Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kwaśny smak w ustach – przyczyny i zapobieganie
menu
Polub nas na Facebooku

Kwaśny smak w ustach – przyczyny i zapobieganie

Kobieta, która czuje nieprzyjemny posmak w ustach

Fot: nicoletaionescu / gettyimages.com

Kwaśny smak w ustach (niekiedy metaliczny) jest jednym zobjawów refluksu żołądkowo-przełykowego. W połączeniu z nieświeżym oddechem towarzyszy również infekcjom górnych dróg oddechowych i niewłaściwej higienie jamy ustnej. Przypadłość dotyka przyszłe mamy. W ich przypadku dolegliwości mogą minąć dopiero po porodzie.

Kwaśny smak w ustach jest bardzo nieprzyjemną dolegliwością i w wielu przypadkach odbiera choremu możliwość normalnego funkcjonowania. Problemu można się pozbyć, lecząc chorobę, która go powoduje.

Kwaśny smak w ustach – przyczyny. Dlaczego refluks ?

Kwaśny smak w ustach jest objawem wielu dolegliwości, ale najczęstszym winowajcą jest refluks żołądkowo-jelitowy. Uczucie kwasu, które towarzyszy choremu, jest spowodowane cofaniem się treści pokarmowej do przełyku. Resztki kwaśnej treści zalegają w jamie ustnej, a powstałe przez to bakterie namnażają się. Występują zgaga, odbijanie i palenie w przełyku.

Najczęstszą przyczyną refluksu żołądkowo-jelitowego jest niewłaściwa dieta. Zbyt obfite, tłuste i ostre posiłki sprawiają że odczuwamy kwaśny smak w ustach po jedzeniu, co jest typowym objawem choroby refluksowej. Złagodzenie objawów jest możliwe dzięki zmianie jadłospisu. Zjadane posiłki powinny być mało obfite i nie za ostre.

Kwaśny smak w ustach a inne choroby układu pokarmowego

Kwaśny posmak w ustach jest efektem zatrucia pokarmowego. Nieprzyjemne dolegliwości są spowodowane wymiotami, ponieważ są w nich obecne kwaśne soki żołądkowe. Osadzają się w jamie ustnej, czego wynikiem jest uczucie kwasu w buzi i piekący język. Podobne objawy występują przy nadkwasocie, wrzodach żołądka i dwunastnicy.

Dolegliwości przewodu pokarmowego wymagają konsultacji z gastrologiem. Zastosowane przez niego inhibitory pompy protonowej powinny zlikwidować ten nieprzyjemny problem.

Jak jest zbudowany układ pokarmowy? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak zbudowany jest układ pokarmowy? Źródło: 36,6

Kwaśny smak w jamie ustnej: grzybica

Kwaśny smak w ustach po zjedzeniu słodyczy pojawi się w momencie zakażenia drożdżakami. Winowajcą jest grzyb o nazwie Candida albicans. Kwaśny smak w ustach i biały nalot na języku będą tego objawem.

Infekcje i kwaśny smak w ustach

Przyczyną dyskomfortu w jamie ustnej i towarzyszącemu uczuciu kwasu mogą być infekcje górnych dróg oddechowych. Zapalenie migdałków podniebiennych, gardła i zatok często powodują kwaśny posmak w ustach. Chory może mieć wręcz cuchnący oddech.

Infekcje w jamie ustnej to również problemy stomatologiczne. Choroby przyzębia, próchnica mogą powodować kwaśny smak w ustach. Właściwa higiena jamy ustnej i regularne wizyty u stomatologa mogą złagodzić objawy.

Inne przyczyny kwaśnego smaku w ustach

Zatrucia chromem też są przyczyną kwaśnego smaku w ustach. Towarzyszy im nieprzyjemny, metaliczny zapach z jamy ustnej. Chrom jest częstym składnikiem preparatów odchudzających, które stosują zwłaszcza panie. Zażywanie kilku preparatów jednocześnie może doprowadzić do przedawkowania.

Kobietom może doskwierać kwaśny posmak w ustach w ciąży. W początkowych etapach jest to skutek zmian hormonalnych, jakie zachodzą w ciele kobiety. W II i III trymestrze ciąży jest to najczęściej wina zgagi, prawdziwej zmory wśród ciężarnych.

Przyczyna kwasu w ustach może tkwić w reakcji organizmu na zażywane leki. Takie odczucia wywołują antybiotyki, leki moczopędne lub leki na nadciśnienie tętnicze. Jedynym sposobem na pozbycie się niefortunnej dolegliwości jest zakończenie antybiotykoterapii albo zmiana pozostałych preparatów na inne.

Kwas w jamie ustnej towarzyszy również pacjentom onkologicznym. Najczęściej jest to efekt uboczny przyjętej chemioterapii lub radioterapii. Dolegliwości można złagodzić za pomocą środków doraźnych. O tym, czy można je stosować, powinien zadecydować lekarz.

Leczenie uczucia kwasu zalegającego w jamie ustnej polega przede wszystkim na zmianie diety. Z jadłospisu należy wyrzucić produkty podrażniające śluzówkę żołądka. Jeść należy powoli, dokładnie przeżuwając. Posiłki powinny być rozłożone na kilka małych porcji.

W aptece można kupić leki bez recepty, które łagodzą kwaśny smak w ustach. Najpopularniejsze są mleczka zasadowe, inhibitory pompy protonowej i środki na bazie surowców roślinnych, takich jak pietruszka, mięta, goździki lub cynamon. Cena leków to wydatek rzędu kilkunastu złotych.

Bibliografia:

  1. M. Banks, Choroba refluksowa przełyku: najnowsze badania i postępowanie, tłum. P.Lesiak, “Medycyna po Dyplomie” vol.19/Nr 10/październik 2010.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
1
Polecamy
Afta w jamie ustnej – przyczyny i leczenie
Afta w jamie ustnej – przyczyny i leczenie Dzień Dobry TVN
Co to są choroby intymne i skąd się biorą?
Co to są choroby intymne i skąd się biorą? Dzień Dobry TVN
Gorzki smak w ustach – jaka jest jego przyczyna?
Sposoby na złagodzenie dolegliwości
Gorzki smak w ustach – jaka jest jego przyczyna? Sposoby na złagodzenie dolegliwości TVN zdrowie
Halitoza - przyczyny, objawy i możliwości leczenia
Halitoza - przyczyny, objawy i możliwości leczenia TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Koronawirus - jak skutecznie obniżać gorączkę i uniknąć przedawkowania leków?
Koronawirus - jak skutecznie obniżać gorączkę i uniknąć przedawkowania leków?
Na czym polega operacja jaskry? Jak wygląda rekonwalescencja?
Na czym polega operacja jaskry? Jak wygląda rekonwalescencja?
Koronawirus na torbach, wózkach sklepowych, ubraniach - czy jest dla nas groźny?
Koronawirus na torbach, wózkach sklepowych, ubraniach - czy jest dla nas groźny?
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?
Forsycja - działa ochronnie na wzrok i wątrobę. Jakie właściwości mają kwiaty forsycji?
Jakie są objawy padaczki u niemowlaka? Kiedy udać się do lekarza?
Jakie są objawy padaczki u niemowlaka? Kiedy udać się do lekarza?
Tyramina – amina, na którą trzeba uważać. W jakich produktach występuje?
Tyramina – amina, na którą trzeba uważać. W jakich produktach występuje?