Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kolendra – najlepszy sposób na detoksykację organizmu
menu
Polub nas na Facebooku

Kolendra – najlepszy sposób na detoksykację organizmu

Kolendra

MmeEmil/getty images

Kolendra to popularna roślina, która wyglądem przypomina pietruszkę, ale ma bardziej intensywny smak i zapach. Regularne spożywanie tego zioła dostarcza organizmowi wielu pierwiastków, które wspomagają jego pracę. Poznaj właściwości kolendry.

Kolendra i jej właściwości

Właściwości zdrowotne wykazują liście i nasiona kolendry.

Roślina jest bogata w witaminy i składniki odżywcze. Zalicza się do nich między innymi witaminy A, B, C i K oraz minerały, takie jak wapń, fosfor, żelazo, magnez, mangan, a także kwas foliowy, beta-karoten i niacynę. Kolendra to również bogactwo przeciwutleniaczy.

Redakcja poleca:
Zapalenie gardła u dzieci i dorosłych - jak złagodzić ból domowymi sposobami?
Dieta eliminacyjna – na czym polega i kiedy jest zalecana?
Szczepienia na COVID-19. Rząd zmienia harmonogram szczepień

Tak bogaty skład sprawia, że właściwości kolendry są następujące:

  • Łagodzenie objawów niestrawności i wzdęć – kolendra działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i zwiększa wydzielanie gazów. Wpływa na poprawę perystaltyki jelit. Jest polecana do łagodzenia objawów takich jak bóle brzucha czy wzdęcia.
  • Przyspieszenie procesów trawiennych – kolendra działa żółciopędnie i ułatwia przepływ soku trzustkowego do dwunastnicy.
  • Łagodzenie objawów zatrucia pokarmowego – dzięki zawartym w kolendrze składnikom, działa ona bakteriobójczo i pomaga usunąć z organizmu szkodliwe patogeny.
  • Oczyszczanie organizmu z toksyn – kolendra pomaga usunąć z organizmu szkodliwe metale ciężkie, głównie rtęć. Spożywanie dań z kolendrą powoduje skuteczniejsze wydalanie toksyn wraz z moczem.
  • Działanie uspokajające – takie działanie wykazuje głównie olejek z kolendry. Dzięki temu, że zawiera on linalol, można stosować go pomocniczo w leczeniu nerwicy.
  • Zapobiega zawałom serca – dzięki zawartości błonnika i przeciwutleniaczy, kolendra wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Równocześnie zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL. Wszystko to wpływa na poprawę stanu zdrowia serca i zmniejszenie prawdopodobieństwa wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu.
  • Właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne – zarówno olejek z kolendry, jak i liście tego zioła (w połączeniu np. z olejem lnianym) może być lekarstwem na oparzenia, zmiany skórne, rany czy bolące stawy.
  • Działanie przeciwbakteryjne, odświeżające oddech – kolendra zawiera składniki o działaniu przeciwbakteryjnym, które przyspieszają gojenie się ran (także w jamie ustnej). Takie działanie kolendra zawdzięcza między innymi substancji o nazwie citronellol, działającej antyseptycznie.

Kolendra – zastosowanie

Kolendrę można spożywać zarówno w postaci surowej, jak i suszonej. Z liści wytwarza się na przykład przyprawę do dań, a nasiona kolendry wykorzystuje się między innymi do tworzenia mieszanek ziołowych. Można z nich także tłoczyć olejek, wykazujący podobne właściwości prozdrowotne, co liście.

Kolendry można używać do posypywania potraw zamiast pietruszki. Aromatyczne liście warto dodawać pod koniec obróbki termicznej dania, tak by kolendra nie straciła swoich właściwości prozdrowotnych.

Cytrusowa nuta kolendry świetnie podkreśla smak zdrowego smootkie. Kolendrę można wykorzystać również do przygotowania pesto. By usprawnić perystaltykę jelit warto pić napar z nasion kolendry.

Zobacz film: Kolendra - kiedy warto po nią sięgnąć?

źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
89
6
Polecamy
Kolendra – właściwości lecznicze i zastosowanie zioła w kuchni
Kolendra – właściwości lecznicze i zastosowanie zioła w kuchni TVN zdrowie
Liść laurowy, pieprz, cynamon, ziele angielskie i jałowiec - przyprawy o niezwykłej mocy
Liść laurowy, pieprz, cynamon, ziele angielskie i jałowiec - przyprawy o niezwykłej mocy Dzień Dobry TVN
Jakie właściwości ma dziurawiec?
Działanie i zastosowanie dziurawca zwyczajnego
Jakie właściwości ma dziurawiec? Działanie i zastosowanie dziurawca zwyczajnego Dzień Dobry TVN
Natka pietruszki – wartości odżywcze i właściwości lecznicze
Natka pietruszki – wartości odżywcze i właściwości lecznicze TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Raka szyjki macicy można pokonać. Trwa Europejski Tydzień Profilaktyki Raka Szyjki Macicy
Raka szyjki macicy można pokonać. Trwa Europejski Tydzień Profilaktyki Raka Szyjki Macicy
Zasady prawidłowego pomiaru ciśnienia krwi
Zasady prawidłowego pomiaru ciśnienia krwi
Hartowanie organizmu – na czym polega i jak zrobić to bezpiecznie?
Hartowanie organizmu – na czym polega i jak zrobić to bezpiecznie?
Ból kolana u dziecka – przyczyny dolegliwości, możliwe choroby
Ból kolana u dziecka – przyczyny dolegliwości, możliwe choroby
Guarana – surowiec bogaty w kofeinę. Korzystne właściwości, dawkowanie, skutki uboczne, przeciwwskazania 
Guarana – surowiec bogaty w kofeinę. Korzystne właściwości, dawkowanie, skutki uboczne, przeciwwskazania 
Zapalenie trzustki: przyczyny, objawy, leczenie ostrego zapalenia trzustki
Zapalenie trzustki: przyczyny, objawy, leczenie ostrego zapalenia trzustki