Sok z owoców jagodowych, ananasa i pietruszki:

  • szklanka jeżyn
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 paski ananasa
  • ½ szklanki jagód
  • ½ szklanki malin

Sok z czerwonych porzeczek:

  • 500 gramów czerwonych porzeczek
  • 3 centymetry korzenia imbiru
  • 2 listki mięty
  • 250 gramów malin

Gotowy sok można wstawić do lodówki lud dodać do niego kilka kostek lodu, dzięki temu będzie przyjemnie chłodził.

belka-lodówka

Fot: Sharp

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
92
9
Polecamy
Orzeźwiające koktajle, które szybko przygotujesz we własnej kuchni
Orzeźwiające koktajle, które szybko przygotujesz we własnej kuchni TVN zdrowie
Koniec wakacji - najwyższy czas na przetwory!
Koniec wakacji - najwyższy czas na przetwory! TVN zdrowie
Shoty witaminowe.
Przepisy na shoty owocowe i owocowo-warzywne
Shoty witaminowe. Przepisy na shoty owocowe i owocowo-warzywne Dzień Dobry TVN
Ma niewiele kalorii i jest pyszna!
Przepis na domową lemoniadę
Ma niewiele kalorii i jest pyszna! Przepis na domową lemoniadę Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroba Hashimoto - skąd się bierze? Przyczyny, objawy, najlepsza dieta i leczenie
Choroba Hashimoto - skąd się bierze? Przyczyny, objawy, najlepsza dieta i leczenie
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy
Ekspert: Samo ukłucie kleszcza to za mało, aby zrobić badania. Konieczne są jeszcze objawy
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia - sprawdź, czy ortoreksja zaczyna być twoim problemem
Domowe przetwory. Jak zatrzymać w nich więcej witamin?
Domowe przetwory. Jak zatrzymać w nich więcej witamin?
Fala upałów w Polsce. Wysoka temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia. Jak uniknąć odwodnienia, co robić w razie zasłabnięcia?
Fala upałów w Polsce. Wysoka temperatura jest niebezpieczna dla zdrowia. Jak uniknąć odwodnienia, co robić w razie zasłabnięcia?
Miażdżyca może wywołać objawy psychiczne już po 50. roku życia. Do czego może doprowadzić, kiedy rozwija się w mózgu?
Miażdżyca może wywołać objawy psychiczne już po 50. roku życia. Do czego może doprowadzić, kiedy rozwija się w mózgu?