Czytasz: Kwas salicylowy w kosmetyce: toniki, kremy, maści, spirytus salicylowy i złuszczanie naskórka, czyli peeling kwasem salicylowym

Kwas salicylowy w kosmetyce: toniki, kremy, maści, spirytus salicylowy i złuszczanie naskórka, czyli peeling kwasem salicylowym

Kobieta z maseczką na twarzy

Fot: aallm / stock.adobe.com

Kwas salicylowy w przemyśle kosmetycznym wykorzystywany jest do produkcji kosmetyków na trądzik, przebarwiania i zmiany skórne, jak wypryski, zaskórniki. Związek wykazuje bowiem działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Peeling salicylowy to kuracja, która pozwala dogłębnie oczyścić skórę twarzy, zmniejszyć stany zapalne oraz różnego rodzaju nieestetyczne wykwity.

Kwas salicylowy należy go grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych, dlatego też jego działanie wykorzystywane jest w farmakologii oraz ziołolecznictwie. Jego acetylowaną pochodną jest kwas acetylosalicylowy, czyli aspiryna, wykorzystywana w medycynie głównie do leczenia gorączki oraz bólu.

Czym jest kwas salicylowy?

Beta-hydroksykwasy, czyli kwas salicylowy, to substancja o działaniu złuszczającym, którą w kosmetyce najczęściej wykorzystuje się do pielęgnacji cery trądzikowej. Może wykazywać drażniące działanie, dlatego należy ściśle przestrzegać zalecanego stężenia. Kwas bywa również składnikiem kosmetyków, gdzie pełni rolę konserwantu. W stężeniu do 30% w preparatach pielęgnacyjnych jest bezpieczny, nawet dla ciemnej skóry, dlatego związek może być używany jako środek regulujący hiperpigmentację skóry. Naturalnym źródłem kwasu salicylowego jest wierzba biała. W jej korze znajduje się czynna substancja zwana salicyną. Kwas ma postać białego proszku słabo rozpuszczalnego w wodzie, a dobrze w etanolu.

Spirytus salicylowy na trądzik

Kwas salicylowy stosowany powierzchniowo na skórę złuszcza naskórek, a także wykazuje działanie antybakteryjne. Aby wzmocnić jego działanie w walce z bakteriami, sporządza się spirytus salicylowy, czyli 2% roztwór kwasu salicylowego w alkoholu etylowym i wodzie. Nie jest on jednak polecany osobom z bardzo suchą skórą, ponieważ wykazuje on silne działanie wysuszające. Spirytus salicylowy stosuje się do odkażania ran, a także na trądzik, łojotok czy otarcia naskórka.

Peeling kwasem salicylowym – właściwości

Moc działania kwasów organicznych na skórę zależy wartości pH preparatu, a także jego stężenia. Zabieg kwasem salicylowym polecany jest osobom z cerą trądzikową, tłustą czy zaskórnikową. Peeling ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, przez co przyspiesza gojenie się ran, wyprysków i podrażnień. Kwas salicylowy dobrze rozpuszcza się w tłuszczach, dzięki czemu przenika przez warstwę łojową, co wspomaga oczyszczanie zaskórników i likwidację zanieczyszczeń skóry. Zabieg nie jest polecany osobom ze świeżymi ranami lub bliznami, alergią na składniki preparatu, poważnymi chorobami skóry czy infekcjami bakteryjnymi lub wirusowymi. Konsultacji z lekarzem wymagają fototypy skóry IV, V i V, ciąża oraz nałogowe palenie papierosów.

Peeling salicylowy – przebieg zabiegu

Przed nałożeniem kwasu salicylowego na twarz skóra musi zostać dokładnie oczyszczona. Cienką warstwę peelingu nakłada się na skórę, niekiedy wykonując delikatny masaż opuszkami palców. Po około 5 minutach kosmetyk zmywa się z twarzy ciepłą wodą. Przed zabiegiem nie należy się opalać ani przyjmować retinoidów.

Kosmetyki z kwasem salicylowym

Kwas salicylowy w kosmetyce wykorzystywany jest głównie jako składnik preparatów na trądzik i różnego rodzaju zmiany skórne. W pielęgnacji włosów związek wykorzystywany jest do produkcji szamponów do włosów z łupieżem lub łojotokiem.

  • Tonik i krem z kwasem salicylowym

Krem z kwasem salicylowym ma działanie antybakteryjne i przeciwtrądzikowe. Kosmetyk zalecany jest do pielęgnacji skóry z zanieczyszczeniami, zaskórnikami oraz wypryskami. Krem również delikatnie rozjaśnia przebarwienia, np. po oparzeniach słonecznych czy zmianach potrądzikowych. Właściwości kwasy salicylowego powodują, że kremy z ich dodatkiem przyspieszają gojenie się wykwitów oraz zmniejszają stan zapalny. Przed nałożeniem kosmetyku można przetrzeć twarz tonikiem z kwasem salicylowym. Spotęguje on działanie kosmetyku oraz dodatkowo oczyści z zanieczyszczeń i nadmiaru sebum.

  • Maść salicylowa do leczenia chorób skóry

Maści salicylowe dostępne są w stężeniu od 2 do 20% i najczęściej tworzone są na bazie wazeliny żółtej. Kosmetyk łagodzi stan zapalny, zakażenia bakteryjne, usuwa martwy naskórek, a także przyczynia się do regulacji procesów odnowy skóry. Maść salicylową, np. z dodatkiem cygnoliny, stosuje się do leczenia chorób skóry, zwłaszcza łuszczycy. W leczeniu schorzenia efekty przynoszą także maści salicylowo-siarkowe.

  • Szampon z kwasem salicylowym

Szampon z kwasem salicylowym przeznaczony jest do stosowania na problemy z łupieżem i łojotokiem skóry głowy. Kosmetyk reguluje nadmierne rogowacenie naskórka, wygładza oraz regeneruje skórę. Szampon zmniejsza także uczucie świądu, które często towarzyszy przy problemach związanych z łupieżem. Preparat należy nałożyć na mokre włosy i wcierać przez chwilę w skórę głowy, wykonując przy tym delikatny masaż. Po wytworzeniu się piany, szampon wystarczy spłukać wodą i czynność powtórzyć.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Bezoary – przyczyny powstawania, objawy i leczenie