Polub nas na Facebooku
Czytasz: Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie -  w tym przysłowiu jest wiele racji!
menu
Polub nas na Facebooku

Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie -  w tym przysłowiu jest wiele racji!

Jabłka

Fot: HUIZENG HU / gettyimages.com

Jabłka należą do jednych chętniej jedzonych owoców. I bardzo dobrze, bo chronią przed miażdżycą, zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój zmian nowotworowych, a także pomagają schudnąć. Jakie jeszcze korzyści daje jedzenie jabłek?

Jabłka najprawdopodobniej trafiły do Europy z Chin. Szacuje się, że na świecie istnieje ponad 10 tysięcy odmian tego owocu. Różnią się one między sobą smakiem, wielkością czy kolorem skórki. Wszystkie są jednak doskonałym źródłem witamin i minerałów, których potrzebuje organizm człowieka.

Jabłka - wartości odżywcze

Jabłka to przede wszystkim bogactwo pektyn. Związki ten pomagają  oczyścić organizm z zalegających w nim toksyn, utrzymać prawidłowy skład flory bakteryjnej oraz zapobiegają zaparciom. Pektyny zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a tym samym chronią przed miażdżycą, udarem mózgu i zawałem serca. Wystarczy zjeść w ciągu dnia 2-3 jabłka, aby go obniżyć. Pektyny pomagają także obniżyć poziom glukozy we krwi.

Jabłka są doskonałym źródłem witaminy C. Do jej zadań należy nie tylko wzmacnianie odporności, ale także zwalczanie wolnych rodników, które przyczyniają się do rozwoju zmian nowotworowych. Dodatkowo bierze ona udział procesach metabolicznych (jest niezbędna do produkcji kolagenu, który ujędrnia skórę i nadaje jej młody wygląd), a w połączeniu z witaminą P uszczelnia ściany naczyń krwionośnych.

Jabłka zawierają sporo potasu, który reguluje ciśnienie krwi oraz odpowiada za gospodarkę wodno-elektrolitową oraz żelaza, które jest niezbędne do "produkcji" czerwonych krwinek i chroni przed rozwojem anemii. Zawierają sporo błonnika pokarmowego, który usprawnia perystaltykę jelit i chroni przed zaparciami. Błonnik zatrzymuje również uczucie sytości na dłużej, dlatego jabłka polecane są osobom, które się odchudzają. Owoce leczą zgagę, a ugotowane i przetarte łagodzą biegunkę.

Jabłko - ile ma kalorii?

100 gramowe jabłko dostarcza ok. 52 kcal, 0,26 g białka, 13,81 g węglowodanów, 10,39 g cukru, 2,40 g błonnika, 0,17 g tłuszczu oraz 4,60 mg witaminy C.

Zobacz film i dowiedz się, dlaczego warto jeść jabłka:

Zobacz film: Dlaczego warto jeść jabłka? Źródło: Wiem co jem

Jabłka - czy każdy może je jeść?

Mimo że jabłka są bogate w cenne dla zdrowia związki, to nie każdy powinien je jeść. Jedzenia jabłek powinny unikać osoby, które zmagają się z zespołem jelita drażliwego. Zwarte w owocach cukry proste mogą podrażnić układ pokarmowy i wywołać biegunkę lub zaparcia.

Jabłka - co można z nich przygotować?

Jabłka to owoce, które doskonale pasują do słodkich deserów, jak i wytrawnych dań. Nadają się do pieczenia, duszenia czy gotowania. Mogą stanowić bazę do cista, np. szarlotki, czy dodatek do potraw mięsnych. Jabłka najlepiej komponują się z mięsem z indyka oraz kurczaka. Można z nich także przygotowywać konfitury, dżemy oraz kompoty. 

Bardzo często jabłka dodaje się surówek. Owoce bardzo dobrze komponują się z kapustą kiszoną oraz marchewką.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
108
7
Polecamy
Konferencja, komisówka, czy faworytka?
Dlaczego warto jeść gruszki?
Konferencja, komisówka, czy faworytka? Dlaczego warto jeść gruszki? TVN zdrowie
Najzdrowsze owoce lata.
Po które z nich warto sięgnąć? 
Najzdrowsze owoce lata. Po które z nich warto sięgnąć?  TVN zdrowie
Owoce - czy można je jeść do woli?
Dietetyczka:
"Są pewne reguły"
Owoce - czy można je jeść do woli? Dietetyczka: "Są pewne reguły" Dzień Dobry TVN
Znane odmiany jabłek – kwaśne czy słodkie, zimowe czy jesienne.
Które najlepiej pasują do deserów, a które do dań wytrawnych?
Znane odmiany jabłek – kwaśne czy słodkie, zimowe czy jesienne. Które najlepiej pasują do deserów, a które do dań wytrawnych? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty