Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kwasek cytrynowy - właściwości, działanie i zastosowanie
menu
Polub nas na Facebooku

Kwasek cytrynowy - właściwości, działanie i zastosowanie

Kwasek cytrynowy

Jennifer A Smith/getty images

Kwas cytrynowy (Acidum citricum) jest organicznym związkiem chemicznym. Jest popularnym składnikiem wielu produktów spożywczych. Ma symbol E330. Kwasek cytrynowy posiada właściwości antybakteryjne i grzybobójcze.

Kwasek cytrynowy - właściwości

Kwasek cytrynowy otrzymuje się w procesie całkowicie naturalnym, poprzez fermentację cytrynową za pomocą cukru i kultur pleśni. Po procesie produkcyjnym kwasek cytrynowy przyjmuje formę bezwonnej, krystalicznej substancji o mocno kwaśnym smaku.

Kwasek cytrynowy ma działanie zakwaszające, czyli obniża pH wielu produktów. Kwasek cytrynowy przyczynia się do konserwacji żywności, co gwarantuje trwałość i zwiększa datę przydatności do spożycia.

Kwasek cytrynowy - działanie

Kwasek cytrynowy zawiera cenne dla organizmu składniki odżywcze, między innymi witaminę C. Kwasek sprawia też, że witaminy oraz przeciwutleniacze są łatwiej przyswajalne. Co więcej kwasek cytrynowy spełnia wiele ważnych funkcji, między innymi bierze czynny udział w spalaniu węglowodanów.

Kwasek cytrynowy – zastosowanie

Kwasek cytrynowy uważa się za jeden z najbezpieczniejszych dodatków do produktów żywnościowych używanych w przemyśle. Jest wykorzystywany jako przeciwutleniacz lub regulator kwasowości.

Kwasek cytrynowy dodawany jest między innymi do:

  • przetworów mięsnych,
  • produktów owocowych oraz warzywnych,
  • wyrobów cukierniczych,
  • napojów gazowanych,
  • deserów w proszku,
  • przypraw i przetworów mlecznych.
  • Znajdziemy go również w lodach i serkach topionych, gdzie pełni rolę stabilizatora emulsji.

Kwasek cytrynowy jest również wykorzystywany w innych dziedzinach przemysłowych, między innymi koncerny farmaceutyczne wykorzystują jego właściwości musujące dodając go do tabletek.

 Oprócz tego kwasek cytrynowy stosuje się jako środek czyszczący.

Zobacz film: Cytrynowa woda zdrowia doda

źródło: Agencja TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
80
7
Polecamy
Lecznicze właściwości skórki z cytryny - jak je wykorzystywać?
Lecznicze właściwości skórki z cytryny - jak je wykorzystywać? Dzień Dobry TVN
Stewia - zdrowa alternatywa dla cukru.
Stewia - właściwości i jak jej używać?
Stewia - zdrowa alternatywa dla cukru. Stewia - właściwości i jak jej używać? Dzień Dobry TVN
Guma gellan - dodatek do żywności i preparatów kosmetycznych.
Czy jest bezpieczna dla zdrowia?
Guma gellan - dodatek do żywności i preparatów kosmetycznych. Czy jest bezpieczna dla zdrowia? TVN zdrowie
Guma guar - właściwości i zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu
Guma guar - właściwości i zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Borówka amerykańska – ile jeść, by wzmocnić serce?
Borówka amerykańska – ile jeść, by wzmocnić serce?
Czym jest peptyd C? Interpretacja wyników badania peptydu C
Czym jest peptyd C? Interpretacja wyników badania peptydu C
Czy ty też odkładasz sprawy na później? Sprawdź jak sobie radzić z prokrastynacją
Czy ty też odkładasz sprawy na później? Sprawdź jak sobie radzić z prokrastynacją
Jakie badania należy zrobić, aby wykryć pasożyty?
Jakie badania należy zrobić, aby wykryć pasożyty?
Czym jest zespół Costello? Objawy i przyczyny zespołu twarzowo-skórno-szkieletowego
Czym jest zespół Costello? Objawy i przyczyny zespołu twarzowo-skórno-szkieletowego
Mięsak – przyczyny, objawy i rodzaje, leczenie
Mięsak – przyczyny, objawy i rodzaje, leczenie