Czytasz: Kurkuma (ostryż długi): jakie ma właściwości i zastosowanie oraz jakie są przeciwwskazania? 

Kurkuma (ostryż długi): jakie ma właściwości i zastosowanie oraz jakie są przeciwwskazania? 

Kurkuma proszek w miseczce, obok korzenie, niektóre przekrojone

Fot: stefania57 / fotolia.com

Kurkuma, czyli ostryż długi, jest rośliną rosnącą dziko w Indiach. W wielu innych krajach o klimacie tropikalnym kurkuma jest uprawiana. Kurkuma jest popularną przyprawą do różnego rodzaju dań, ale posiada również właściwości lecznicze. 

Ostryż długi jest rośliną z rodziny imbirowatych i szczególnie w Indiach jest wykorzystywany w medycynie. W krajach azjatyckich panuje przekonanie, że regularne spożywanie kurkumy zmniejsza ryzyko zachorowalności na nowotwory przewodu pokarmowego. W Polsce kurkuma najczęściej kojarzy się ze zmieloną przyprawą o intensywnym, żółtym kolorze. Jednak i w naszym kraju jest stosowana jako domowy sposób na różne schorzenia oraz jako środek do pielęgnacji skóry.

Kurkuma: właściwości zdrowotne

Kurkuma zawiera w swoim składzie substancję aktywną o nazwie: kurkumina. To właśnie ona w dużej mierze odpowiada za jej pomarańczowy kolor i ma korzystne działanie zdrowotne. Kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Są to komórki, które przyspieszają proces starzenia oraz mogą zwiększać ryzyko zachorowania na groźne choroby, w tym nowotwory.

Ostryż długi ma działanie nie tylko zapobiegawcze, ale również wspomagające i lecznicze. Stosowanie kurkumy pomaga na:

  • polepszenie pracy wątroby (kurkuma chroni i wspomaga regenerację wątroby, wyciąg można stosować przy zapaleniu dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego),
  • zmniejszenie dolegliwości w chorobie wrzodowej żołądka,
  • zwiększenie odporności organizmu (jest polecana osobom w czasie przeziębień),
  • zaburzenia układu trawiennego (hamuje wydzielanie soku żołądkowego i zapobiega wzdęciom czy odbijaniu),
  • zmniejszenie dolegliwości wynikających z syndromu jelita drażliwego (IBS - ang. Irritable Bowel Syndrome),
  • zmniejszenie bólu w chorobie zapalnej stawów,
  • wspomaganie pracy mózgu (m.in. działa jako środek zapobiegawczy choroby Alzheimera).

Ponadto kurkuma może być skutecznym środkiem pomocniczym w leczeniu depresji. Dzięki regularnemu jej stosowaniu w organizmie zwiększa się stężenie serotoniny i dopaminy, czyli tzw. hormonów szczęścia.

Kurkuma: właściwości odchudzające. Prawda czy mit?

Osoby poszukujące prostych i skutecznych środków na odchudzanie powinny wprowadzić do swojej diety właśnie kurkumę. Dzięki temu, że korzystnie wpływa ona na układ trawienny, przyspiesza metabolizm, a to przekłada się na szybszą redukcję wagi ciała. Ponadto zawarta w roślinie kurkumina ogranicza rozwój adpipocytów (komórki tłuszczowe), a nawet pomaga w procesie apoptozy, czyli samozniszczeniu.

Kurkuma sama w sobie nie stanowi środka odchudzającego, ale może ten proces wspomagać. Dużym plusem jest to, że kurkumę wystarczy dodawać do przyrządzanych potraw, a nie trzeba prowadzić jej regularnej suplementacji np. w postaci przyjmowania kapsułek. Wśród osób odchudzających się popularne jest picie wody z cytryną z dodatkiem kurkumy i innych przypraw. Przepis jest bardzo prosty: szklankę gorącej wody wymieszać z sokiem z połówki wyciśniętej cytryny, a następnie dodać pół łyżeczki mielonej kurkumy, łyżkę miodu i szczyptę cynamonu.

Przeciwwskazania do stosowania kurkumy

Stosowanie kurkumy może przynieść wiele korzyści, ale należy pamiętać o tym, że są również przeciwwskazania do jej stosowania. Przede wszystkim kurkumy nie powinny spożywać kobiety w ciąży. Ma ona bowiem wpływ na pracę macicy (działa pobudzająco), a to zwiększa ryzyko komplikacji i nawet poronienia. Suplementów na bazie kurkumy powinny unikać również osoby cierpiące na kamicę żółciową, gdyż mogą one zwiększać ból. U cukrzyków z kolei kurkuma może znacznie obniżać poziom cukru we krwi, a jak wiadomo, osoby takie powinny go utrzymywać na wskazanym poziomie. Uważać powinni również ci, którzy przyjmują leki zakrzepowe, ponieważ ostryż długi może wzmacniać ich działanie.

Jeśli chodzi o stosowanie się do przeciwwskazań, to trzeba mieć na uwadze, to że w określonych przypadkach nie powinno się przyjmować kurkumy w dużych ilościach. Symboliczne dodanie przyprawy do potraw nie powinno wywołać żadnych działań niepożądanych.

To Cię zainteresuje

Dieta Atkinsa - zasady, jadłospis i efekty Witamina E – sposób na urodę i płodność Olej palmowy – szkodliwy dla organizmu? Właściwości i zastosowanie oleju palmowego

Kurkuma: do czego można ją stosować?

Kurkuma wywodzi się z Indii i dlatego idealnie pasuje do potraw tamtejszej kuchni. Można ją jednak stosować do dań nie powiązanych z kuchnią indyjską. W Polsce często jest dodawana do:

  • zup,
  • sosów,
  • dipów,
  • mięs,
  • sałatek,
  • ciast,
  • jajecznicy,
  • koktajli.

Przyprawa o intensywnym żółtym kolorze i gorzkawym smaku doskonale pasuje do kurczaka w różnej postaci. Nie tylko potrafi podkreślić jego smak, ale również dodaje walorów estetycznych poprzez swoją kolorystykę. Właśnie z tego względu kurkuma jest często używana przy gotowaniu różnego rodzaju ryżu czy kasz. Chcąc zabarwić je na żółty kolor, wystarczy dodać niewielką ilość do gotowanych produktów i gotowe! 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
11
0
Więcej na temat
Dieta ubogoresztkowa dla osób z problemami jelitowymi: zasady, produkty i jadłospis
Moringa – właściwości proszku, liści i oleju z drzewa chrzanowego
Fiołek trójbarwny – naturalny lek na trądzik. Działanie, stosowanie i efekty kuracji
Szparagi – doskonałe na lato. Wartości odżywcze i właściwości szparagów
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Co to jest transplantologia? Definicja, statystyki, etyka
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Niewydolność serca - przyczyny, rodzaje, objawy, diagnoza, leczenie i rokowania
Torbiel pajęczynówki – objawy i leczenie. Czym jest to groźne schorzenie?