Polub nas na Facebooku
Czytasz: Koronawirus. Czy statyny pomogą w leczeniu COVID-19?
menu
Polub nas na Facebooku

Koronawirus. Czy statyny pomogą w leczeniu COVID-19?

Leki

Fot: Ana Maria Serrano / gettyimages.com

Leki na cholesterol mogą pomóc w leczeniu pacjentów z COVID-19. Hiszpańscy badacze są zdania, że terapia statynami zmniejsza ryzyko zgonu z powodu COVID-19 nawet o jedną czwartą. Wyniki ich analizy zostały opublikowane w magazynie „European Heart Journal - Cardiovascular Pharmacotherapy”.

Naukowcy wciąż szukają wytłumaczeń, dlaczego część osób zakażonych SARS-CoV-2 nie wykazuje żadnych objawów, podczas gdy inne przechodzą zakażenie bardzo ciężko. Wiadomo, że wiek, choroby współistniejące, stosowane leki mają wpływ na przebieg infekcji i mogą być wykorzystane do prognozowania ryzyka ciężkiego przebiegu COVID-19. Jednak wciąż nie można z całą pewnością ocenić, jak rozwinie się choroba u konkretnego pacjenta.

Zobacz także:

Koronawirus. Jak statyny leczą COVID-19?

W swoim najnowszym badaniu naukowcy z Universitat Rovira i Virgili (URV) w Reus (Hiszpania), pod kierunkiem prof. Luisa Masany, przeanalizowali dane dotyczące 2159 pacjentów zakażonych wirusem SARS-CoV-2 w czasie pierwszej fali pandemii – od marca do maja 2020 r. Pod uwagę wzięto setki zmiennych klinicznych, jak wiek, płeć, przebyte choroby, stężenie cholesterolu, leki stosowane w terapii COVID-19, inne stosowane leki z powodu chorób przewlekłych etc.

Lekami, które wzięto pod uwagę w analizie, były statyny. Okazało się, że wśród pacjentów z COVID-19 nieleczonych wcześniej tymi lekami odsetek zgonów wyniósł 25,4 proc., podczas gdy w grupie zażywającej statyny - 19,8 proc. Był zatem o 22 proc. niższy.

Te dane wskazują, że leczenie statynami może zapobiegać jednej piątej zgonów [z powodu COVID-19 - przyp. red.] - ocenił prof. Masana.

Dodatkowo wykazano, że gdy leczenie statynami kontynuowano w szpitalu, śmiertelność z powodu COVID-19 była niższa o 25 proc.

Statyny - jak działają?

Statyny to związki, które wchodzą w skład leków obniżających cholesterol. Dodatkowo wykazują one właściwości stabilizujące blaszki miażdżycowe, hamujące układ krzepnięcia, stymulujące układ fibrynolizy oraz hamujące reakcje zapalne. Są stosowane zarówno pojedynczo, jak i w połączeniu z innymi lekami. Więcej informacji na temat statyn znajdziecie w naszym materiale: Statyny – zastosowanie, działanie oraz skutki uboczne

Źródło: PAP

Jak leczy się pacjentów z COVID-19? Dowiesz się tego z filmu:

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
87
10
Polecamy
Lek na astmę pomaga w leczeniu COVID-19.
"To kamień milowy w walce z pandemią koronawirusa" 
Lek na astmę pomaga w leczeniu COVID-19. "To kamień milowy w walce z pandemią koronawirusa"  Dzień Dobry TVN
Lek przeciwwirusowy remdesivir nie pomaga chorym na COVID-19.
WHO wyjaśnia, dlaczego
Lek przeciwwirusowy remdesivir nie pomaga chorym na COVID-19. WHO wyjaśnia, dlaczego Dzień Dobry TVN
Czy leki kardiologiczne pomogą wyleczyć COVID-19?
Sprawdzą to naukowcy z Torunia
Czy leki kardiologiczne pomogą wyleczyć COVID-19? Sprawdzą to naukowcy z Torunia TVN zdrowie
Koronawirus.
Przeciwciała, którymi leczony był Trump, są już w USA zatwierdzonym lekiem na COVID-19
Koronawirus. Przeciwciała, którymi leczony był Trump, są już w USA zatwierdzonym lekiem na COVID-19 TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Olejek rozmarynowy – zdrowotne i kosmetyczne właściwości olejku z rozmarynu
Olejek rozmarynowy – zdrowotne i kosmetyczne właściwości olejku z rozmarynu
Co powoduje kłucie w uchu? Jak łagodzić kłujący ból ucha?
Co powoduje kłucie w uchu? Jak łagodzić kłujący ból ucha?
Ile trwa gorączka przy ząbkowaniu i jak wysoka może być?
Ile trwa gorączka przy ząbkowaniu i jak wysoka może być?
Szyjka macicy w ciąży – dlaczego należy kontrolować tę część macicy?
Szyjka macicy w ciąży – dlaczego należy kontrolować tę część macicy?
Choroba Battena – objawy rzadkiej choroby spichrzeniowej
Choroba Battena – objawy rzadkiej choroby spichrzeniowej
Suszone morele – pyszna przekąska na zdrowe serce, kości i żołądek. Dlaczego warto je jeść po chorobie?
Suszone morele – pyszna przekąska na zdrowe serce, kości i żołądek. Dlaczego warto je jeść po chorobie?