Polub nas na Facebooku
Czytasz: Janginizacja, czyli jak wykonać przetwory owocowe i warzywne bez cukru. Jaki jest jej wpływ na zdrowie?
menu
Polub nas na Facebooku

Janginizacja, czyli jak wykonać przetwory owocowe i warzywne bez cukru. Jaki jest jej wpływ na zdrowie?

Domowe przetwory, które można poddać janginizacji

Fot: GMVozd / gettyimages.com

Janginizacja jest to jedna z metod wykonywania przetworów owocowych. Polega na zastosowaniu odrobiny soli zamiast cukru, dzięki czemu uzyskane potrawy są zdecydowanie zdrowsze i mają znacznie wyższą wartość odżywczą. Janginizacja owoców i warzyw to naturalna metoda, która wywodzi się z kuchni makrobiotycznej i zyskuje coraz większą popularność.

Kuchnia makrobiotyczna to rodzaj diety, której głównym celem jest zapobieganie chorobom, nagłemu pogorszeniu zdrowia i złemu samopoczuciu. Jej główne założenia powstały w Japonii w XVIII wieku, a zostały sformalizowane dopiero w 1920 roku. W diecie makrobiotycznej duży nacisk kładzie się na szczególny sposób przygotowania posiłków. Pożywienie powinno być naturalne, sezonowe, niekonserwowane i jak najmniej przetworzone. Jedną z metod przygotowywania pokarmów jest właśnie janginizacja.

Co to jest janginizacja?

Janginizacja jest naturalną metodą przetwarzania i utrwalania żywności, która nie wymaga zastosowania cukru rafinowanego. Uzyskane w ten sposób dania są zdrowsze i nie zwiększają ryzyka pojawienia się niektórych chorób, m.in. cukrzycy, otyłości i nawracających zakażeń grzybiczych układu pokarmowego.

Janginizacja warzyw i owoców polega na ich powolnym duszeniu we własnych sokach z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Najczęściej wykorzystuje się ją do wykonywania przetworów z owoców sezonowych, ponieważ ten proces przetwarzania żywności umożliwia ich długie przechowywanie bez konieczności dodawania substancji żelujących i konserwujących. W ten sposób, również zimą, można cieszyć się zdrowymi dodatkami do codziennych dań.

Janginizację można wykorzystać także w codziennej kuchni do przygotowywania posiłków, które wymagają duszenia lub gotowania na parze. Potrawy uzyskane dzięki tej metodzie są nie tylko zdrowsze i mają lepszy smak, charakteryzuje je także wyższa wartość odżywcza oraz łatwiejsze przyswajanie i trawienie przez układ pokarmowy.

Zalety janginizacji owoców i warzyw

Proces janginizacji wydobywa z owoców ich naturalną słodycz i smak, dzięki czemu nie jest konieczne dosładzanie przetworów i potraw. Dodatkowo zachowany zostaje ich kolor oraz zmienia się ich konsystencja na lekko żelową, co jest szczególnie ważne w przypadku przetworów.

O pozytywnym wpływie janginizacji na zdrowie mówi się, przy przygotowywaniu potraw można bowiem zrezygnować z rafinowanego cukru. Ma to znaczenie nie tylko dla osób chorujących na cukrzycę i stosujących diety o zmniejszonej zawartości węglowodanów, ale dla całej populacji, ponieważ cukier w każdej postaci jest substancją niezdrową, przyczyniającą się do powstania wielu chorób, a nawet uzależniającą.

Schorzenia, których można uniknąć, wyłączając cukier w diety, to między innymi:

  • cukrzyca typu 2,
  • nadwaga i otyłość,
  • zaburzenia erekcji,
  • nawracające infekcje układu moczowo-płciowego,
  • grzybica układu pokarmowego,
  • dolegliwości ze strony układu pokarmowego,
  • choroby układu sercowo-naczyniowego,
  • obniżenie odporności,
  • wysokie stężenie cholesterolu we krwi,
  • wzrost ciśnienia tętniczego krwi.

Uważa się także, że cukier negatywnie wpływa na samopoczucie, odpowiada za nawracające bóle głowy, ciągłe uczucie zmęczenia i spadek apetytu.

Czy warto kupować gotowe przetwory? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Na co zwracać uwagę kupując przetwory z owoców? Źródło: Dzień Dobry TVN

Jak przygotować przetwory owocowe metodą janginizacji?

Do wykonania przetworów metodą janginizacji warto wybrać owoce dojrzałe i bez oznak zepsucia. Dobrze sprawdzą się owoce sezonowe i te, które zawierają dużą ilość fruktozy (winogrona, gruszki, jabłka, wiśnie, brzoskwinie i truskawki). Cały proces janginizacji jest bardzo prosty. Wybrane produkty należy umyć, pokroić, włożyć do garnka i dodać sól. Następnie trzeba je gotować przez kilka minut (do uzyskania pożądanej konsystencji) i przełożyć do słoiczków.

Janginizacja – ile soli należy użyć?

Obawę może budzić konieczność zastosowania soli do przygotowywania potraw metodą janginizacji. Uznaje się ją za równie niezdrową, co cukier, dlatego zalecane jest jej ograniczenie. Ilość, którą używa się w kuchni makrobiotycznej, jest niewielka – na kilogram owoców wystarczy dodać zaledwie szczyptę soli.

Taka ilość jest obojętna dla organizmu człowieka i nie przyczynia się do rozwoju chorób, natomiast jest zupełnie wystarczająca, aby wydobyć z warzyw i owoców smak, aromat oraz witaminy i minerały. Do procesu janginizacji można użyć soli kuchennej, jednak polecana jest sól himalajska, kłodawska lub morska.

Janginizacja a soki

Janginizacja to metoda, którą można wykorzystać także do produkcji naturalnych, domowych soków z czarnego bzu, jagód lub malin. Są one znacznie zdrowsze, ponieważ nie zawierają cukru, a cały proces pozwala na wydobycie z owoców wszystkich wartości odżywczych.

Do przygotowania soku metodą janginizacji potrzebne będą owoce i odrobina soli himalajskiej. Czarny bez, jagody lub maliny należy ugnieść w garnku, aby puściły sok. Następnie dodać szczyptę soli i gotować przez około 10 minut. Po przesączeniu roztworu przez sitko sok trzeba ponownie zagotować, a gotowy wywar przelać do słoików lub butelek.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
24
1
Polecamy
Janginizacja, czyli metoda robienia przetworów bez użycia cukru
Janginizacja, czyli metoda robienia przetworów bez użycia cukru Dzień Dobry TVN
Żurawina – zdrowie zaklęte w owocu.
Jakie właściwości ma ta roślina i przez kogo powinna być stosowana
Żurawina – zdrowie zaklęte w owocu. Jakie właściwości ma ta roślina i przez kogo powinna być stosowana Dzień Dobry TVN
Suszone owoce:
właściwości, metody suszenia i wpływ na zdrowie.
Zdrowa przekąska czy bomba kaloryczna?
Suszone owoce: właściwości, metody suszenia i wpływ na zdrowie. Zdrowa przekąska czy bomba kaloryczna? TVN zdrowie
Sok z żurawiny:
właściwości, przygotowanie, przeciwwskazania
Sok z żurawiny: właściwości, przygotowanie, przeciwwskazania TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Orgazm wielokrotny – na czym polega i jak go osiągnąć?
Orgazm wielokrotny – na czym polega i jak go osiągnąć?