Polub nas na Facebooku
Czytasz: Lactobacillus rhamnosus GG jako probiotyk. Wskazania do stosowania

Lactobacillus rhamnosus GG jako probiotyk. Wskazania do stosowania

Kobieta trzyma schemat budowy jelit.

Fot. LightFieldStudios / Getty Images

Probiotyki to preparaty zawierające żywe kultury bakteryjne przyjazne mikroflorze organizmu człowieka. Najlepiej przebadanymi i najczęściej używanymi probiotykami są te, które w składzie mają szczepy Lactobacillus rhamnosus GG.

Lactobacillus rhamnosus GG dzięki swoim właściwościom wydają się idealnymi bakteriami do odbudowy flory po antybiotykoterapii. Z łatwością kolonizują one ludzki przewód pokarmowy i są odporne na kwas żołądkowy i żółć.

Czym jest Lactobacillus rhamnosus GG?

Lactobacillus rhamnosus GG to drobnoustrój przyjazny człowiekowi, należący do bakterii Gram-dodatnich, a dokładniej do pałeczek kwasu mlekowego. Jego najważniejszą i najkorzystniejszą funkcją jest hamowanie szkodliwych patogenów występujących w przewodzie pokarmowym, a dokładniej w jelicie. Stwierdzono, że szczep ten jest odporny na kwasy żółciowe oraz kwas żołądkowy i ma zdolność do kolonizowania przewodu pokarmowego człowieka, stanowi również barierę dla rozwoju innych patogenów, dlatego stosuje się go w odbudowie flory bakteryjnej oraz wspomagająco w leczeniu wielu chorób. Przy tym wszystkim Lactobacillus rhamnosus GG jest bezpieczny – w ekstremalnie rzadkich przypadkach może wykazywać działanie doprowadzające do objawów chorobowych, nie ma też działań niepożądanych. Może być przyjmowany zarówno przez dorosłych, jak i dzieci.

Pierwszy szczep Lactobacillus rhamnosus GG został wyizolowany w latach 80. XX wieku z przewodu pokarmowego zdrowego człowieka. GG z jego nazwy pochodzi od naukowców, którzy go opatentowali – Sherwooda Gorbacha oraz Barry’ego Goldina.

Probiotyki i prebiotyki, które wspierają odporność poznacie z filmu:

Zobacz film: Probiotyki i prebiotyki, które wspierają odporność. Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Lactobacillus rhamnosus GG – zastosowanie

Lactobacillus rhamnosus GG jest dotychczas najlepiej poznanym i przebadanym szczepem bakteryjnym flory fizjologicznej, co sprawia, że znalazł szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.

Jego kolonie są dodawane do produktów takich jak jogurty oraz żywnościowe produkty fermentowane, w których pełni funkcję naturalnej substancji konserwującej. Lactobacillus rhamnosus GG jest głównym składnikiem probiotyków, czyli żywności czynnościowej lub też czynników biologicznych.

Probiotyk Lactobacillus rhamnosus – wskazania

Obecnie Lactobacillus rhamnosus GG jest jedynym szczepem bakterii, którego stosowanie jest poparte wieloma badaniami naukowymi, przez co probiotyki, które mają go w składzie, są chętnie polecane przez lekarzy i farmaceutów.

Zarejestrowane wskazanie do stosowania probiotyków zawierających bakterię Lactobacillus rhamnosus GG to przyjmowanie antybiotyków oraz czas po zakończeniu ich stosowania w celu odbudowy flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, pochwy oraz ochrony przed wtórnymi zakażeniami grzybiczymi, wirusowymi oraz wtórnymi niedoborami witamin. Preparaty te znalazły zastosowanie także w leczeniu biegunek infekcyjnych, poantybiotykowych oraz występujących podczas podróży. Stosowanie probiotyków zaleca się również w zaburzeniach jelit o charakterze czynnościowym, zaparciach oraz zaburzeniach trawienia. Dowiedziono, że wspomaga ono odporność organizmu. Zażywanie probiotyków w wyżej wymienionych sytuacjach redukuje objawy ze strony przewodu pokarmowego, takie jak biegunka, wymioty i bóle brzucha.

Inne, mniej popularne zastosowanie szczepu Lactobacillus rhamnosus GG, to wspomaganie leczenia atopowego zapalenia skóry (AZS) oraz chorób alergicznych. Wydaje się także, że przyjmowanie probiotyków w przypadku nawracających infekcji oraz w czasie osłabienia odporności może przynosić korzyści. Suplementację zaleca się również osobom udającym się na wakacje do egzotycznych krajów o niskim standardzie higieny. Pozytywne efekty zaobserwowano także u osób z zaburzeniami czynnościowymi jelit – zespołem jelita drażliwego, ale każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie, ponieważ czasami może dojść do zaostrzenia objawów u tych chorych, którzy jednocześnie cierpią na przerost bakteryjny jelita cienkiego.

Dzięki wysokiemu profilowi bezpieczeństwa preparaty zawierające szczepy bakterii Lactobacillus rhamnosus GG mogą być stosowane także u kobiet w ciąży oraz w trakcie karmienia piersią.

Obecnie probiotyki są dostępne w każdej aptece, a ich dostępność nie jest ograniczana – do zakupu nie jest wymagana recepta. Niektóre preparaty mają status leku i są to tylko te, które zawierają bakterię Lactobacillus rhamnosus GG. Ceny probiotyków wahają się w zależności od postaci oraz ilości dawek w opakowaniu. W sprzedaży dostępne są kapsułki doustne i dopochwowe, proszek do sporządzania zawiesiny doustnej, kropelki. W suplementach diety oprócz pałeczek kwasu mlekowego można spotkać także bakterie innych rodzajów, preparaty te nie mają jednak działania podpartego wieloma badaniami klinicznymi, dlatego niejednokrotnie kwestionuje się ich skuteczność.

Bibliografia:

1. M. Kotowska, P. Albrecht, Lactobacillus rhamnosus GG w świetle badań klinicznych, „Forum Zakażeń” 2014, 5(2), 111−119.

2. Charakterystyka Produktu Leczniczego Lactobacillus rhamnosus.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia
Najbrudniejsze rzeczy świata, których dotykasz każdego dnia Materiał sponsorowany
Czynnik reumatoidalny (badanie RF) – jak odczytać wyniki badania? 
Czynnik reumatoidalny (badanie RF) – jak odczytać wyniki badania? 
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Płukanie uszu – czy można bezpiecznie czyścić uszy domowymi sposobami?
Płukanie uszu – czy można bezpiecznie czyścić uszy domowymi sposobami?
Usuwanie (wyrywanie) ósemek – szczękościsk, ból i opuchlizna po usunięciu ósemki
Usuwanie (wyrywanie) ósemek – szczękościsk, ból i opuchlizna po usunięciu ósemki