Polub nas na Facebooku
Czytasz: Kasza jaglana jest najlepsza na przeziębienie! Silnie rozgrzewa i wysusza katar
menu
Polub nas na Facebooku

Kasza jaglana jest najlepsza na przeziębienie! Silnie rozgrzewa i wysusza katar

Getty Images/Predraglmages

Kasza jaglana jest zdrowa, sycąca i rozgrzewająca. To właśnie dzięki swoim rozgrzewającym właściwościom kasza jest idealna jako postawa menu podczas przeziębienia i grypy. Jakie jeszcze zbawienne dla zdrowia ma działanie?

Kasza jaglana na przeziębienie!

Nazywana jest królową kasz i nie bez przyczyny. Okazuje się, że kasz a jaglana ma silne działanie rozgrzewające organizm. To nieoceniona zaleta dla osób dorosłych i dzieci, którzy zmagają się z infekcjami, ponieważ kasza wysusza błony śluzowe i działa wykrztuśnie.

Zalety kaszy jaglanej:

  • Zawiera kwas foliowy, witaminę B12 i ważne aminokwasy
  • Polecana jest szczególnie przy przeziębieniach, grypie, depresji, nerwicy i złym samopoczuciu
  • Ma właściwości odkwaszające, dlatego jest szczególnie polecana w chorobach nowotworowych, w okresie menopauzy i andropauzy
  • Działa wysuszająco na błony śluzowe i działa wykrztuśnie
  • Wspomaga trawienie, jest lekka i sycąca

 Przeczytaj także: #ObiadNaZdrowie: Placuszki z kaszy jaglanej

Kasza jaglana – dlaczego warto ją jeść?

Mimo że znana jest wielu lat dopiero teraz zdobyła popularność i zaczęła częściej gościć w naszej kuchni. Jej zła sława mogła być spowodowana specyficznym smakiem kaszy. Zdarza się, że – niewłaściwie przygotowana – jest gorzka, przez co może nie smakować. Nawet gdy za pierwszym razem nie do końca nam zasmakuje warto dać jej jeszcze jedną szansę, bo można ją podawać na bardzo wiele sposobów. Ale dlaczego warto po nią sięgnąć?

Kasza jaglana jest bogatym źródłem witamin z grupy B, które poza korzystnym wpływem na układ nerwowy, poprawiają wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Powinny o niej pamiętać kobiety w ciąży. Zawarty w niej kwas foliowy zapewnia prawidłowy rozwój układu moczowego u płodu. Polecana jest także osobom chorującym na anemię – zawiera sporo żelaza, które uczestniczy w procesach krwiotwórczych.

Przeczytaj także: Wszystko o kaszy jaglanej

Jak przygotować kaszę jaglaną, by nie straciła swoich drogocennych właściwości zdrowotnych? Zobacz nasze video:

x-news

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
63
7
Polecamy
Czystek – w jaki sposób go parzyć i na co stosować?
Czystek – w jaki sposób go parzyć i na co stosować? Dzień Dobry TVN
#ObiadNaZdrowie:
Placki z kaszy jaglanej – prosty i tani przepis.
Składniki i kcal
#ObiadNaZdrowie: Placki z kaszy jaglanej – prosty i tani przepis. Składniki i kcal TVN zdrowie
Lukrecja - właściwości i działanie.
Korzeń lukrecji w ciąży
Lukrecja - właściwości i działanie. Korzeń lukrecji w ciąży Dzień Dobry TVN
Mleko z miodem, czosnkiem i masłem - domowe lekarstwo na przeziębienie
Mleko z miodem, czosnkiem i masłem - domowe lekarstwo na przeziębienie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty