Polub nas na Facebooku
Czytasz: Które produkty przyczyniają się do rozwoju raka? Dowiecie się tego z nowego sezonu programu 36,6°C!
menu
Polub nas na Facebooku

Które produkty przyczyniają się do rozwoju raka? Dowiecie się tego z nowego sezonu programu 36,6°C!

Zobacz film:Które produkty wykazują działanie rakotwórcze? Źródło: 36,6

Sposób odżywiania ma kolosalny wpływ na działanie całego organizmu. Zdrowa i dobrze zbilansowana dieta to najlepszy sposób, aby dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem. Osoby, które nie stosują się do zaleceń specjalistów i zbyt często sięgają po przetworzone jedzenie, muszą liczyć się z konsekwencjami. Lekarze zgodnie podkreślają, że zła dieta może przyczynić się nawet do rozwoju raka. Które produkty są szczególnie niebezpieczne?

Piramida zdrowego żywienia w prosty sposób pokazuje, jak powinna wyglądać zdrowa dieta. Produkty, które znajdują się najniżej powinny stanowić podstawę codziennego menu, a te ze szczytu – jedynie niewielki procent. Niby wszystko jest proste i oczywiste, ale z wprowadzeniem zawartych w niej zasad w życie już łatwo nie jest. Dobitnie pokazują to statystyki. Polacy tyją najszybciej w Europie. Nie zdajemy sobie sprawy, że złe nawyki żywieniowe i brak ruchu to najlepsza droga do poważnych problemów ze zdrowiem. Niezdrowe menu może przyczynić się m.in. do rozwoju niektórych nowotworów! Nadmiar czerwonego mięso i niedobór błonnika pokarmowego to przepis na raka jelita grubego.

Które produkty są szczególnie niebezpieczne? Dowiecie się tego, oglądając najnowszy sezon programu 36,6°C! Wszelkie wątpliwości rozwieje Katarzyna Siczek, dietetyk. Premierowy odcinek zostanie wyemitowany już w najbliższą sobotę, 7 września, o godzinie 18.00 na antenie stacji TVN!

Dieta kontra rak

Lekarze od dawna podkreślają, że styl życia ma ogromny wpływ na zdrowie. Osoby, które zbyt często sięgają po jedzenie typu fast food lub inną mocno przetworzoną żywność znacznie częściej są otyłe lub mają nadciśnienie. Obie te przypadłości mogą doprowadzić do rozwoju znacznie groźniejszych chorób, w tym nowotworów.

Zapominamy, że nasze zdrowie zależy przede wszystkim od nas samy. Posiadanie pewnych predyspozycji genetycznych nie oznacza jeszcze, że dana choroba się u nas pojawi. Dzięki odpowiedniej diecie i aktywności fizycznej wielu schorzeń można uniknąć. Już małe zmiany mogą przynieść wielkie rezultaty. Wystarczy ograniczyć spożycie soli, cukru czy alkoholu, aby zobaczyć różnicę.

Jeśli chcecie wiedzieć, których produktów się wystrzegać oglądajcie program 36,6°C. Program wraca na antenę po wakacyjnej przerwie. Pierwszy odcinek 6. Sezonu zostanie wyemitowany już 7 września o godzinie 18.00 na antenie stacji TVN!

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
72
7
Polecamy
Sprawdź, jak wygląda dieta dla osób z insulinoopornością
Sprawdź, jak wygląda dieta dla osób z insulinoopornością Dzień Dobry TVN
Podwyższony cholesterol - wróg czy przyjaciel? Cholesterol LDL i HDL, wysoki poziom cholesterolu - przyczyny i objawy
Podwyższony cholesterol - wróg czy przyjaciel? Cholesterol LDL i HDL, wysoki poziom cholesterolu - przyczyny i objawy Dzień Dobry TVN
Ewa Drzyzga zmienia nawyki żywieniowe dzieci! Rozpoczyna akcję #jembozdrowe
Ewa Drzyzga zmienia nawyki żywieniowe dzieci! Rozpoczyna akcję #jembozdrowe TVN zdrowie
Jak przekonać dziecko do zdrowej diety? Dlaczego warto jeść kiszonki? Chcecie poznać odpowiedzi? Oglądajcie program 36,6°C!
Jak przekonać dziecko do zdrowej diety? Dlaczego warto jeść kiszonki? Chcecie poznać odpowiedzi? Oglądajcie program 36,6°C! TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie