Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kurkuma (ostryż długi): jakie ma właściwości i zastosowanie oraz jakie są przeciwwskazania? 
menu
Polub nas na Facebooku

Kurkuma (ostryż długi): jakie ma właściwości i zastosowanie oraz jakie są przeciwwskazania? 

NAN

Fot: stefania57 / fotolia.com

Kurkuma, czyli ostryż długi, jest rośliną rosnącą dziko w Indiach. W wielu innych krajach o klimacie tropikalnym kurkuma jest uprawiana. Kurkuma jest popularną przyprawą do różnego rodzaju dań, ale posiada również właściwości lecznicze. 

Ostryż długi jest rośliną z rodziny imbirowatych i szczególnie w Indiach jest wykorzystywany w medycynie. W krajach azjatyckich panuje przekonanie, że regularne spożywanie kurkumy zmniejsza ryzyko zachorowalności na nowotwory przewodu pokarmowego. W Polsce kurkuma najczęściej kojarzy się ze zmieloną przyprawą o intensywnym, żółtym kolorze. Jednak i w naszym kraju jest stosowana jako domowy sposób na różne schorzenia oraz jako środek do pielęgnacji skóry.

Zobacz film: Właściwości lecznicze kurkumy. Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także: Maseczki z kurkumy – domowa maseczka na cerę trądzikową i z przebarwieniami oraz maska na wypadające włosy i z łupieżem

Kurkuma: właściwości zdrowotne

Kurkuma zawiera w swoim składzie substancję aktywną o nazwie: kurkumina. To właśnie ona w dużej mierze odpowiada za jej pomarańczowy kolor i ma korzystne działanie zdrowotne. Kurkumina jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki czemu chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Są to komórki, które przyspieszają proces starzenia oraz mogą zwiększać ryzyko zachorowania na groźne choroby, w tym nowotwory.

Ostryż długi ma działanie nie tylko zapobiegawcze, ale również wspomagające i lecznicze. Stosowanie kurkumy pomaga na:

  • polepszenie pracy wątroby (kurkuma chroni i wspomaga regenerację wątroby, wyciąg można stosować przy zapaleniu dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego),
  • zmniejszenie dolegliwości w chorobie wrzodowej żołądka,
  • zwiększenie odporności organizmu (jest polecana osobom w czasie przeziębień),
  • zaburzenia układu trawiennego (hamuje wydzielanie soku żołądkowego i zapobiega wzdęciom czy odbijaniu),
  • zmniejszenie dolegliwości wynikających z syndromu jelita drażliwego (IBS - ang. Irritable Bowel Syndrome),
  • zmniejszenie bólu w chorobie zapalnej stawów,
  • wspomaganie pracy mózgu (m.in. działa jako środek zapobiegawczy choroby Alzheimera).

Ponadto kurkuma może być skutecznym środkiem pomocniczym w leczeniu depresji. Dzięki regularnemu jej stosowaniu w organizmie zwiększa się stężenie serotoniny i dopaminy, czyli tzw. hormonów szczęścia.

Zobacz także: Najsilniejsze naturalne antybiotyki – czosnek, cebula, chrzan, kurkuma

Kurkuma: właściwości odchudzające. Prawda czy mit?

Osoby poszukujące prostych i skutecznych środków na odchudzanie powinny wprowadzić do swojej diety właśnie kurkumę. Dzięki temu, że korzystnie wpływa ona na układ trawienny, przyspiesza metabolizm, a to przekłada się na szybszą redukcję wagi ciała. Ponadto zawarta w roślinie kurkumina ogranicza rozwój adpipocytów (komórki tłuszczowe), a nawet pomaga w procesie apoptozy, czyli samozniszczeniu.

Kurkuma sama w sobie nie stanowi środka odchudzającego, ale może ten proces wspomagać. Dużym plusem jest to, że kurkumę wystarczy dodawać do przyrządzanych potraw, a nie trzeba prowadzić jej regularnej suplementacji np. w postaci przyjmowania kapsułek. Wśród osób odchudzających się popularne jest picie wody z cytryną z dodatkiem kurkumy i innych przypraw. Przepis jest bardzo prosty: szklankę gorącej wody wymieszać z sokiem z połówki wyciśniętej cytryny, a następnie dodać pół łyżeczki mielonej kurkumy, łyżkę miodu i szczyptę cynamonu.

Zobacz film: Kurkuma w codziennej diecie. Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także: Złote mleko: właściwości i przepisy na napój z kurkumą

Przeciwwskazania do stosowania kurkumy

Stosowanie kurkumy może przynieść wiele korzyści, ale należy pamiętać o tym, że są również przeciwwskazania do jej stosowania. Przede wszystkim kurkumy nie powinny spożywać kobiety w ciąży. Ma ona bowiem wpływ na pracę macicy (działa pobudzająco), a to zwiększa ryzyko komplikacji i nawet poronienia. Suplementów na bazie kurkumy powinny unikać również osoby cierpiące na kamicę żółciową, gdyż mogą one zwiększać ból. U cukrzyków z kolei kurkuma może znacznie obniżać poziom cukru we krwi, a jak wiadomo, osoby takie powinny go utrzymywać na wskazanym poziomie. Uważać powinni również ci, którzy przyjmują leki zakrzepowe, ponieważ ostryż długi może wzmacniać ich działanie.

Jeśli chodzi o stosowanie się do przeciwwskazań, to trzeba mieć na uwadze, to że w określonych przypadkach nie powinno się przyjmować kurkumy w dużych ilościach. Symboliczne dodanie przyprawy do potraw nie powinno wywołać żadnych działań niepożądanych.

Kurkuma: do czego można ją stosować?

Kurkuma wywodzi się z Indii i dlatego idealnie pasuje do potraw tamtejszej kuchni. Można ją jednak stosować do dań nie powiązanych z kuchnią indyjską. W Polsce często jest dodawana do:

  • zup,
  • sosów,
  • dipów,
  • mięs,
  • sałatek,
  • ciast,
  • jajecznicy,
  • koktajli.

Przyprawa o intensywnym żółtym kolorze i gorzkawym smaku doskonale pasuje do kurczaka w różnej postaci. Nie tylko potrafi podkreślić jego smak, ale również dodaje walorów estetycznych poprzez swoją kolorystykę. Właśnie z tego względu kurkuma jest często używana przy gotowaniu różnego rodzaju ryżu czy kasz. Chcąc zabarwić je na żółty kolor, wystarczy dodać niewielką ilość do gotowanych produktów i gotowe! 

Przyprawy, które działają antynowotworowo. To nie tylko kurkuma!

Zobacz film: Kolendra, kumin i kurkuma - przyprawy, które działają antynowotworowo. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1140
34
Polecamy
Jakie są właściwości kminu rzymskiego? Do czego stosować kumin?
Jakie są właściwości kminu rzymskiego? Do czego stosować kumin? Dzień Dobry TVN
Działanie kminku – do czego go dodawać? Naturalny lek na problemy z żołądkiem
Działanie kminku – do czego go dodawać? Naturalny lek na problemy z żołądkiem Dzień Dobry TVN
Imbir – właściwości i zastosowanie. Jakie są jego efekty działania?
Imbir – właściwości i zastosowanie. Jakie są jego efekty działania? TVN zdrowie
Kurkuma w ciąży. Dozwolona czy zakazana? Jakie ma działanie?
Kurkuma w ciąży. Dozwolona czy zakazana? Jakie ma działanie? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Pierwsza pomoc przy problemach ze skórą. Jak dbać o skórę, która wymaga szczególnej pielęgnacji? 
Pierwsza pomoc przy problemach ze skórą. Jak dbać o skórę, która wymaga szczególnej pielęgnacji?  Materiał sponsorowany