Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kaszotto z kaszy gryczanej i kurczaka – jak je przygotować? Jakie ma wartości i dlaczego warto je przyrządzić

Kaszotto z kaszy gryczanej i kurczaka – jak je przygotować? Jakie ma wartości i dlaczego warto je przyrządzić

Zainteresował Cię ten artykuł?
Kasza gryczna

Fot: Anna_Shepulova / gettyimages.com

Kasz gryczana to jedna z najczęściej wykorzystywanych w kuchni kasz. I bardzo dobrze, jest zdrowa i bogata w substancje odżywcze.  Nadaje się do obiadu, można na jej bazie przygotować farsz do pierogów czy faszerowanych warzyw. Ale nie tylko. Z kaszy gryczanej można przygotować alternatywną wersję risotto, czyli tzw. kaszotto. Jak je przygotować i dlaczego warto częściej sięgać po kaszę?

Kasza gryczana powstaje z gryki zwyczajnej i może występować w dwóch postaciach – palonej (ciemna) i niepalonej (biała). Pierwsza spotykana jest znacznie częściej. Jeśli ją zmielimy otrzymamy mąkę gryczaną, która może być zdrowszym zamiennik klasycznej, pszennej mąki.

Kasza gryczana – dlaczego warto ją jeść?

Kasza gryczana to przede wszystkim witaminy z grupy B. Ich obecność w diecie korzystnie wpływa na układ nerwowy i sprawia, że lepiej znosimy stresujące sytuacje i znaczniej łatwiej się relaksujemy. Zawiera sporo błonnika, dlatego powinna znaleźć się w diecie osób, które walczą z dodatkowymi kilogramami. Ale nie tylko. Błonnik poprawia perystaltykę jelit i metabolizm. Ma także zbawienny wpływ na układ krążenia. Redukuje poziom złego cholesterolu, tym samym chroni przed miażdżycą

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?  Dowiesz się tego z filmu

Zobacz film: Kasza gryczana i kasza quinoa - czym się różnią? Źródło: Wiem co jem na diecie.

Potrawy na bazie lub z dodatkiem kaszy gryczanej polecane są kobietom w ciąży. Dla przyszłych mam szczególnie cenny jest kwas foliowy, który nie tylko odpowiada za prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu, ale także chroni przed wadami układu moczowego. Ze względu na sporą zawartość żelaza, które uczestniczy w procesach krwiotwórczych (bez niego szpik kostny nie może wytwarzać czerwonych krwinek) kasza gryczana polecana jest osobom chorującym na anemię.

Dla diabetyka i nie tylko

Kasza gryczana ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, czyli po jej zjedzeniu poziom glukozy we krwi podnosi się stopniowo, a nie gwałtownie. Z tego powodu może być bezpiecznie jedzona przez diabetyków. Ten rodzaj kaszy nie zawiera także glutenu więc jest bezpieczna dla osób z nietolerancją glutenu lub chorujące na celiakię.

Jak gotować kasze gryczaną?

Kasza gryczana – podobnie jak ryż – występuje na rynku w dwóch postaciach. Można ją kupić w woreczkach, które tylko wrzuca się do wrzącej wody i gotuje przez kilkanaście minut. W sklepach można też znaleźć większe opakowania. Jak ugotować taką kaszę? W pierwszej kolejności wlewamy wodę do garnka (ok. 2 szklanek) i dodajemy do niej odrobinę oleju i szczyptę soli. Kiedy woda zacznie się gotować wsypujemy kaszę (odpowiednik jednej szklanki), mieszamy aż się zagotuje.

Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut, aż kasza wypije wodę. Po tym czasie dobrze jest zostawić kasze jeszcze na kilka minut na ciepłym palniku, aby wchłonęła resztę wody.

Czy wiesz, jak zdrowo się odżywiać? Sprawdź swoją wiedzę!

Odpowiedz na 7 pytań
Rozpocznij quiz

Kaszotto z kaszy gryczanej i kurczaka – jak je przygotować?

Kaszę do przygotowania kaszotto należy przygotować tak samo, jak ryż do risotto. Aby to zrobić potrzebujemy:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 ząbek czosnku
  • ¾ szklanki bulionu
  • olej do smażenia (1 łyżka)
  • 200 g piersi z kurczaka
  • pieprz, oregano

Na rozgrzany olej wrzucamy drobno posiekany czosnek. Wrzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Doprawimy oregano i pieprzem. Kiedy mięso dobrze się przesmaży wsypujemy suchą kaszę, dokładanie mieszamy i podsmażamy wszystko przez ok. 2 minuty. Następnie wlewamy bulion. Przykrywamy i gotujemy przez 5 minut.

Aby urozmaicić smak potrawy można dodać do niej warzywa. Te twardsze, jak papryka trzeba wrzucić na patelnię wraz z czosnkiem i dłużą chwilę przesmażać. Bardziej delikatne jak szpinak można dodać na sam koniec. Jeśli zdecydujemy się na to ostanie i jeśli szpinak jest młody wystarczy przesmażyć go z kaszą i mięsem przez ok. 2-3 minuty.

Jaki wartości odżywcze na kaszotto z kaszy gryczanej i kurczaka (512 g, czyli ok. 3 porcji)?

kcal
718,7
białko
61,2
tłuszcz
18,2
węglowodany
73,1
błonnik pokarmowy
7,9
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Cukrzyca nie musi zamykać w domu! Poznaj nowoczesny sposób pomiaru cukru we krwi
Cukrzyca nie musi zamykać w domu! Poznaj nowoczesny sposób pomiaru cukru we krwi Materiał sponsorowany
Przepisy na potrawy przygotowywane w programie 36,6 °C. Jak ograniczyć sól w diecie?
Przepisy na potrawy przygotowywane w programie 36,6 °C. Jak ograniczyć sól w diecie?
Błędy przy antybiotykoterapii – jakie popełniamy najczęściej?
Błędy przy antybiotykoterapii – jakie popełniamy najczęściej? Materiał sponsorowany
Ciśnieniomierz B2 Basic – co to jest walidacja kliniczna? 
Ciśnieniomierz B2 Basic – co to jest walidacja kliniczna?  Materiał sponsorowany
Czym są probiotyki i dlaczego warto je stosować?
Czym są probiotyki i dlaczego warto je stosować? Materiał sponsorowany
Jak podnieść ciśnienie tętnicze krwi?
Jak podnieść ciśnienie tętnicze krwi? Materiał sponsorowany