Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kawa rozpuszczalna – skład, szkodliwość, kalorie. Ile kofeiny ma kawa rozpuszczalna?
menu
Polub nas na Facebooku

Kawa rozpuszczalna – skład, szkodliwość, kalorie. Ile kofeiny ma kawa rozpuszczalna?

Kawa rozpuszczalna w puszce na niebieskim tle.

Fot. lucentius / Getty Images

Kawa rozpuszczalna zawiera mniej kofeiny w porównaniu z kawą naturalną, przez co wykazuje słabszy efekt pobudzający. W jej składzie występują cenne przeciwutleniacze, jednak obok nich znajduje się alergenny nikiel. Kawa rozpuszczalna jest przeciwwskazana osobom uczulonym na ten pierwiastek, a także chorującym na schorzenia nerek. 

Kawa rozpuszczalna jest produktem powszechnie znanym na świecie i cenionym przede wszystkim za łagodny smak i łatwość w przygotowaniu. Na rynku dostępne są rozmaite rodzaje kaw rozpuszczalnych. Nie są one szkodliwe dla zdrowia, jednak należy spożywać je w umiarkowanych ilościach.

Kawa rozpuszczalna – jak powstaje?

Kawa rozpuszczalna wytwarzana jest z ekstraktu kawy suszonej. Proces polega na wypalaniu ziaren kawy, które są następnie drobno mielone. Kolejnym krokiem jest zaparzenie kawy w niewielkiej ilości wody z użyciem wysokiego ciśnienia. W ten sposób otrzymuje się mocny ekstrakt i wydobywa pożądane składniki z kawy. W następnym etapie uzyskany ekstrakt zagęszcza się i klaruje. Na koniec kawę poddaje się suszeniu, które przeprowadzane jest przy wykorzystaniu wysokiej temperatury lub za pomocą procesu liofilizacji, czyli tzw. suszenia zamrażalniczego. Kawa rozpuszczalna liofilizowana uznawana jest za jedną z lepszych z tego rodzaju napojów. Produkuje się ją przy użyciu niskich temperatur, a wytworzone kryształki lodu eliminuje się w procesie sublimacji. Kawa rozpuszczalna liofilizowana w porównaniu do innych rodzajów kaw rozpuszczalnych cechuje się wyższą jakością i lepszym aromatem.

Kto powinien unikać picia kawy? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Kto powinien unikać picia kawy? Źródło: 36,6

Kawa rozpuszczalna – kofeina, kalorie

Kawa rozpuszczalna cechuje się niższą zawartością kofeiny w porównaniu z kawą naturalną. Z tego powodu po kawę rozpuszczalną szczególnie chętnie sięgają osoby ze zwiększoną wrażliwością na tę pobudzającą substancję. Filiżanka kawy rozpuszczalnej dostarcza średnio 75 mg kofeiny, maksymalnie 90–100 mg. Maksymalna dawka kofeiny dla dorosłego człowieka wynosi 600 mg. Związek ten wykazuje właściwości pobudzające oraz przyczynia się do redukcji zmęczenia, poprawy pamięci i zdolności koncentracji. Nadmierna ilość kofeiny może doprowadzić do przedawkowania, które objawia się: silnym pobudzeniem, rozdrażnieniem, trudnościami w koncentracji i skupieniu uwagi, zawrotami głowy, bezsennością. Kofeina może podrażniać delikatną błonę śluzową przewodu pokarmowego, prowadząc do obciążenia żołądka i wątroby oraz wystąpienia dolegliwości bólowych, nudności, wymiotów, problemów trawiennych. Kawa rozpuszczalna sama w sobie nie jest kaloryczna, jednak jej wartość energetyczną podwyższają stosowane dodatki, takie jak: cukier, mleko czy śmietanka. Filiżanka kawy rozpuszczalnej dostarcza nie więcej niż 1–2 kcal, natomiast z dodatkiem mleka – około 15 kcal. Porcja śmietanki do kawy 9% zawiera 100 kcal, dlatego dodatek ten nie jest zalecany osobom dbającym o szczupłą sylwetkę.

Zobacz film: Kawa jest dobra na wszystko. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa?

Kawa rozpuszczalna spożywana w umiarkowanych ilościach jest produktem zdrowym. Należy jednak pamiętać, że w porównaniu z kawą naturalną jest znacznie bardziej przetworzona. Kawa rozpuszczalna, podobnie jak zwykła, stanowi źródło polifenoli roślinnych należących do przeciwutleniaczy. Związki te neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, wykazują dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, opóźniają procesy starzenia się organizmu oraz wzmacniają odporność. Kawa rozpuszczalna może mieć korzystny wpływ na kondycję psychiczną. W jej składzie występują cenne minerały, takie jak: wapń, cynk, magnez i mangan. Należy jednak pamiętać, że w kawie rozpuszczalnej obok składników pożądanych znajdują się również metale ciężkie, m.in. glin i nikiel.

Jaką wolisz kawę?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Kawa rozpuszczalna – szkodliwość

Kawa rozpuszczalna w nadmiernych ilościach może mieć negatywny wpływ na stan zdrowia. W jej składzie występują związki, takie jak nikiel i akrylamid. Pierwszy z nich – nikiel – to mikroelement, który w nadmiarze jest szkodliwy dla organizmu. Nikiel należy do silnych alergenów. U osób z alergią na nikiel po spożyciu produktów zawierających ten pierwiastek pojawiają się: nudności, wymioty, bóle brzucha. Z tego powodu kawa rozpuszczalna nie jest wskazana przy uczuleniu na nikiel. 

Akrylamid natomiast należy do związków potencjalnie rakotwórczych. Powstaje podczas obróbki termicznej w bardzo wysokiej temperaturze. W dużych ilościach może doprowadzić do uszkodzenia układu nerwowego oraz zwiększa ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Zawartość akrylamidu w kawie rozpuszczalnej w porównaniu z kawą naturalną jest dwukrotnie, a w niektórych rodzajach tego napoju nawet kilkukrotnie, wyższa. Należy jednak pamiętać, że sama kawa rozpuszczalna nie wiąże się z ryzykiem dostarczenia do organizmu akrylamidu w niebezpiecznych dawkach. Problem pojawia się w sytuacji, gdy dieta obfituje również w inne produkty wysokoprzetworzone, dostarczające tego związku, takie jak: chipsy ziemniaczane, frytki, ciastka, krakersy. Kawa rozpuszczalna zawiera także kwas szczawiowy, dlatego jest przeciwwskazana m.in. osobom z chorobami nerek i dną moczanową (nazywaną inaczej podagrą). 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
357
32
Polecamy
Kawa bezkofeinowa – jest zdrowa czy szkodzi?
Rodzaje, picie kawy bezkofeinowej w ciąży 
Kawa bezkofeinowa – jest zdrowa czy szkodzi? Rodzaje, picie kawy bezkofeinowej w ciąży  TVN zdrowie
Kawa ziarnista do ekspresu ‒ jaką wybrać?
Kawa ziarnista do ekspresu ‒ jaką wybrać? TVN zdrowie
Zielona kawa – recepta na zdrowie i piękną sylwetkę?
Zielona kawa – recepta na zdrowie i piękną sylwetkę? Dzień Dobry TVN
Gorzka czekolada – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne.
Na co jest dobra?
Gorzka czekolada – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Na co jest dobra? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty