Woda (latem zwłaszcza chłodna) doskonale nawadnia. Dostarcza minerałów i substancji odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W bardzo gorące dni, aby uniknąć groźnego dla zdrowia odwodnienia czy udaru słonecznego, wodę trzeba mieć cały czas przy sobie i popijać ją małymi łykami. Niestety woda nie każdemu smakuje. Można do niej dodać sok z cytryny, limonki czy pomarańczy, można też sięgnąć po zdrowe soki owocowo-warzywne. Najlepiej domowej roboty!
Dlaczego warto pić koktajle?
Latem na straganach i w sklepach królują przede wszystkim warzywa i owoce. Warto z tego skorzystać i zafundować swojemu ciału bombę witaminową! Przygotowane z nich koktajle dostarczą nam kalorii, są lekkostrawne i zapewnią nam uzupełnienie płynów. Najlepiej przygotowywać je za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej, która "wyciśnie" z owoców i warzyw to, co najlepsze.

Fot. Wyciskarka wolnoobrotowa Sharp SA-FJ3001W
Warto wiedzieć: Orzeźwiające koktajle, które szybko przygotujesz we własnej kuchni
Wyciskarka do owoców Sharp została zaprojektowana do uzyskania maksymalnej ilości soku, z jednoczesnym zachowaniem najważniejszych składników, np. błonnika i mikroelementów. Jest także łatwa w czyszczeniu, które zwykle nastręcza trudności. Dodatkową zaletą wyciskarki Sharp jest możliwość przygotowania w niej lodów czy ciasteczek ryżowych.
2 w 1
Największą zaletą owocowo-warzywnych soków jest to, że mogą być one zarówno pysznym napojem, jak i zdrowym posiłkiem. Sezonowe warzywa i owoce są najlepszym źródłem witamin i minerałów. Warto zaznaczyć, że wszystkie substancje odżywcze pochodzące z naturalnych źródeł są przyswajane przez organizm znacznie lepiej niż te pochodzenia syntetycznego.
W warzywach i owocach (zwłaszcza tych zielonych) znajduje się sporo błonnika, który pozwala na dłużej zatrzymać uczucie sytości, a także wspomaga przemianę materii. To szczególnie ważne dla tych pań, które są jeszcze przed urlopem, a chcą się pochwalić zgrabną i szczupłą sylwetką na plaży.
Pamiętaj, aby warzywa i owoce - zwłaszcza w ciepłe dni - przechowywać w lodówce. Dzięki temu dłużej będą świeże.
To proste!
Koktajle ze świeżych warzyw i owoców są proste w przygotowaniu i nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności. Dodatkowo nie trzeba ich gotować, co latem ma szczególne znaczenie, bo każde włączenie piekarnika czy kuchenki znacząco podnosi temperaturę w mieszkaniu.
To, czego użyjemy do przygotowania koktajlu zależy tylko od nas. Można dowolnie łączyć ze sobą warzywa i owoce i tworzyć własne oryginale kompozycje. Jeśli jednak nie macie pomysłu na to co i jak ze sobą połączyć możecie skorzystać z naszych propozycji:
Sok owocowo-warzywny z burakiem:
- 1 burak
- 1 pomarańcza
- 1 marchewka
- 2 jabłka
- seler naciowy
Obierz i dokładnie umyj wszystkie składniki. Następnie przepuść je przez wyciskarkę. Pamiętaj, że soku z dodatkiem buraka nie można pić od razu. Napój musi odczekać co najmniej pól godziny.
Sok gruszkowo-cytrynowy:
- 1 gruszka
- 2 jabłka
- 4 obrane pomarańcze
- 1 obrany grejpfrut
Sok pomidorowo-czosnkowy:
- 2 pomidory
- 2 jabłka
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka pietruszki
Sok z owoców jagodowych, ananasa i pietruszki:
- szklanka jeżyn
- pęczek natki pietruszki
- 2 paski ananasa
- ½ szklanki jagód
- ½ szklanki malin
Sok z czerwonych porzeczek:
- 500 gramów czerwonych porzeczek
- 3 centymetry korzenia imbiru
- 2 listki mięty
- 250 gramów malin
Gotowy sok można wstawić do lodówki lud dodać do niego kilka kostek lodu, dzięki temu będzie przyjemnie chłodził.