Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kwas oleinowy – jakie ma właściwości i zastosowanie. Charakterystyka niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
menu
Polub nas na Facebooku

Kwas oleinowy – jakie ma właściwości i zastosowanie. Charakterystyka niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych

NAN

Fot: alex9500 / stock.adobe.com

Kwas oleinowy zalicza się do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Cała grupa tych kwasów wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, w tym układu sercowo-naczyniowego, nerwowego czy pokarmowego. Warto poznać bliżej właściwości kwasu oleinowego.

Tłuszcze pokarmowe są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu – rozpuszczają się w nich składniki mineralne, witaminy i fitozwiązki, dlatego tłuszcze pomagają w ich absorpcji. Poza tym dostarczają organizmowi energii – są jednym z jej głównych źródeł (obok białka i węglowodanów).

Tłuszcz jest również źródłem kwasów tłuszczowych – także tych, których ludzki organizm nie jest w stanie wyprodukować, lub które produkuje w niewielkiej ilości. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie kwasy tłuszczowe działają korzystnie na ludzki organizm. Aby zrozumieć, które z nich mają działanie prozdrowotne, jakie miejsce wśród nich zajmuje kwas oleinowy i jakie ma właściwości, warto bliżej przyjrzeć się podziałowi kwasów.

Kwas oleinowy i inne tłuszcze – ogólna charakterystyka

Kwasy tłuszczowe można podzielić na dwie grupy – kwasy tłuszczowe nienasycone i kwasy tłuszczowe nasycone. Ich różnica polega między innymi na budowie chemicznej i liczbie wiązań w łańcuchach.

Kwasy tłuszczowe nienasycone pochodzą głównie z roślin, ryb i owoców morza. Mają korzystny wpływ na organizm – są zdrowe dla serca, przyczyniają się do zapobiegania chorobie wieńcowej, chorobom zapalnym, a nawet niektórym typom raka. Charakteryzują się podwójnymi wiązaniami pomiędzy atomami węgla na rzecz utraty jednego atomu wodoru.

Kwasy tłuszczowe nienasycone dzielą się na dwie grupy:

  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone – mają jedno wiązanie podwójne w łańcuchu.
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone – mają co najmniej dwa wiązania podwójne w łańcuchu. Wśród nich znajdują się kwasy omega 3 i omega 6.

Kwasy omega 3, omega 6 i omega 9 zaliczają się do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których ludzki organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Kwas omega 9 organizm jest w stanie wyprodukować, jednak w niewielkich ilościach, natomiast omega 3 i 6 należy dostarczać z pożywieniem.

Drugą grupą kwasów są kwasy tłuszczowe nasycone, pochodzące głównie z tłuszczu zwierzęcego oraz niektórych olejów tropikalnych (np. oleju kokosowego). Znaczna część tłuszczów nasyconych ma negatywny wpływ na zdrowie. Mogą one przyczyniać się do powstawania chorób serca i podnosić poziom złego cholesterolu we krwi.

Kwasy tłuszczowe nasycone dzieli się na średnio i długołańcuchowe (ze względu na ilość atomów węgla w łańcuchu). O ile tłuszcze nasycone długołańcuchowe mają niekorzystny wpływ na ludzki organizm, o tyle zdania na temat kwasów średniołańcuchowych są podzielone i część badaczy przypisuje im działanie prozdrowotne.

Nie ulega jednak wątpliwości, że to nienasycone kwasy tłuszczowe (a do takich zalicza się kwas oleinowy) wykazują najsilniejsze działanie prozdrowotne, a zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi, przynosi znaczne korzyści dla zdrowia.

Charakterystyka i właściwości kwasu oleinowego

Kwas oleinowy zalicza się do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 9. Kwasy tłuszczowe omega 9 są zaliczane do grupy niezbędnych kwasów warunkowo, ponieważ ludzki organizm posiada enzymy niezbędne do ich syntezy z kwasów omega 3 i 6, jednak zdarza się, że produkuje je w ilościach niewystarczających i konieczne jest zwiększenie spożycia produktów zawierających ten kwas (lub w ostateczności suplementacja). Z problemem niedoboru kwasów omega 9 (w tym kwasu oleinowego) borykają się często ludzie starsi oraz osoby z zaburzeniami pracy wątroby.

Kwas oleinowy wykazuje następujące właściwości:

  • Ma duży wpływ na działanie układu pokarmowego – zmniejsza on wydzielanie kwasów żółciowych, a tym samym ryzyko wystąpienia niestrawności, zgagi czy innych kłopotów żołądkowych.
  • Wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego – pomaga regulować poziom złego (LDL) i dobrego (HDL) cholesterolu we krwi.
  • Przyczynia się do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia otyłości, chorób serca czy miażdżycy (między innymi dzięki zdolnościom do obniżania poziomo cholesterolu LDL).
  • Bierze udział w tworzeniu i regeneracji komórek.
  • Przyczynia się do zapobiegania chorobom nowotworowym.
  • Zastąpienie nasyconych kwasów tłuszczowych znajdujących się w tłuszczach zwierzęcych może przynieść wiele korzyści dla zdrowia. Z tego powodu warto wiedzieć, skąd czerpać kwas oleinowy.

Kwas oleinowy – źródła

Główne źródła kwasu oleinowego to:

  • oliwa z oliwek – zawiera ponad 70% kwasów omega 9, których głównym reprezentantem jest kwas oleinowy,
  • awokado,
  • migdały,
  • orzeszki ziemne,
  • orzechy pekan,
  • migdały i olej migdałowy,
  • olej rzepakowy,
  • siemię lniane.

Ponieważ kwasy tłuszczowe omega 9 są syntetyzowane z kwasów omega 3 i 6, warto wiedzieć, jakie są ich źródła w pożywieniu:

  • orzechy włoskie,
  • siemię lniane i olej z niego wytwarzany,
  • nasiona konopi siewnych,
  • olej rzepakowy,
  • olej sojowy,
  • ryby i owoce morza,
  • oleje pozyskiwane ze zwierząt morskich (np. olej z wątroby rekina czy tran).

Kwas oleinowy oraz kwasy omega 3 i omega 6 – właściwości i odpowiednie proporcje

Nie tylko kwasy omega 9 i ich główny reprezentant, kwas oleinowy, ale także kwasy omega 3 i omega 6, wpływają na odpowiednie funkcjonowanie całego organizmu.

Kwasy omega 3 obniżają poziom trójglicerydów i odpowiadają za prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Wchodzą w skład błon komórkowych, wpływają na prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego oraz układu nerwowego.

Kwasy omega 6 natomiast jest współodpowiedzialny za produkcję hormonów i neuroprzekaźników. Działa korzystnie na pracę układu nerwowego, pracę nerek i serca.

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są konieczne do prawidłowego wzrostu, rozmnażania, metabolizmu cholesterolu, funkcjonowania skóry i komunikacji międzykomórkowej.

Aby organizm ludzki funkcjonował prawidłowo, należy dostarczać niezbędne kwasy tłuszczowe w odpowiednich proporcjach. Stosunek kwasów omega 6 do omega 3 powinien wynosić 2:1 lub 3:1. Bardzo często zdarza się jednak, że ilość kwasów tłuszczowych omega 6 jest zdecydowanie za duża, a stosunek omega 6 do omega 3 wynosi nawet 15:1 lub 20:1. Należy pamiętać o równowadze – kwasów tłuszczowych, podobnie, jak wszystkich innych substancji odżywczych, nie należy dostarczać ani za dużo, ani za mało.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
29
12
Polecamy
Olej lniany – najważniejsze właściwości i zastosowanie.
Dlaczego warto go używać w kuchni i w kosmetyce?
Olej lniany – najważniejsze właściwości i zastosowanie. Dlaczego warto go używać w kuchni i w kosmetyce? Dzień Dobry TVN
Olej MCT i tłuszcze MCT – co to takiego?
Pochodzenie, właściwości i zastosowanie
Olej MCT i tłuszcze MCT – co to takiego? Pochodzenie, właściwości i zastosowanie TVN zdrowie
Tłuszcz - podział na frakcje, źródła.
Czy tłuszcze nasycone szkodzą?
Tłuszcz - podział na frakcje, źródła. Czy tłuszcze nasycone szkodzą? Dzień Dobry TVN
Kwasy tłuszczowe omega 9 – działanie i występowanie
Kwasy tłuszczowe omega 9 – działanie i występowanie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby