Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kiedy lód w kostkach może być szkodliwy dla zdrowia?

Kiedy lód w kostkach może być szkodliwy dla zdrowia?

Zainteresował Cię ten artykuł?
lód

Fot. Atomic Imagery / Getty Images

Wiele zależy od tego z jakiej wody pochodzi lód oraz od warunków, w jakich był przechowywany. Może okazać się, że spożywanie lodu w kostkach jest szkodliwe - np. na wyjeździe w tropiki, gdzie w lodzie mogą znajdować się niebezpieczne bakterie. Ale i nasz lód, z własnej lodówki, nie zawsze jest zdrowy...

Lód w kostkach - niby zwykła, zamrożona woda. Może jednak okazać się, że będzie ona bardzo szkodliwa dla naszego zdrowia. Dlaczego? Co może być w lodzie? Wszystkie zanieczyszczenia z lodówki, a dodatkowo, jeśli zamawiamy napoje z lodem w tropikach, gdzie lód jest robiony z wody z kranu, może się okazać, że znajdują się w nim szkodliwe bakterie. 

Pleśń

Pleśń może pojawić się wszędzie - także na formach do lodu, drzwiach lodówki czy zamrażarki. Należy bardzo dokładnie czyścić lodówkę, aby nie dopuścić do jej rozwoju. Przynajmniej raz w tygodniu powinno się lodówkę dokładnie wyczyścić. Przy okazji wskazany jest przegląd produktów - do śmieci muszą powędrować produkty stare i zepsute. Pamiętajmy, że pleśń wytwarza mykotoskyny, których bardzo ciężko się pozbyć - nie giną nawet podczas obróbki termicznej. Dlatego lepiej nie dopuścić do rozwoju grzybów!

Bakterie

Woda, która została wykorzystana do zrobienia lodu, może być zanieczyszczona. To, jakie rozwijają się w niej bakterie wiele zależy od samej wody - dlatego pamiętajmy, aby na zagranicznych wyjazdach, zwłaszcza w tropikalne miejsca, pić tylko wodę butelkowaną oraz unikać lodu - nawet jeśli został wykonany z wody butelkowanej, to może być źle przechowywany. Zarazki mogą przenosić się z innych produktów np. z mięsa. W kostkach lodu możemy znaleźć m. in. bakterie E. coli.

W kontekście zdrowego przechowywania żywności ważna jest sama lodówka oraz to, co w niej trzymamy. Warto dbać o porządek, wyrzucać stare produkty i nie dopuścić do rozwoju pleśni. Nie powinno także zapełniać się lodówki - dobrze, aby żywność trzymana była w odstępach - dzięki czemu powietrze w lodówce będzie lepiej krążyć. 

Jak dbać o lodówkę, aby nie rozwijały się w niej bakterie?

Producenci lodówek pokrywają wnętrza urządzeń warstwą nano-srebra. Jony tego metalu mają zdolność oddziaływania na DNA drobnoustrojów – zaburzają ich strukturę i zdolności fizjologiczne, prowadząc do ich śmierci. Technologia ta jest jednak skuteczna tylko częściowo – bakterie giną wyłącznie w środowisku, gdzie znajdują się jony srebra, a więc w miejscu styku z powierzchnią pokrytą warstwą nano-srebra. 

Marka Sharp poszła o krok dalej - w lodówkach tej firmy znajdziemy inteligentny system Plasmacluster Ion, który emituje jony pomagające usuwać przykre zapachy, alergeny, bakterie, 99% wirusów i 97% zarodników pleśni unoszących się w powietrzu, gwarantując, że dłużej pozostanie ono świeże. Ponadto chłodziarki Sharp mają funkcję pochłaniającą przykre zapachy, co oznacza, że w naszych lodówkach zawsze będzie panował neutralny zapach. 

Jednak zdrowa i czysta lodówka to często sprzątana lodówka - jak już wspominaliśmy przynajmniej raz w tygodniu. Aby dokładnie umyć lodówkę należy odłączyć ją od prądu, wyjąć cała zawartość a także ruchome części oraz przystąpić do mycia. Można użyć wody z płynem do mycia naczyń lub mieszanki wody z octem. Myć powinno się zarówno zamrażarkę, jak i chłodziarkę. 

Jak już wspomnieliśmy przechowywane w odpowiednich warunkach produkty dłużej zachowują świeżość i wartości odżywcze. W chłodziarkach Sharp dba o to system Hybrid Cooling, czyli system chłodzenia hybrydowego, który ogranicza wysuszanie przechowywanych produktów dzięki schładzaniu ich wilgotnym, zimnym powietrzem. Odpowiednie ustawienie nawiewów oraz specjalna płyta zainstalowana na tylnej ścianie chłodziarki sprawiają, że powietrze równomiernie rozchodzi się po komorze. Dodatkowo system No Frost Airflow chroni wnętrze lodówki przed nadmierną wilgocią. Przechowywane produkty nie tylko zachowują świeżość i kolorystykę, ale też wartości smakowe.

Aby żywność w lodówce dłużej była świeża należy ją odpowiednio przechowywać - najlepiej w pojemnikach lub foliach, które są do tego przeznaczone. Więcej: Folia, papier czy pojemniki? W czym przechowywać żywność, żeby dłużej zachowała świeżość?

Lodówki Sharp wyposażone są w oświetlenie TwinLED, a ich wnętrze zobaczymy na innowacyjnym panelu LCD. Co ciekawe poziom hałasu generowany przez nowoczesne chłodziarki Sharp to tylko 36dB. Dla porównania to szum jaki możemy zastać w czytelni biblioteki.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
88
23
Więcej na temat
Gdzie są w Polsce stacje pomiaru poziomu zanieczyszczeń?
Gdzie są w Polsce stacje pomiaru poziomu zanieczyszczeń?
Dobry oczyszczacz powietrza, czyli jaki? Test produktu
Dobry oczyszczacz powietrza, czyli jaki? Test produktu
Alergia a posiadanie zwierząt domowych - czy da się to pogodzić?
Alergia a posiadanie zwierząt domowych - czy da się to pogodzić?
Fakty i mity na temat pralko-suszarki
Fakty i mity na temat pralko-suszarki
Komentarze (1)
Ilona
Zgadzam się z przedmowczynia
Czytaj całość
Nie przegap
Śląscy kardiolodzy zbadali wpływ smogu na choroby serca i udary
Śląscy kardiolodzy zbadali wpływ smogu na choroby serca i udary Materiał sponsorowany
Cukrzyca nie musi zamykać w domu! Poznaj nowoczesny sposób pomiaru cukru we krwi
Cukrzyca nie musi zamykać w domu! Poznaj nowoczesny sposób pomiaru cukru we krwi Materiał sponsorowany
Jak podnieść ciśnienie tętnicze krwi?
Jak podnieść ciśnienie tętnicze krwi? Materiał sponsorowany
Sprzątanie krok po kroku, czyli od czego zacząć, a na czym skończyć
Sprzątanie krok po kroku, czyli od czego zacząć, a na czym skończyć Materiał sponsorowany
Olej z czarnuszki – płynne złoto z domowej apteczki
Olej z czarnuszki – płynne złoto z domowej apteczki
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?