Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kimchi - przepis, zupa, właściwości, jak zrobić?
menu
Polub nas na Facebooku

Kimchi - przepis, zupa, właściwości, jak zrobić?

Kimchi, kimchi w misce, kimchi domowej roboty.

Fot. 4kodiak / Getty Images

Kimchi jest tradycyjnym koreańskim daniem, którego tradycyjne przygotowywanie zostało wpisane na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Mieszkańcy Korei przekazują sobie przepis z pokolenia na pokolenie. Jak zrobić zupę kimchi? Jakie ma właściwości? 

Kimchi to danie składające się z kiszonych warzyw z dodatkiem przypraw. Tradycyjnie podstawą kimchi jest kapusta pekińska, powinno się dodać także marchew, pora oraz czosnek i cebulę dymkę. Wśród przypraw w kimchi nie może zabraknąć świeżej, sproszkowanej koreańskiej papryki chili, nazywanej gochugaru. W koreańskiej kuchni wyróżnia się ponad 100 rodzajów kimchi, a więc dodatki do potrawy mogą być przeróżne - od innych warzyw, przez owoce i owoce morza czy ryby.

Kimchi - właściwości odżywcze

Kimchi ma różne właściwości odżywcze, w zależności od tego, co znajduje się w zupie. Zawartość kiszonych warzyw bardzo korzystnie wpływa na mikrobiotę układu pokarmowego, wspomagając trawienie i normalizując pracę jelit. Zdrowe jelita przekładają się z kolei na odporność organizmu, bowiem mikroorganizmy z jelit aktywują układ odpornościowy do walki ze złymi bakteriami i wirusami. Kimchi, poprzez dużą zawartość bakteri Lactobacillus (należących do grupy bakterii kwasu mlekowego) wspiera organizm w walce z toczącym się stanem zapalnym, czyli krótko mówiąc - jest polecane przy infekcjach organizmu.

Dodatkową zaletą kimchi jest fakt, że zawiera dużo witamin z grupy B, które usprawniają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i zwiększają koncentrację organizmu. W kimchi znajdziemy także błonnik korzystnie oddziałujący na układ trawienny.

Kimchi jest daniem pikantnym, a zawartość papryczki chili sprawia, że przyspiesza ono metabolizm organizmu.

Kimchi - przeciwwskazania do spożycia

Każda potrawa, nawet ta najzdrowsza, może mieć pewne przeciwwskazania do spożywania. W przypadku kimchi powinny uważać osoby cierpiące na chorobę wrzodową, refluks żołądkowy oraz na zespół jelita drażliwego. Kimchi zawiera papryczkę chili i imbir, a więc jest pikantne i może nasilać tego typu dolegliwości. Na tę potrawę uważać powinny także kobiety karmiące.

Jak zrobić kimchi w domu? 

Zacznijmy od tego, że dobrze zrobione kimchi może stać w lodówce nawet kilka miesięcy. Kimci powinno być przechowywane w szklanych pojemnikach, aby gazy wydzielane podczas fermentacji nie wchodziły w reakcję z plastikiem. Potrawa najlepiej smakuje na około 2 tygodnie po przygotowaniu.

Zobaczcie na filmie, jakie składniki z Chin możemy kupić w sklepach:

Zobacz film: Kuchnia chińska - co możemy kupić w sklepach? Źródło: Wiem, co jem

Przepis na kimchi

  • 4,5 kg kapusty pekińskiej
  • 3 marchewki 
  •  por
  •  2 cebule dymki 
  • 3 główki czosnku 
  • imbir (ćwiartka)
  • chili w proszku gochugaru (ok. 2,5 szklanki)
  • mąka ryżowa (2 łyżki)
  • sos sojowy lub rybny (1 szklanka)
  • 1 szklanka soli
  •  1/4 szklanki cukru

Kapustę należy pokroić w 8 części i odciąć białe głąby. Kapustę należy wypłukać, a następnie odsączyć i zasypać solą. Czas moczenia kapusty w wodzie z solą powinien wynosić około 2 godzin. Po tym czasie kapustę trzeba wypłukać, by usunąć nadmiar soli.

Marchewkę kroimy w słupki, pora pod skosem, a cebulę i czosnek blendujemy razem na pastę. Jeśli nie chcemy robić pikantnego kimchi można zamiast papryki dodać do pasty rzodkiewki.

Przygotowanie klieku z mąki ryżowej (sprawdzi się także pszenna) należy zagotować mąkę z wodą w proporcji 1 szklanka wody na 2 łyżki mąki. Do kleiku dodajemy cukier, mieszamy i studzimy. Do schłodzonego już dodajemy paprykę chili, a następnie warzywa, posiekany imbir i sos sojowy.

Tak uzyskaną pastą nacieraj kapustę, a następnie - przełóż wszystko do szklanego pojemnika, zamknij i pozostaw na dwa dni, aż skwaśnieje. Kimchi przechowuj później w lodówce, w szczelnie zamkniętych słoikach.

Przepis na wegańskie kimchi

  • 5 łyżek soli morskiej
  • 2 – 3 litry wody
  • 1 kg kapusty pekińskiej

Składniki na pastę kimchi:

  • ¾ szklanki wody
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1 łyżka cukru
  • ¼ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 łyżki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka startego imbiru, opcjonalnie
  • ¼ łyżeczki chili, opcjonalnie
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki szczypiorku, pokrojonego w grube kawałki
  • ½ marchewki, pocięta w cienkie paseczki

Kapustę kroimy wzdłuż najpierw na cztery części, następnie na małe kawałki. Zalewamy ją wodą z solą, dociskamy talerzykiem obciążonym słoikiem i odstawiamy na godzinę.

Wodę z mąką ryżową oraz cukrem zagotowujemy i gotujemy do czasu, aż zmieni się w gęsty, ryżowy kleik. Ostudzamy. Następnie cebulę i czosnek rozcieramy na pastę w blenderze. Dodajemy ją do przestudzonego kleiku razem z sosem sojowym, papryką oraz solą. Wszystko dokładnie mieszamy.

Namoczoną kapustę odcedzamy, przekładamy do dużej miski. Dodajemy pastę i nacieramy nią kapustę. Kiedy całość będzie wymieszana przekładamy do szklanego pojemnika, zamykamy i pozostawiamy na kilka dni, aż zrobi się kwaśna. 

Źródło: Jadłonomia

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
0
Polecamy
Co to jest kimchi?
Przepis na koreańską kapustę kiszoną
Co to jest kimchi? Przepis na koreańską kapustę kiszoną Dzień Dobry TVN
Smażona wołowina po seczuańsku – przepisy, które warto poznać
Smażona wołowina po seczuańsku – przepisy, które warto poznać Dzień Dobry TVN
Święta wielkanocne w wersji wegańskiej i nie tylko.
Co można czym zastąpić?
Święta wielkanocne w wersji wegańskiej i nie tylko. Co można czym zastąpić? TVN zdrowie
Szukasz przepisu na wigilijną zupę?
Wypróbuj przepisy Darii Ładochy!
Szukasz przepisu na wigilijną zupę? Wypróbuj przepisy Darii Ładochy! TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Orgazm wielokrotny – na czym polega i jak go osiągnąć?
Orgazm wielokrotny – na czym polega i jak go osiągnąć?