Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kwercetyna – w jaki sposób łagodzi objawy alergii?

Kwercetyna – w jaki sposób łagodzi objawy alergii?

Zainteresował Cię ten artykuł?
wino

Fot.: alex_ugalek / Getty Images

Kwercetyna to substancja wykazująca działanie antyalergiczne. Jego mechanizm polega na hamowaniu wydzielania histaminy, która odpowiada za nasilenie objawów uczulenia, zwłaszcza na kurz, sierść zwierzęcą, pyłki, a także konserwanty. Jest związkiem należącym do grupy flawonoli.

Kwercetyna jest substancją pochodzenia organicznego. Za jej bogate źródło uważa się czerwone wino, a zwłaszcza zawarte w nim flawonoidy. Przyjmuje się, że o jej dobroczynnym działaniu jako pierwsi przekonali się Francuzi, którzy stosując dość tłustą dietę, cieszyli się mimo wszystko dobrym zdrowiem, właśnie przez spożycie tego rodzaju alkoholu.

Kwercetyna – występowanie

Flawonoidy, a w tym kwercetyna, wykazują bardzo pożądane i wszechstronne działanie. Obecne są nie tylko w winie, ale także w warzywach i owocach, więc człowiek spożywa je każdego dnia. Są w stanie poprawić samopoczucie, ale wykazują też działanie zdrowotne. Kwercetyna jest jednym z najczęściej wykorzystywanych tego typu związków w farmacji. Badania nad tą substancją związane były z tzw. „francuskim paradoksem”, który skłonił naukowców do dokładniejszej analizy. Francuzi, którzy spożywają duże ilości alkoholu i tłustych serów, są narodem stosunkowo zdrowym w porównaniu do innych nacji. Związku zaczęto doszukiwać się w spożywanym do posiłku czerwonym winie.

Poza tym trunkiem, który musi być wytrawny, substancja występuje też w jarmużu, truskawkach i ciemnych winogronach. Zawierają ją brokuły, kabaczki i szalotka. Medycyna określa, że jej dzienne spożycie powinno ograniczać się do 25 mg, ale ponieważ znajduje się w wielu produktach, bardzo ciężko faktycznie określić, w jakich dokładnie ilościach trafia do organizmu. Jej spożycie można regulować przez zażywanie suplementów diety, ale ponieważ mogą one wywoływać niepożądane skutki uboczne, warto najpierw zwrócić uwagę na dietę i wykorzystać kwercetynę zawartą w wymienionych produktach naturalnych.

Kwercetyna – działanie

Badania wykazały, że kwercetyna wykazuje silne działanie przeciwzapalne, a przy tym zapobiega chorobom układu krwionośnego – uszczelnia naczynia krwionośnie i zmniejsza ich przepuszczalność. Ponadto obniża stężenie LDL, czyli tzw. złego cholesterolu, a przez to chroni naczynia krwionośne przed powstawaniem złogów miażdżycowych. Hamowanie procesu nadmiernego zlepiania się płytek skutecznie przeciwdziała powstawaniu skrzepów. Kwercetyna połączona z witaminą C wykazuje duże właściwości spowalniające procesy starzenia. Ponadto zwalcza zmęczenie i łagodzi skutki stresu, również długotrwałego. Badania potwierdzają, że wprowadzenie do codziennego jadłospisu warzyw i owoców zmniejsza ryzyko wystąpienia objawów alergii, chroni przed chorobami naczyniowymi, a także nowotworami.

Kwercetyna jest naturalną substancją o działaniu przeciwalergicznym, przez co jest na dużą skalę wykorzystywana do produkcji leków na alergie – hamuje wydzielanie histaminy, która jest odpowiedzialna za objawy uczulenia. Może również wspomagać kontrolę poziomu tkanki tłuszczowej, przez co zaczyna być doceniana jako substancja wspomagająca odchudzanie – jednocześnie zmniejsza magazynowanie tłuszczu i pobudza proces jego spalania.

Środki, które zawierają kwercetynę, trafiły już do pierwszej fazy badań klinicznych nad nową generacją leków w terapii nowotworowej. Obecnie z powodzeniem wykorzystywana jest ona w łagodzeniu skutków napromieniowania, np. na skutek radioterapii.

Dodatkowo sole kwasu kwercetynowego wykazują zdolność hamowania pleśni i zaczynają mieć coraz szersze zastosowanie w przemyśle spożywczym. Naukowcy podejrzewają, że ten związek organiczny może być w przyszłości rozwiązaniem problemu uodporniania się drobnoustrojów na działanie antybiotyków. Suplementacja nim, zwłaszcza dla aktywnych, może przynieść wiele korzyści, zwłaszcza jeśli są to osoby skłonne do alergii.

Zobacz film: Czy łączyć soczysty stek z czerwonym winem? Źródło: 36,6

Kwercetyna – skutki uboczne

Należy pamiętać, że flawonoid jest słabo rozpuszczalny w wodzie, przez co jego wchłanianie może być znacznie ograniczone. Dlatego też najlepiej przyjmować go razem z bromeliną (którą zawiera np. ananas), co ułatwia trawienie tych substancji. Niestety suplementacja dużymi dawkami kwercetyny (najczęściej dostępna jest w formie kapsułek) może powodować wystąpienie niepożądanych skutków ubocznych. W skrajnych przypadkach przedawkowania okazuje się toksyczna. Dodatkowo połączenie substancji z niektórymi lekami, zwłaszcza o działaniu antyhistaminowym, może spowodować zaburzenia rytmu serca czy gwałtowny wzrost ciśnienia tętniczego krwi. W niektórych sytuacjach prowadzi do obniżenia wchłaniania antybiotyków, stąd też zawsze należy przestrzegać zalecanych dawek i przeciwwskazań do jej stosowania. Każda suplementacja przynosi pożądany efekty tylko wtedy, kiedy jest dopasowana do indywidualnych potrzeb danego organizmu i przemyślana.



Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
38
3
Komentarze (0)
Nie przegap
Odchudzanie last minute. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów tuż przed wakacjami?
Odchudzanie last minute. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów tuż przed wakacjami?
Fast food to żywność, która szczególnie szkodzi zdrowiu. Sprawdź, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz „śmieciowe jedzenie”
Fast food to żywność, która szczególnie szkodzi zdrowiu. Sprawdź, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz „śmieciowe jedzenie”
Fobia społeczna – przyczyny, objawy, skutki i leczenie lęku społecznego
Fobia społeczna – przyczyny, objawy, skutki i leczenie lęku społecznego
Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
Asperger: objawy zaburzenia ze spectrum autyzmu, przyczyny, leczenie
Asperger: objawy zaburzenia ze spectrum autyzmu, przyczyny, leczenie
Co to jest melasa? Jakie ma właściwości i zastosowanie?
Co to jest melasa? Jakie ma właściwości i zastosowanie?