Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kukurydza - wartość odżywcza i właściwości zdrowotne. Jak ugotować kukurydzę? Przepis na meksykańskie danie
menu
Polub nas na Facebooku

Kukurydza - wartość odżywcza i właściwości zdrowotne. Jak ugotować kukurydzę? Przepis na meksykańskie danie

kukurydza

Fot. Diana Miller / Getty Images

Kukurydza posiada unikalny, słodkawy smak i znajduje zastosowanie w wielu kuchniach świata, zwłaszcza w meksykańskiej. Jest źródłem cennych związków, m.in. karotenoidów, które wspomagają odporność i działają ochronnie na narząd wzroku. 

Kukurydza jest jedną z najpopularniejszych roślin uprawnych świata. Produkuje się z niej płatki, kasze, mąkę oraz olej. Kukurydza stanowi dobre źródło składników mineralnych, takich jak potas, magnez, selen i fosfor. Dostarcza antyoksydantów, które zapewniają młody wygląd skóry i działają antynowotworowo.

Kukurydza - jakie są jej odmiany?

Kukurydza jest popularną rośliną uprawną znaną na całym świecie. Występuje w wielu odmianach, ale najbardziej rozpowszechnioną jest kukurydza żółta i biała. W innych rejonach świata, m.in. w Ameryce i Afryce spotyka się również kukurydzę czerwoną i niebieską. Ta cenna roślina pojawiła się w Europie za sprawą Krzysztofa Kolumba i mimo że pochodzi z klimatu podzwrotnikowego, doskonale się adaptuje i przynosi obfite plony również w strefie umiarkowanej. W Polsce wyróżnia się trzy rodzaje kukurydzy w zależności od jej przeznaczenia: pastewna (do produkcji paszy dla zwierząt), zbożowa (na produkcję mąk i kasz) oraz kukurydza cukrowa dostępna w sklepach w postaci kolb lub w puszkach.

Kukurydza - wartość odżywcza

Kukurydza jest ceniona za swój unikalny smak i wszechstronne zastosowanie, ale również za wysoką wartość odżywczą i liczne właściwości prozdrowotne. Jest rośliną stosunkowo wysoko kaloryczną - w 100 g dostarcza około 110 kcal. Kukurydza jest źródłem białka (3.7 g/100g), węglowodanów (20.1 g/100 g) i tłuszczów (1.5 g/100 g). Występuje w niej również błonnik pokarmowy w ilości około 3.3 g/100 g produktu. W składzie kukurydzy znajdują się cenne witaminy i minerały niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dostarcza witamin z grupy B, beta karotenu, witaminę E oraz potas, selen, magnez, mangan, fosfor, cynk, jod, wapń, żelazo. Kukurydza jest źródłem karotenoidów (oprócz beta karotenu ulegającemu przekształceniu do witaminy A) - zawiera luteinę i zeaksantynę, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Kukurydza należy do warzyw o niskim indeksie glikemicznym. IG gotowanej kukurydzy wynosi 53, natomiast kukurydzy w puszce - około 46.

Kukurydza - właściwości zdrowotne

Kukurydza nie zawiera glutenu, dlatego roślina ta oraz produkty z niej otrzymywane (płatki, kasze, mąka) znajdują szerokie zastosowanie w diecie osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Kukurydza dostarcza wielu związków antyoksydacyjnych, które hamują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Dzięki temu opóźnia procesy starzenia się, działa odmładzająco na skórę i wspomaga naturalną odporność organizmu. Antyoksydanty zapobiegają wielu chorobom, m.in. miażdżycy, chorobie wieńcowej, udarom mózgu i cukrzycy. Występujące w kukurydzy karotenoidy, chronią narząd wzroku i redukują ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej znajdującej się w siatkówce oka. Związki obecne w kukurydzy przyczyniają się również do regulowania ciśnienia tętniczego krwi, a tym samym przeciwdziałają nadciśnieniu. Woda po gotowanej kukurydzy stosowana jest jako środek przy problemach związanych z układem moczowym, np. przy nawracającym zapaleniu pęcherza moczowego.

Czy gluten jest człowiekowi potrzebny? Przekonajcie się:

Kukurydza - zastosowanie kulinarne

Kukurydza jako warzywo znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Ma lekko słodkawy smak wykorzystywany do wzbogacania wielu potraw. Wraz z fasolą i papryką stanowi podstawowy składnik kuchni meksykańskiej. Kukurydzę stosuje się jako dodatek do zup, dań mięsnych, a także farszu do naleśników i warzyw, np. cukinii. Jest również popularnym składnikiem sałatek. Kukurydza doskonale smakuje w wersji gotowanej, podawana z solą i masłem, grillowanej lub pieczonej.

Kukurydza gotowana - jak zrobić?

Przygotowanie gotowanej kukurydzy jest bardzo proste. W tym celu potrzebne są trzy podstawowe składniki: kolba kukurydzy, odrobina cukru oraz odrobina soli. Kukurydzę obiera się z liści i włókienek, a następnie wkłada do gotującej się lekko osolonej i posłodzonej wody. Warzywo gotuje się przez 15 minut, niekiedy dłużej. Opcjonalnie po tym czasie kukurydzę można wyłowić z wody, natrzeć olejem lub masłem i grillować na patelni. Gotowaną kukurydzę można zjeść samą z dodatkiem soli lub jako dodatek do dania, np. do pieczonego kurczaka.

Przepis na meksykańskie danie z kukurydzą i cukinią

Ilość: 2-3 porcje

Składniki:

  • 1 kukurydza cukrowa,
  • ½ cebuli,
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cukinia,
  • 2 pomidory,
  • kawałek ostrej papryczki,
  • ⅓ szklanki tartego sera, np. mozzarella, parmezan,
  • 250 ml bulionu - warzywnego lub drobiowego,
  • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • ugotowany ryż do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzaną, dużą patelnię dodaj dwie łyżki oliwy i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Zeszklij ją, a następnie dodaj starty czosnek i posiekaną ostrą papryczkę. Całość chwilę podsmaż.
  2. Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Dopraw solą, pieprzem. Wymieszaj. Smaż przez 2 minuty, co chwilę mieszając. Dodaj okrojone z kolby ziarna kukurydzy. Smaż przez kolejne 2 minuty.
  3. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię. Smaż przez około 2 minuty. W razie potrzeby możesz wlać odrobinę oliwy z oliwek. Następnie dołóż obrane i pokrojone pomidory. Całość smaż na większym ogniu przez 3 minuty.
  4. Do dania na patelni wlej bulion. Zagotuj. Potrawę przykryj i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
  5. Potrawę podawaj z ugotowanym ryżem, posypaną tartym serem. 
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
17
2
Polecamy
Zielona fasolka szparagowa - właściwości zdrowotne i odżywcze.
Przepis na kaszotto i sałatkę nicejską
Zielona fasolka szparagowa - właściwości zdrowotne i odżywcze. Przepis na kaszotto i sałatkę nicejską TVN zdrowie
Kasza pęczak - właściwości zdrowotne i odżywcze.
Przepis na pęczotto po meksykańsku
Kasza pęczak - właściwości zdrowotne i odżywcze. Przepis na pęczotto po meksykańsku TVN zdrowie
Potrawy z chwastu?
Poznaj przepisy i właściwości komosy białej (lebiody)
Potrawy z chwastu? Poznaj przepisy i właściwości komosy białej (lebiody) Dzień Dobry TVN
Jak przygotować tofu z warzywami – z ryżem czy z makaronem?
Jak przygotować tofu z warzywami – z ryżem czy z makaronem? Dzień Dobry TVN
Komentarze (2)
Margo
Jezu! Jak ja nie lubię kukurydzy! Wiem, że jest zdrowa i takie tam, ale nie jestem wstanie włożyć tego do ust! Bleee
Czytaj całość
Grażyna, Kraków
Bardzo lubię kukurydzę i jak tylko zacznie się sezon to objadam kolby - robię je tak jak podaje autor tekstu „Kukurydzę obiera się z liści i włókienek, a następnie wkłada do gotującej się lekko osolonej i posłodzonej wody. Warzywo gotuje się przez 15 minut” Po ugotowaniu podaję masełko i gotowe szybkie i smaczne! Zima używam dużo kukurydzy z puszki – wiem nie jest najzdrowsza, ale lubię jej smak i nie mogę się powstrzymać - dodaje ja do sałatek, zup. Jak lubicie ryż i tuńczyka to możecie zrobić sobie sałatkę wystarczy połączyć te składniki z kukurydzą, dodać natkę pietruszki doprawić i gotowe. Polecam 
Czytaj całość
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby