Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kordyceps – wyjątkowy grzyb z Tybetu poprawi odporność i wytrzymałość organizmu
menu
Polub nas na Facebooku

Kordyceps – wyjątkowy grzyb z Tybetu poprawi odporność i wytrzymałość organizmu

Kordyceps

Fot: marhero / gettyimages.com

Odporność można budować na wiele sposobów. Najlepsze efekty przyniesie jednak dieta i uzupełnienie jej o produkty, które wspomagają działanie układu immunologicznego. Jednym z nich kordyceps (maczużnik) – niezwykły grzyb pochodzący z Wyżyny Tybetańskiej. Dlaczego warto po niego sięgnąć?

Kordyceps to grzyb-pasożyt, który rozwija się w ciele larwy zaliczanej do rodzaju Thitarodes. Sproszkowany maczużnik (włącznie z larwą ćmy) od wieków stosowany jest przez Chińczyków w celu wzmocnienia odporności, przyspieszenia tempa przemiany materii, wzrostu libido i zwiększenia wydolności fizycznej. Niestety grzyb jest bardzo drogi. Za kilogram surowca trzeba zapłacić 20 tysięcy dolarów. Na szczęście udało się go wyhodować w laboratorium i właśnie taki trafia do suplementów diety, np. AIR7.

Kordyceps – jak wzmacnia odporność?

Kordyceps to przede wszystkim bogactwo witamin z grupy B. Organizm potrzebuje ich do produkcji przeciwciał, czyli substancji, które jako pierwsze zwalczają groźne dla nas patogeny. Dodatkowo mają one korzystny wpływ na układ pokarmowy i florę bakteryjną jelit. Jak to się ma do odporności? Otóż to właśnie w nich mieści się aż 70 proc. naszej odporności i jelita także wytwarzają przeciwciała. Poza tym witaminy z grupy B poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, a także łagodzą negatywne skutki stresu i napięcia.

Korzystny wpływ na florę bakteryjną mają także beta-glukany. To składowe błonnika pokarmowego, który odżywia nasze bakterie jelitowe bakterie.

Na kordyceps warto zwrócić uwagę także ze względu na witaminę E, czyli jeden z silniejszych przeciwutleniaczy. Niszczą one wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój zmian nowotworowych w organizmie oraz inne związki, które mogą stanowić zagrożenie dla organizmu.

Grzyby kordyceps – kiedy stosować?

Kordyceps chiński służy nie tylko lepszej odporności. Jest szczególnie zalecany osobom, które żyją w ciągłym stresie, odczuwają zmęczenie, osłabione lub skarżą się na gorsze samopoczucie, zwłaszcza okresie jesienno-zimowym.

Badania naukowe wykazały, że grzyb maczużnik może znaleźć zastosowanie w profilaktyce przerzutów u chorych na raka. U pacjentów poddawanych chemio- lub radioterapii, którzy przyjmowali kordyceps, terapia onkologiczna przyniosła lepszy efekt (u ponad 85 proc. chorych poprawił się wynik morfologii krwi). W grzybie występują także związki, które działają podobnie do antybiotyków oraz inhibitorów MAO (inhibitory monoaminooksydazy to związki stosowane w leczeniu choroby Parkinsona i depresji atypowej) oraz substancji wykazujących działanie zbliżone do antybiotyków.

Gdzie go szukać tego niezwykłego grzyba? Dostanie sproszkowanego surowca jest bardzo trudne. Na szczęście naukowcom udało się go wyhodować w warunkach laboratoryjnych. Tym samym wchodzi on w skład wielu suplementów diety, które wzmacniają odporność, m.in. AIR7.

Kordyceps – kto nie powinien go stosować?

Suplementów diety wzbogaconych o kordyceps nie można łączyć z niektórymi lekami. Zawarte w grzybie substancje bioaktywne nasilają działanie leków antydepresyjnych, obniżających ciśnienie tętnicze krwi oraz przeciwcukrzycowych, a także zaburzają działanie leków przeciwzakrzepowych i immunosupresyjnych. Dlatego, osoby, które przyjmują takie leki, powinny – w pierwszej kolejności – skonsultować się z lekarzem. Trzeba także pamiętać, że suplementów z dodatkiem sproszkowanego grzyba nie można podawać dzieciom poniżej 12 roku życia.

Kordyceps – dawkowanie

Suplementy zawierające kordyceps można stosować w dowolnym momencie dnia, ale przyjmuje się, że najlepsze efekty przynosi połykanie ich z samego rana, na czczo. Dawka maczużnika powinna mieścić się w przedziale od 500 do 4000 mg dziennie, przy czym osoby stosujące więcej niż 1000 mg dziennie powinny podzielić tę ilość na mniejsze porcje (wówczas substancje bioaktywne kordycepsu wchłaniają się w sposób optymalny).

Zobacz film i dowiedz się, jak wzmocnić odporność:

Zobacz film: Jak wzmocnić odporność? Źródło: Raport life 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
53
4
Polecamy
Kordyceps – czym jest i kiedy go stosować?
Działanie i właściwości maczużnika
Kordyceps – czym jest i kiedy go stosować? Działanie i właściwości maczużnika TVN zdrowie
5 wyjątkowych składników na poprawę odporności, o których mogłaś nie słyszeć
5 wyjątkowych składników na poprawę odporności, o których mogłaś nie słyszeć Dzień Dobry TVN
Jak szybko i skutecznie oczyścić organizm z toksyn?
Jak szybko i skutecznie oczyścić organizm z toksyn? Dzień Dobry TVN
Jak zadbać o zdrowe jelita i odporność w pandemii?
Co jeść a czego unikać?
Jak zadbać o zdrowe jelita i odporność w pandemii? Co jeść a czego unikać? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty