Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kasza pęczak - właściwości zdrowotne i odżywcze. Przepis na pęczotto po meksykańsku

Kasza pęczak - właściwości zdrowotne i odżywcze. Przepis na pęczotto po meksykańsku

Zainteresował Cię ten artykuł?
kasza pęczak

Fot. getsaraporn / Getty Images

Kasza pęczak należy do najzdrowszych kasz o wysokiej wartości odżywczej i zdrowotnej. Ma właściwości odchudzające, gdyż przyspiesza metabolizm i reguluje poziom glukozy we krwi zapobiegając podjadaniu. Pęczak działa przeciwnowotworowo, a zawarte w nim składniki opóźniają procesy starzenia się organizmu.

Kasza pęczak pozyskiwana jest z jęczmienia i odznacza się licznymi właściwościami zdrowotnymi. Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Pęczak zalecany jest osobom na diecie odchudzającej oraz diabetykom, gdyż stabilizuje poziom glukozy we krwi.

Kasza pęczak - nie tylko smaczna, ale też zdrowa

Kasza pęczak należy do kasz jęczmiennych o wysokiej wartości odżywczej. Ma postać całego ziarna pozbawionego łuski. Produkt ten nie jest tak popularny jak kasza perłowa, również pozyskiwana z jęczmienia, jednak odznacza się najcenniejszymi właściwościami zdrowotnymi i odżywczymi. Znajduje szerokie zastosowanie kulinarne. Może stanowić składnik pożywnych zup, a nawet świątecznej kutii. Na bazie pęczaku przygotowuje się smaczne kaszotto, które można łączyć z kurczakiem, indykiem oraz różnymi warzywami: dynią, jarmużem, cukinią, bobem. Doskonale smakuje w wersji na ostro z dodatkiem kukurydzy i fasoli. Z kaszy pęczak przyrządza się również sycące sałatki, np. ze szpinakiem, pieczoną dynią i orzechami włoskimi.

Kasza pęczak - wartości odżywcze

Kasza pęczak uznawana jest za najzdrowszą kaszę jęczmienną. W 100 g dostarcza: 350 kcal, 12.5 g białka, 2.3 g tłuszczów, 73.5 g węglowodanów. Pęczak jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego - w 100 g zawiera 17.3 g tego cennego dla organizmu związku. W składzie kaszy pęczak znajdują się liczne witaminy i minerały. Wśród nich są witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6), które zapewniają prawidłowe działanie układu nerwowego i wspomagają procesy metaboliczne. Pęczak dostarcza również witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: E, A, K odpowiedzialnych m.in. za wspieranie układu odpornościowego. Minerały występujące w kaszy pęczak to przede wszystkim: selen, magnez, cynk, mangan, żelazo, miedź, wapń.

Kasza pęczak - właściwości zdrowotne

Kasza pęczak ma bardzo pozytywny wpływ na zdrowie, co wynika z występujących w niej składników, a zwłaszcza błonnika pokarmowego, witamin, minerałów i związków antyoksydacyjnych. Błonnik pokarmowy wspiera działanie układu trawiennego. Przyczynia się do regulowania ruchów perystaltycznych jelit, dlatego jest szczególnie zalecany osobom ze skłonnością do zaparć. Działa stymulująco na przemianę materii - z tego powodu kasza pęczak jest szczególnie zalecana osobom na diecie odchudzającej. Błonnik pokarmowy obecny w pęczaku ma działanie przeciwnowotworowe. Przyspieszając przesuwanie się mas kałowych w jelitach, prowadzi do ograniczenia kontaktu substancji toksycznych ze ścianami przewodu pokarmowego. 

Pęczak ze względu na zawartość błonnika pokarmowego korzystnie wpływa na profil lipidowy. Przyczynia się do obniżenia poziomu “złego” cholesterolu LDL, który ma działanie miażdżycorodne. Związki obecne w pęczaku uczestniczą w metabolizmie glukozy i zapobiegają gwałtownym skokom jej poziomu w surowicy krwi. Dzięki temu działaniu kasza pęczak wskazana jest nie tylko osobom odchudzającym się, ale również cukrzykom. Ten rodzaj kaszy jęczmiennej jest dobrym źródłem substancji o właściwościach antyoksydacyjnych, m.in. selenu, cynku, witaminy E. Związki te podnoszą naturalną odporność organizmu oraz zapewniają zdrowy i młody wygląd skóry. Działają antynowotworowo i przeciwzapalnie. Ich działanie polega na neutralizowaniu wolnych rodników tlenowych, dzięki czemu przeciwdziałają powstawaniu wielu chorób, m.in. nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, choroby wieńcowej, łuszczycy, cukrzycy i wielu innych. 

Pęczak pozytywnie wpływa na działanie układu sercowo-naczyniowego. Wzmacnia naczynia krwionośne i zapobiega tworzeniu się żylaków, zakrzepów oraz krwiaków. Wspomaga pracę układu nerwowego, prowadząc do usprawnienia procesów poznawczych: pamięci, uwagi, koncentracji, co jest szczególnie ważne dla osób wykonujących pracę umysłową.

Zobaczcie, z czym najlepiej spożywać obiad. Co polecają lekarze: makaron, ryż, ziemniaki czy kaszę?

Zobacz film: Test: Z czym obiad będzie najzdrowszy - z ryżem, kaszą, ziemniakami czy makaronem? Źródło: 36,6

Kasza pęczak - jak ją gotować?

Gotowanie kaszy pęczak jest bardzo proste. Istnieją dwa podstawowe sposoby. Pierwszy z nich dotyczy pęczaku w woreczku. Wówczas wystarczy umieścić torebkę w garnku, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut. Za zdrowszy wariant uznawany jest sposób drugi, a więc gotowanie pęczaku w odpowiednio dobranej ilości wody, aż do całkowitego wchłonięcia płynu przez kaszę. W ten sposób ogranicza się straty cennych witamin i minerałów, które w trakcie obróbki termicznej przechodzą do wody i - w przypadku gotowania pęczaku w woreczkach - są wraz z nią odlewane do zlewu.

Kasza pęczak - przepis na meksykańskie pęczotto z fasolą

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • ¼ szklanki suchej kaszy pęczak,
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
  • ½ puszki czerwonej fasoli,
  • 1 szklanka bulionu,
  • po 1 łyżce: masła, oliwy,
  • ½ cebuli,
  • ⅓ łyżeczki suszonego oregano,
  • 200 g pomidorów: z puszki lub obranych i pokrojonych w kostkę,
  • 4 łyżki kukurydzy,
  • kawałek ostrej papryki,
  • opcjonalnie: ¼ szklanki białego wina.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj kaszę pęczak. Smaż cały czas, mieszając przez około 1 minutę.
  2. Na patelnię dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Dopraw do smaku solą i pieprzem, suszonym oregano. Całość smaż przez około 5 minut, mieszając.
  3. Pod koniec smażenia dodaj posiekaną ostrą papryczkę. Wlej wino, jeśli używasz, chwilę pogotuj. Dodaj gorący bulion. Danie przykryj i gotuj przez 10 minut.
  4. Na patelnię dodaj pomidory, kukurydzę oraz fasolę wraz z zalewą. Wymieszaj i zagotuj. Danie gotuj bez przykrycia przez 15 minut.
  5. W trakcie gotowania pęczotto kilka razy przemieszaj.
  6. Meksykańskie pęczotto możesz podawać z kawałkami awokado lub posypane tartym serem. 
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
1
Komentarze (3)
BasiaG62
Pęczak to moja ulubiona kasza. Kojarzy mi się z dzieciństwem i kuchnią mojej mamy. Pasuje niemal do wszystkiego, na ciepło i na zimno. Można z niej przygotować naprawdę bardzo smaczne i zdrowe sałatki. Polecam każdemu!
Czytaj całość
monika
Ja lubię pęczak i często gości na moim stole. Trochę mnie denerwuje to że trzeba go długo gotować ale warto! Polecam wszystkim którzy mogą jesc pęczak bo to źródło zdrowia.
Czytaj całość
Jadwiga
Mi pęczak nie służy, mam biegunki po nim. Pech to pech, kasza orkiszowa też mi nie podchodzi. Tylko gryczana.
Czytaj całość
Nie przegap
Sposoby na użądlenie osy - czym okładać opuchliznę?
Sposoby na użądlenie osy - czym okładać opuchliznę?
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Co oznaczają podwyższone limfocyty u dorosłych i dzieci?
Co oznaczają podwyższone limfocyty u dorosłych i dzieci?
Leukocyty w moczu – o czym może świadczyć obecność białych krwinek w moczu?
Leukocyty w moczu – o czym może świadczyć obecność białych krwinek w moczu?
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników 
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników 
Tyreotropina (TSH): normy, określenie nadczynności lub niedoczynności tarczycy
Tyreotropina (TSH): normy, określenie nadczynności lub niedoczynności tarczycy