Polub nas na Facebooku
Czytasz: Które produkty spożywcze należy trzymać w lodówce?
menu
Polub nas na Facebooku

Które produkty spożywcze należy trzymać w lodówce?

Getty Images

Sprawdź, czy dobrze przechowujesz jedzenie!

Które produkty należy przechowywać w lodówce, a które artykuły stracą przez chłód swoje właściwości? Czasami tego typu informacje możesz znaleźć na opakowaniu czy butelce. Niemniej istnieją też towary, które nie tylko nie posiadają odpowiedniej etykiety, lecz także wiele osób ma różne zdanie na temat tego, gdzie powinniśmy je trzymać. A za przykład mogą nam posłużyć chociażby warzywa.

To jaka jest prawda? Zacznijmy od produktów w butelkach. Problematyczne do tej pory było pewnie przechowywanie keczupu, musztardy czy majonezu, prawda? Jeśli właśnie nam przytaknąłeś, podpowiadamy, że każdy z tych produktów lepiej trzymać w lodówce. Dzięki temu ochronisz sosy przed pleśnią i bakteriami. Co jeszcze powinno znaleźć się „na chłodnej półce”? Bez wątpienia sosy sałatkowe, a także pokrojone owoce czy warzywa. Warto również wiedzieć, że masło czy dżem, jeśli zostaną zjedzone względnie szybko (odpowiednio miesiąc i 10 dni) nie muszą być przechowywane w chłodnym miejscu.

A czego nie powinniśmy trzymać w lodówce? Cytrusów, pomidorów, chleba, a także oliwy z oliwek. Chłód sprawi, że produkty te stracą swój smak.

Źródło: x-news

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
56
4
Polecamy
Należy spożyć do, "Najlepiej spożyć przed" – różnica, która ma znaczenie
Należy spożyć do, "Najlepiej spożyć przed" – różnica, która ma znaczenie Dzień Dobry TVN
Jak rozpoznać dobry produkt spożywczy?
O czym świadczą certyfikaty jakości?
Jak rozpoznać dobry produkt spożywczy? O czym świadczą certyfikaty jakości? Dzień Dobry TVN
Jak przechowywać żywność, by była dłużej świeża i zachowała smak?
Jak przechowywać żywność, by była dłużej świeża i zachowała smak? TVN zdrowie
Sięgasz po te produkty, bo myślisz, że są zdrowe?
Sprawdź, czego lepiej unikać! 
Sięgasz po te produkty, bo myślisz, że są zdrowe? Sprawdź, czego lepiej unikać!  TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Widoczne żyły na piersiach – co oznaczają i jak rozpoznać przyczynę?
Widoczne żyły na piersiach – co oznaczają i jak rozpoznać przyczynę?
Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?
Czerwone lub białe krosty w gardle. Jakie mogą być ich przyczyny?
Pieczenie ucha - co oznacza? Jakie są przyczyny?
Pieczenie ucha - co oznacza? Jakie są przyczyny?
Co powoduje swędzenie pleców i jak je łagodzić?
Co powoduje swędzenie pleców i jak je łagodzić?
Jak szybko urosnąć? Czy są na to sposoby?
Jak szybko urosnąć? Czy są na to sposoby?
Rodzaje granulocytów. Normy i interpretacja wyników
Rodzaje granulocytów. Normy i interpretacja wyników