Polub nas na Facebooku
Czytasz: L-cysteina – właściwości, wpływ na włosy, pozyskiwanie, skutki uboczne 

L-cysteina – właściwości, wpływ na włosy, pozyskiwanie, skutki uboczne 

Zainteresował Cię ten artykuł?
włosy

Fot. Emely / Getty Images

L-cysteina należy do aminokwasów endogennych – substancji białkowych syntezowanych wewnątrzustrojowo. Pełni wiele istotnych funkcji w organizmie, m.in. niezbędna jest do tworzenia keratyny – podstawowego budulca włosów. Jej niedobór powoduje, że stają się one suche, łamliwe, podatne na zniszczenie.

Mimo że organizm ludzki samodzielnie wytwarza L-cysteinę, zalicza się ją do aminokwasów warunkowo niezbędnych. Często bowiem zdarzają się deficyty tej substancji białkowej, w szczególności u dzieci, osób w podeszłym wieku oraz w przypadku niedoborów witamin z grupy B (niezbędnych do jej wytworzenia). W związku z licznymi konsekwencjami, jakie powoduje niedostateczna ilość L-cysteiny w organizmie, należy zadbać o jej odpowiednią podaż w pożywieniu, w razie potrzeby stosując suplementy diety.

L-cysteina – działanie

L-cysteina uczestniczy pośrednio w wielu procesach fizjologicznych, np. zwiększa zdolność organizmu do regulowania poziomu cukru we krwi, stymuluje syntezę kolagenu (wpływa na kondycję ścian naczyń krwionośnych, ścięgien, skóry, kości), wykazuje silne działanie detoksykacyjne – m.in. w przypadku zatruć metalami ciężkimi, lekami, alkoholem. Jedną z najważniejszych funkcji aminokwasu jest udział w syntezie glutationu (GSH) – silnego przeciwutleniacza endogennego (wytwarzanego wewnątrzustrojowo), niezbędnego dla zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu. Tym samym L-cysteina wspomaga mechanizmy przeciwdziałające schorzeniom spowodowanym szkodliwą działalnością wolnych rodników, np. chorobom neurodegeneracyjnym, nowotworom miażdżycy, niepłodności u mężczyzn, wrzodziejącemu zapaleniu jelita grubego. Ponadto glutation jest substancją wspierającą układ odpornościowy organizmu, łagodzącą przebieg chorób o podłożu zapalnym.

L-cysteina a włosy

L-cysteina stanowi jedną z substancji wchodzących w skład keratyny – podstawowego budulca włosów. Dzięki odpowiedniej ilości tego białka włosy są mocne i zdrowe. Przy jego niedoborach – stają się suche, łamliwe, podatne na działanie czynników zewnętrznych (stylizacja, farbowanie, promieniowanie słoneczne). Pośrednio L-cysteina wpływa na stan włosów jako substancja, która łagodzi stany zapalne skóry głowy, umożliwia odpowiednie odżywienie cebulek włosowych, opóźnia procesy starzenia się. Z powyższych względów L-cysteina często stanowi składnik kosmetyków do pielęgnacji włosów. W przypadku ich złej kondycji zalecane też bywa uzupełnianie niedoborów tego aminokwasu odpowiednimi suplementami diety.

Kiedy stosować L-cysteinę na włosy?

Wskazaniem do zastosowania preparatów z L-cysteiną są włosy suche, cienkie, łamliwe, rozdwajające się na końcach, o dużej porowatości. Kosmetyków i suplementów diety nie powinny używać osoby, u których tego rodzaju problemy nie występują. Zabiegi pielęgnacyjne nie przyniosą u nich efektu poprawy stanu fryzury (mogą jej wręcz zaszkodzić), a nadmiar L-cysteiny w diecie może spowodować niepożądane skutki uboczne. Decyzję o suplementacji aminokwasu dobrze jest przedyskutować z dermatologiem lub trychologiem, który pomoże ustalić przyczynę złej kondycji włosów – nie zawsze jest ona spowodowana niedoborem keratyny i może wymagać innego rodzaju kuracji.

L-cysteina – pozyskiwanie

W przypadku niedoborów L-cysteiny warto przede wszystkim wzbogacić dietę o produkty spożywcze, które zawierają ten aminokwas. Występuje on w mięsie, rybach, jajach, mleku i jego przetworach, nasionach (orzechach, pestkach, roślinach strączkowych).

W aptekach dostępne są bez recepty suplementy diety, w których L-cysteina występuje w formie N-acetyl-L-cysteiny (NAC) (w czystej postaci traci właściwości przeciwutleniające). Jej zalecane dawkowanie to 400–1000 mg dziennie. Najczęściej zaleca się spożywanie aminokwasu wraz z witaminą C (w trzykrotnie większej dawce niż ilość L-cysteiny).

L-cysteina w stężeniu 4% występuje jako składnik kosmetyków – szamponów, odżywek, masek. Skutecznym sposobem na regenerację suchych, słabych, łamliwych włosów są także samodzielnie przygotowane płukanki z wykorzystaniem L-cysteiny w proszku (także w proporcji 4 g na 100 ml wody). Można nabyć ją w aptece lub w sklepie z artykułami fryzjerskimi. Miejscowo preparatów z L-cysteiną nie należy stosować częściej niż 2–3 razy w tygodniu.

Przeciwwskazania i skutki uboczne stosowania L-cysteiny

Kurację L-cysteiną należy przeprowadzać z dużą ostrożnością. Łatwo przedawkować ją, zażywając suplementy diety, co może powodować niebezpieczne skutki uboczne. Maksymalna dobowa dawka aminokwasu to 2400 mg. Do stosunkowo łagodnych objawów nadpodaży L-cysteiny należą: biegunki, nudności, wymioty, bóle głowy, zmiany skórne o typie wysypki. Nadmiar tej substancji może jednak także doprowadzić do wzrostu poziomu homocysteiny we krwi, a to stanowi poważny czynnik ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. L-cysteina spożyta naraz w ilości 7 g stanowi dawkę uznawaną za śmiertelną.

Zobacz film: Dlaczego włosy wypadają? Źródło: Dzień Dobry TVN


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
2
2
Komentarze (0)
Nie przegap
Odchudzanie last minute. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów tuż przed wakacjami?
Odchudzanie last minute. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów tuż przed wakacjami?
Fast food to żywność, która szczególnie szkodzi zdrowiu. Sprawdź, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz „śmieciowe jedzenie”
Fast food to żywność, która szczególnie szkodzi zdrowiu. Sprawdź, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz „śmieciowe jedzenie”
Fobia społeczna – przyczyny, objawy, skutki i leczenie lęku społecznego
Fobia społeczna – przyczyny, objawy, skutki i leczenie lęku społecznego
Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
Asperger: objawy zaburzenia ze spectrum autyzmu, przyczyny, leczenie
Asperger: objawy zaburzenia ze spectrum autyzmu, przyczyny, leczenie
Co to jest melasa? Jakie ma właściwości i zastosowanie?
Co to jest melasa? Jakie ma właściwości i zastosowanie?