Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kora wierzby – właściwości lecznicze i zastosowanie. Sposoby użycia kory z wierzby

Kora wierzby – właściwości lecznicze i zastosowanie. Sposoby użycia kory z wierzby

Kora wierzby na stole.

Fot. HeikeRau / Getty Images

Kora wierzby to naturalny surowiec leczniczy, który stosowano już w starożytności. Jej właściwości prozdrowotne wynikają zwłaszcza z zawartości salicyny. Dodatkowo w jej składzie znajdują się m.in. flawonoidy, garbniki, sole mineralne. Jej działanie podobne jest do NLPZ.

Wierzba to rodzaj roślin powszechnie występujących na niemalże wszystkich kontynentach oprócz Antarktydy i Australii. Kora wierzby znana jest z różnorakiego działania prozdrowotnego. Surowiec wykazuje właściwości przeciwgorączkowe, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Łagodzi objawy przeziębiania i grypy. Na jego bazie sporządza się odwary, nalewki, wyciągi. Stanowi też składnik preparatów farmaceutycznych.

Kora wierzby – wiadomości ogólne

Wierzba (z łac. Salix L.) to rodzaj roślin przybierających formę krzewów, drzew i płożących krzewinek, zaliczany do rodziny wierzbowate (z łac. Salicaceae Mirb.). W jego obrębie występuje około 400 gatunków, z czego na terenie Polski rośnie około 30, a najbardziej znanym jest wierzba biała (z łac. Salix alba L.).

Roślina ma liczne zastosowania, z których na szczególną uwagę zasługują działania lecznicze. Surowiec zielarski stanowi kora wierzby (z łac. Cortex Salicis). Za opakowanie 50 g suszonej kory zapłaci się około 3,50 zł. Surowiec można też opracować samodzielnie. Jego zbiór przypada na wczesną wiosnę. Wykorzystuje się młode i giętkie gałązki. Ich suszenie przeprowadza się na słońcu lub w naturalnych suszarniach.

Kora wierzby – skład

Na szczególną uwagę w składzie kory wierzbowej zasługuje glikozyd fenolowy o nazwie salicyna (wzór sumaryczny C13H18O7). Związek ten po raz pierwszy został wyodrębniony w 1828 roku przez Johanna Andreasa Buchnera z Uniwersytetu w Monachium. Ze względu na jego obecność kora nazywana jest zwyczajowo „naturalną aspiryną”. Kora wierzby zawiera dodatkowo glikozy: fragilinę, tremulacynę, salikortynę i populinę, flawonoidy (np. luteolinę, kwercetynę, eriodykcjol, naryngeninę), garbniki, kwas salicylowy, ferulowy, kawowy, p-kumarowy.

Zobaczcie, kiedy warto pamiętać o ziołach:

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn

Kora wierzby – zastosowanie i właściwości

Kora wierzby ma liczne zastosowanie w lecznictwie. Okazuje się pomocna w leczeniu gorączki. Wykazuje właściwości przeciwbólowe, które sprawdzą się zwłaszcza w przypadku łagodnych bólów reumatycznych, głowy i mięśni. Kora wierzby białej działa przeciwzapalnie, przeciwwysiękowo, antybakteryjnie, przeciwartretycznie, napotnie. Łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych, nieżyty jelit i biegunki. Poprawia krążenia krwi, zwalcza bezsenność, nerwobóle. Dodatkowo przyspiesza proces gojenia się ran i ustępowanie obrzęków. Zwiększa diurezę, wzmaga wydzielanie żółci i usprawnia usuwanie z organizmu zbędnych produktów przemiany materii. Kora wierzby białej znalazła zastosowanie w stanach zapalnych przydatków u kobiet.

Jak zrobić odwar, napar z kory wierzby?

Kora z wierzby może być użyta na wiele sposobów, a jednym z najczęściej stosowanych jest odwar. Przyrządza się go, zalewając 4 g rozdrobnionej, wysuszonej kory szklanką gorącej wody, po czym wstawia na mały ogień i gotuje pod przykryciem przez 15 minut. Następnie miksturę odstawia się na kwadrans i przecedza. Z kolei napar z kory wierzby uzyskuje się, zalewając łyżeczkę surowca szklanką wrzątku, po czym pozostawia pod przykryciem do zaparzenia na około 10–15 minut i na koniec przecedza.

Kora wierzby – kąpiel dla stóp

Z kory wierzby przygotować można kąpiel dla stóp, która zmniejsza potliwość oraz działa profilaktycznie lub leczniczo wobec grzybicy. Należy do miski z ciepłą wodą dodać 2 szklanki odwaru i w tak przygotowanej kąpieli moczyć stopy przez 15 minut.

Kora wierzby – tabletki i wyciąg

Kora białej wierzby stanowi składnik tabletek stosowanych pomocniczo w dolegliwościach reumatycznych. Za opakowanie 60 tabletek (330 mg) zapłaci się około 13 zł. W sprzedaży znajduje się też wyciąg z kory wierzby białej. Opakowanie 5 g kosztuje około 6 zł. Preparat wykorzystywany jest zwłaszcza w kosmetyce ze względu na działanie keratolityczne (przyspieszające procesy złuszczania się skóry), oczyszczające, rozjaśniające, wygładzające, ściągające.

Wyciąg z kory wierzby dodawać można do gotowych lub własnoręcznie wykonywanych kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji cery tłustej, naczynkowej, trądzikowej, starzejącej się czy z zaskórnikami. Doskonale sprawdzi się też w preparatach do przetłuszczających się włosów. Ekstrakt łagodzi stany zapalne skóry, reguluje wydzielanie się łoju, uszczelnia naczynia włosowate. Wspomaga złuszczanie się i oczyszczanie skóry, pobudzając ją do produkcji nowych komórek.

Kora wierzby – przeciwwskazania

Wśród przeciwwskazań do stosowania kory wierzbowej wymienia się m.in.:

  • nadwrażliwość na salicylany lub leki z grupy niesterydowych leków przeciwzapalnych,
  • astmę oskrzelową (surowiec nasilać może przebieg choroby),
  • wiek dziecięcy,
  • okres ciąży i karmienia piersią.

Należy też nadmienić, że kora wierzby nasilać może działanie środków przeciwzakrzepowych, takich jak pochodne kumaryny czy heparyna.

Kora wierzby – działania niepożądane

W przypadku spożycia nadmiernej ilości lub wykazywania nadwrażliwości na korę wierzby białej wystąpić mogą działania niepożądane, takie jak zaburzenia ze strony układu pokarmowego, pokrzywka, świąd, astma.

Bibliografia:

1. E. Lamer-Zarawska, B. Kowal-Gierczak, J. Niedworok, Fitoterapia i leki roślinne, Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa 2017.

2. M. Leśnicka, Zielska, zioła i ziółka, Tower Press, Gdańsk 2000.

3. B. Waliszewska, H. Dukiewicz, Wykorzystanie wierzby w farmacji, „Zeszyty Naukowe Wydziału Nauk Ekonomicznych”, 2014, 18, s. 57–66.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
0
Polecamy
Jakie właściwości ma rdestowiec japoński?
Jakie właściwości ma rdestowiec japoński? Dzień Dobry TVN
Rumianek pospolity – zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Na co pomaga to popularne ziele?
Rumianek pospolity – zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Na co pomaga to popularne ziele? Dzień Dobry TVN
Bukwica lekarska – właściwości i zastosowanie w lecznictwie
Bukwica lekarska – właściwości i zastosowanie w lecznictwie TVN zdrowie
Co to jest złocień maruna? Właściwości i zastosowanie wrotycz maruna
Co to jest złocień maruna? Właściwości i zastosowanie wrotycz maruna TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?