Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kwas laktobionowy – właściwości i możliwe zastosowanie

Kwas laktobionowy – właściwości i możliwe zastosowanie

Zainteresował Cię ten artykuł?
krem

Fot.: PeopleImages / Getty Images

Kwas laktobionowy należy do grupy hydrokwasów i jest otrzymywany z naturalnie występującej laktozy. Określany jest jako substancja nowej generacji, a kosmetyki na jego bazie przeznaczone są szczególnie dla cery wrażliwej i problematycznej. Przynależy też do grupy polihydrokwasów, więc często o jego obecności świadczy symbol PHA.

Kwas laktobionowy jest dobrze przyswajany przez skórę, przez co nie powoduje tak wielu skutków ubocznych typu: zaczerwienienia, podrażnienia czy świąd. Przede wszystkim wspomaga proces złuszczania naskórka, przez co jest pożądaną substancją w kosmetyce.

Kwas laktobionowy – działanie

Podstawowe działanie kwasu laktobionowego związane jest z przyspieszeniem procesów złuszczania naskórka, co jest podstawowym zabiegiem, jeśli chodzi o poprawę kondycji skóry. W wyniku tego procesu komórki zostają aktywowane do produkcji włókien kolagenowych, przez co skóra staje się jędrna i elastyczna. Kwas laktobionowy ma właściwości wnikania w warstwy skóry głębokiej i pobudza powstawanie glikozaminoglikanów w tzw. dermie właściwej. Obecna w nim galaktoza sprawia, że ma on też działanie przeciwzapalne i łagodzące podrażnienia. Jest ponadto silnym antyoksydantem, przez co chroni skórę przed działaniem wolnych rodników. Na skutek jego działania zrogowaciały naskórek ulega złuszczeniu, a zawarte w nim substancje dodatkowo pobudzają procesy regeneracji skóry, łagodzą podrażnienia i zaczerwienienia oraz sprzyjają odbudowie jej warstwy ochronnej.

Prowadzone badania wykazują też skuteczne działanie kwasu laktobionowego w redukcji pajączków naczyniowych. Ponadto stosowany jest w łagodzeniu i leczeniu stanów zapalnych, związanych z:

Kwas laktobionowy w kosmetyce

Kwas laktobionowy wykorzystywany jest zarówno w kosmetyce, jak i w leczeniu chorób dermatologicznych. Jest dobrze tolerowany przez skórę, w związku z czym nie ma ograniczeń co do jego stosowania. Ponieważ nie wykazuje właściwości fotouczulających, w przeciwieństwie do innych substancji o działaniu złuszczającym można go stosować przez cały rok. Brak też przeciwwskazań odnośnie używania tej substancji razem ze sterydami czy retinoidami.

Stosowanie preparatów na bazie kwasu laktobionowego jest zalecane w pielęgnacji skóry wrażliwej i skłonnej do podrażnień, cery dojrzałej i naczyniowej, a także zniszczonej nadmierną ekspozycją na słońce i inne szkodliwe czynniki (m.in. wiatr, mróz czy klimatyzację). Jest wskazany do przyspieszenia procesów regeneracji naskórka po zabiegach dermatologicznych, w tym mezoterapii igłowej, peelingach chemicznych i laseroterapii.

Kwas przyspiesza proces gojenia się skóry, ale ma też silne działanie nawilżające, przez co poprawia się nie tylko kondycja, ale też wygląd cery. Ma bardzo pożądane obecnie właściwości odmładzające – spłyca zmarszczki i korzystnie wpływa na procesy związane z mikrokrążeniem.

Kwas laktobionowy – zabieg

Zabiegi kwasem laktobionowym można skutecznie przeprowadzić w domu,. Gotowe kosmetyki, które zawierają tę substancję, są do kupienia w większości drogerii w formie: toników do twarzy, żelu nawilżającego, kremów czy peelingów enzymatycznych. Peeling laktobionowy jest uważany za bezpieczny również dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Zabiegi z użyciem tego kwasu można też przeprowadzić w gabinecie kosmetycznym. Stosuje się wówczas preparaty o wyższym stężeniu, przez co proces złuszczania jest intensywniejszy. Dodatkowo nakładany jest on na skórę w połączeniu z substancjami wspomagającymi jego działanie, np. ektoiną (chroni skórę przed szkodliwymi czynnikami, zmiękcza ją i wygładza), olejem jojoba, masłem shea, witaminą E i gliceryną, która pomaga przeniknąć aktywnym substancjom w głąb skóry. Zabieg przeprowadzany w gabinecie trwa około godziny i składają się na niego zwykle: demakijaż, peeling enzymatyczny lub kawitacyjny, kwas laktobionowy, maska reaktywująca (również z kwasem) oraz maska algowa wzbogacona witaminą C. Całość kuracji to koszt około 150 zł, z tym że kurację należy powtarzać co 3–4 tygodnie.

Kwas laktobionowy – tonik

Roztwór do przemywania twarzy zawierający kwas laktobionowy można samodzielnie przygotować w domu. Aby otrzymać 5% tonik należy około 5 g kwasu (3 płaskie łyżeczki) rozpuścić w 95 ml hydrolatu. W celu otrzymania mocniejszego stężenia (10%) potrzebne jest 10 g substancji (3 duże płaskie łyżki) rozpuszczone w 90 ml hydrolatu. Aby struktura płynu była jednolita, należy intensywnie wstrząsnąć buteleczką z roztworem przed jej użyciem. Ponadto niskie pH (około 3 do 3,5) pozwala na przechowywanie kosmetyku przez około 3 tygodnie w temperaturze pokojowej, ale z dala od bezpośredniego działania promieni słonecznych.

Zobacz film: Co wiesz o mezoterapii? Źródło: Bez skazy


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Komentarze (0)
Nie przegap
WBC, czyli white blood cells – rodzaje, badanie, normy
WBC, czyli white blood cells – rodzaje, badanie, normy
Transferyna: co oznacza niski lub podwyższony poziom w badaniu?
Transferyna: co oznacza niski lub podwyższony poziom w badaniu?
Zapalenie gardła w ciąży – przyczyny i sposoby leczenia
Zapalenie gardła w ciąży – przyczyny i sposoby leczenia
Zobacz zapis czatu z ekspertem, fizjoterapeutką Katarzyną Krzysztoszek, specjalizującą się w terapii uroginekologicznej
Zobacz zapis czatu z ekspertem, fizjoterapeutką Katarzyną Krzysztoszek, specjalizującą się w terapii uroginekologicznej
Prolaktyna – objawy nadmiaru u mężczyzn, sposoby na obniżenie
Prolaktyna – objawy nadmiaru u mężczyzn, sposoby na obniżenie
Skurcze jelit – co je wywołuje? Objawy towarzyszące i sposoby łagodzenia dolegliwości
Skurcze jelit – co je wywołuje? Objawy towarzyszące i sposoby łagodzenia dolegliwości